"Замість того, у великих супермаркетах торгують аргентинським і чилійським шмурдяком. Чому? Бо ліцензія на оптову торгівлю коштує півмільйона гривень. Ця сума непідйомна для дрібного виробника. Через це наші люди, замість якісного вина, п’ють дешеве пиво, або горілку. Щоправда, як тільки почало з’являтися якісне крафтове пиво, деякі діячі у ВР вирішили, що його теж потрібно вбити.
Я ж вважаю, що у нас повинно бути, як у Німеччині, як у Італії, коли мало не кожне містечко має локального виробника пива і вина. Це – нормально. Не нормально, коли через тупоголовість чиновників опускаються руки у людей, які у цій державі хочуть створити щось своє і спробувати конкурувати з відомими брендами.
Кожен, хто має виноградник, навіть, якщо він займає площу, меншу одного гектара, повинен отримати можливість торгувати своїм вином у магазинах. Тому, вніс законопроект, який встановлює справедливі правила отримання ліцензії. А саме - чим менший у тебе виноградник і чим менше ти виготовляєш вина – тим дешевша для тебе ліцензія. Все по-чесному.
Найдешевша ліцензія на торгівлю вином, згідно мого законопроекту – 15 000 гривень. Це, якщо ти виготовляєш до 30 000 літрів вина у рік, і тримаєш виноградник площею до 6 гектарів. Справедливо? Точно справедливіше, ніж коли вартість ліцензії і для заводу «Інкерман», і для закарпатського винороба Урсти коштує 500 000 гривень", – констатує політик.
"Буду просити колег підтримати мій законопроект. Якщо вони хочуть допомогти Закарпаттю – він має з’явитися в порядку денному в перший же день роботи Верховної ради. Його ухвалення дасть колосальний поштовх для розвитку Закарпаття, Бессарабії, Півдня України. Це колосальний крок для виноробів, які нарешті перестануть почувати себе не потрібними людьми. І не потрібно ніяких дотацій та інвестицій – дозвольте людям працювати і вони самі, без допомоги держави за кілька років відновлять цілу галузь економіки, яку Україна просто загубила.
Кому цікаво, текст законопроекту є тут:http://edc.org.ua/ua/law_initiative/84", – пише В.Балога.