На Закарпатті зросла кількість пожеж на об’єктах народного господарства

У 2015 році на території Закарпаття порівняно з аналогічним періодом минулого року на 36% зросла кількість пожеж на підприємствах різних форм власності. Якщо станом на 11 серпня 2014-го виникло 49 подібних загорань, то цьогоріч ця цифра становить уже 67 випадків.

На Закарпатті зросла кількість пожеж на об’єктах народного господарства

Оскільки в Україні діє заборона на перевірки органами державного нагляду у сфері техногенної та пожежної безпеки таких об’єктів, власники підприємств на свій розсуд дотримуються правил протипожежної безпеки. З одного боку, мораторій приніс користь, зменшивши адміністративний тиск на суб’єкти господарської діяльності. Але з іншого, чимало підприємців проявили недобросовісність у справі запобігання пожежам. Через це й виникають масштабні загорання, які завдають чималих збитків самим бізнесменам.

Яскравим прикладом є нещодавня пожежа на одному з деревообробних підприємств Рахівського району. Загорання виникло ввечері 6 серпня в смт Ясіня. До місця пожежі оперативно прибули бійці ДПРП смт Ясіня та ДПРЧ-3 м. Рахів. Враховуючи складність ситуації, задіяли також місцеву пожежну команду с. Видричка та добровільну пожежну дружину Карпатського біосферного заповідника.Усього в гасінні вогню брали участь 6 пожежних автомобілів та 1  автоцистерна для підвозу води. Утім, ліквідацію загорання суттєво гальмувала відсутність пожежних водоймищ або гідрантів на об’єкті. Відтак бійцям ДСНС довелося прокладати магістральну лінію з пожежних рукавів і за допомогою двох автоцистерн качати воду з річки, яка знаходиться за 400 метрів від осередку пожежі. Через це час було втрачено і вогняна стихія встигла знищити сушильну камеру для деревини та столярний цех.

Крім цього, великою проблемою для закарпатських вогнеборців стали часті пожежі на території колишнього деревообробного підприємства ТОВ «Коімекс», що знаходиться на вулиці Пряшівській у Мукачеві, та займає площу близько 5 гектарів. Із початку цього року тут сталося 12 пожеж. У червні власник зняв охорону цього об’єкта, що спричинило вільний доступ людей на територію підприємства та, як наслідок, – численні пожежі. Через відсутність на об’єкті джерел протипожежного водопостачання до ліквідації загорань довелося залучати пожежний потяг станції Мукачево та автоцистерну для підвозу води добровільної церковної пожежної команди с. Дерцен. Загалом пожежі на ТОВ «Коімекс» завдали збитків пожежно-рятувальним підрозділам на суму близько 400 тисяч гривень. Листи, направлені рятувальниками у всі можливі державні органи, у тому числі органи місцевої влади, на жаль, результату не дали.

Разом із тим, цього року Управління ДСНС України у Закарпатській області отримало дозвіл від Кабінету Міністрів на проведення перевірок об’єктів підвищеної небезпеки (таких, де у великій кількості застосовуються займисті гази, горючі рідини, вибухові  речовини, речовини-окисники, високотоксичні й токсичні речовини тощо). Протягом квітня-червня 2015-го представники УДСНС здійснили 214 перевірок, проаналізувавши стан дотримання правил пожежної безпеки на всіх перерахованих підприємствах. Варто зазначити, що цьогоріч в області на об’єктах підвищеної небезпеки не трапилося жодної пожежі.

Аби запобігти виникненню пожеж і підготувати персонал підприємств до дій у випадку надзвичайної ситуації, в області регулярно проводяться інструктажі керівного складу установ і пожежні навчання на об’єктах. Цього року на базі навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності функціональне навчання, яке включає теоретичні питання й деякі практичні аспекти, пройшли близько півтори тисячі осіб. Водночас із початку 2015-го у краї організували 315 спеціальних пожежно-тактичних навчань на об’єктах.

Окрім проведення навчань, Управління ДСНС України у Закарпатській області закликає представників підприємств, установ та організацій всіх форм власності неухильно дотримуватися вимог пожежної безпеки на об’єктах, незважаючи на дію мораторію на перевірки. Для цього насамперед слід встановити на підприємствах автоматичні системи протипожежного захисту, забезпечити об’єкти достатньою кількістю первинних засобів пожежогасіння, а також подбати про зовнішнє і внутрішнє протипожежне водопостачання. Дотримання цих правил допоможе підприємству уникнути масштабної пожежі, а відтак убереже від значних матеріальних збитків.

У ДСНС України у Закарпатській області

11 серпня 2015р.

Теги: пожежі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
16:39
Ґумовий човен і обіцянки переправити до Угорщини коштували прикарпатцеві та криворіжцеві по $5 тис. з кожного
10:44
У Чумальові Буштинської громади горіло в будинку, загинула жінка
23:29
На Закарпатті два втікачі до Румунії дві доби до виснаження блукали високогір'ям
11:15
У приужгородському Минаї горів будинок
10:57
/ 3
Біля Нижніх Воріт легковик влетів у причіп вантажівки, загинула ексдепутатка Берегівської міськради, військовослужбовиця Ольга Бізіля
10:33
В Олешнику Виноградівської громади, спалюючи сміття на городі, жінка спалила дерев'яну споруду сусідів
22:06
/ 1
У Пилипці 80-річний чоловік застрелив собаку. Зловмиснику готуються повідомити про підозру
14:38
З 32 пожеж, зафіксованих минулого тижня на Закарпатті, 25 – це підпали сухостою
11:44
У Широкому Виноградівської громади KIA Sorento на швидкості проломила паркан і перетворилася на брухт
11:35
У Заломі Хустської громади вигорів житловий будинок
11:03
У Ключарках на Мукачівщині від вогню врятували дві будівлі та легковик
10:57
У Страбичові на Мукачівщині горіла котельня складу
11:37
У Виноградові під час руху загорівся VW Passat
10:39
На Закарпатті горіли надвірна споруда, будинок і Volkswagen Passat
17:55
/ 1
В Ужгороді в під час уроку фізкультури помер учень 10 класу
11:00
У Рахові горіла надвірна споруда біля будинку
» Всі новини