У Лопухові після дворічної перерви відбувся фестиваль "Брустурянська кедровиця" (ФОТО)

Минулої неділі у Лопухові відбувся ІІІ фестиваль «Брустурянська кедровиця», який після двох років затишшя знову відродився у гірському селі.

У Лопухові після дворічної перерви відбувся фестиваль "Брустурянська кедровиця" (ФОТО)

Фестиваль назвали в честь “фірмового” лопухівського напою — “Брустурянська кедровиця”, який виготовляють з горішків гірського кедра, що росте тільки в трьох місцях України.

Організатори торжества запевняють, що фест не є пропагандою горілкового напою, а навпаки, представляє кедровицю як лікувальний засіб.

Як зазначив перед початком фестивалю сільський голова Михайло Фіцай, хоч у державі й триває неоголошена війна, однак українці мають оптимістично дивитись у майбутнє й вірити у зміни на краще. Крім того, захід проводиться не задля того, аби розважати публіку, а має на меті показати гостям ближче і докладніше наш край, його особливості, багатство, звичаї та традиції, а також чим жило колись і як живе тепер Лопухово. Разом з тим, Михайло Фіцай наголосив, що у рамках свята проводиться збір коштів на потреби армії України.

Почесних гостей зустрічали хлібом-сіллю перед будинком сільської ради. Відтак урочистою ходою учасники свята попрямували до будинку культури, що знаходиться на площі імені героя соціалістичної праці І.Чуси й пронесли центральною вулицею великий прапор (20 х 6 м), який є символом єднання жителів села.

Перед будинком культури з імпровізованої сцени до глядачів звернулись ведучі. Вони розповіли коротку історію створення гірського поселення Лопухова та запросили до слова керівництво села і району.

Відкрив фестиваль «Брустурянської кедровиці» голова Лопухівської сільської ради Михайло Фіцай. Він привітав громаду з нагоди святкування 377-річниці від  Дня заснування Брустур. М.Фіцай побажав усім присутніх міцного здоров’я, миру, достатку та затишку в родинах, хорошого настрою, а також позитивних емоцій і приємних вражень від свята. Вітав селян й почесний гість – в.о. голови РДА Василь Дем’янчук. Із теплими, щирими словами привітань та Божого благословення до гостей свята та мешканців Лопухова звернувся настоятель православного храму Іоанна Предтечі о. Василій.

Під час урочистої частини свята активістам та беручким мешканцям села були вручені почесні відзнаки Тячівської РДА та Лопухівської сільської ради.

Право підняти Державний прапор України було надано лікарю-стоматологу АЗПСМ Івану Фабріцію. Квіти до пам’ятника воїнів, що поляглмии у другій світовій війні, поклали сільський голова села Лопухово М.Фіцай та в.о. голови РДА В.Дем’янчук, а квіти до пам’ятника Т.Шевченка — заступник голови РДА В.Каганець та депутат обласної ради В.Федурцьо.

Опісля урочистої церемонії всі присутні мали можливість побачити колоритний  концерт. Перед публікою виступили народний ансамбль «Брустури» будинку культури с. Лопухів, художні та естрадні колективи смт Дубове, с. Ганичі, с. Красна та інші. А під вечір впродовж двох годин розважив лопухівців та візитерів села запальними піснями Народний артист України Іван Попович.

Під час фестивалю проходила також виставка виробів народних умільців з усього району. Мали можливість візитери також спостерігати за процесом виготовлення овечого сиру та спробувати й собі навчитись цьому ремеслу. Адже для гостей села місцеві вівчарі проводили майстер-класи.

Частували лопухівці не тільки сиром, а й місцевими традиційними стравами — баношем, смажениною та «фірмовим» напоєм – кедровицею. А для найменших візитерів діяли атракціони.

Танці та співи на площі тривали до пізньої ночі. Завершилось дійство феєрверком та запаленням верховинської ватри, полум’я якої сягало до 8 м висоти.

Упродовж усього свята за порядком та безпекою у селі слідкували силові структури, на сторожі були також медики «швидкої» та пожежники. На щастя, захід пройшов спокійно, без ексцесів та неприємностей.

Як повідомив М.Фіцай, під час свята було зібрано більше 6,2 тис. грн. благодійних внесків на потреби українських військових. Тож за рішенням виконкому сільської ради зібрані гроші буде передано бійцям з Лопухова – Михайлу Костяку та Василю Цапу, які нині захищають країну на Сході.

Л.Білак, Тячів

10 серпня 2015р.

Теги: Брустурянська кедровиця, Лопухів

НОВИНИ: Соціо

17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
» Всі новини