Через стрілянину та вибухи скоротився потік туристів на Закарпаття та до Львова

Інциденти в двох найбільш туристично привабливих регіонах Західної України відлякують відпочиваючих

Через стрілянину та вибухи скоротився потік туристів на Закарпаття та до Львова

Неспокійна обстановка в Закарпатті та Львові почали відлякувати туристів. Регіони ризикують втратити до 20% відпочиваючих.

Боязкі сусіди

Перестрілка в Мукачевому і вибухи у Львові сталися зовсім недавно. Тому учасники туристичного ринку висловлюють протилежні оцінки щодо того, як ці події вплинуть на кількість туристів у Західній Україні.

Так, директор Центру розвитку туризму України Володимир Царук сказав, що з наших туристів ніхто не відмовляється від сплачених поїздок на відпочинок в Закарпатті, зокрема, в санаторіях. "Поки непомітно зниження потоку", - зазначив він.

З ним згодна директор туроператора "Галіція-тур" Ганна Терешко. "Кожен день бронюються люди. Інциденти відбувалися не в туристичних місцях. Таке може статися в будь-якому місті", - сказала Анна Терешко.

Але інші учасники ринку заявили, що у них кількість туристів скоротилася. "Нещодавні події в Закарпатті вплинули на туристичний потік у Закарпатті, - сказав директор львівського туроператора "Відвідай" Ігор Губіліт. - Приблизно 10% туристів, які забронювали тури, відмовилися від них".

На 10% знизився і потік туристів до Львова, уточнив Ігор Губіліт.

Після подій у Закарпатті та Львові в одній з туристичних груп п'ять чоловік з 30 відмовилися від туру по Західній Україні, повідомила директор тернопільського турагентства "СонцеВИД" Наталія Дрозд.

При цьому, Володимир Царук прогнозує зниження потоку туристів у Закарпатті з-за кордону, зокрема, Угорщини і Словаччини. "У їхній місцевій пресі була негативна інформація про нещодавні події в Мукачевому, тому це насторожило іноземців", - пояснив Володимир Царук.

За його словами, угорці і словаки приїжджають, як правило, у прикордонні райони - Мукачево і його околиці, Берегово, Виноградів, Ужгород. "У цих районах вони (іноземні туристи) займають до третини від загального потоку туристів", - уточнив Царук.

Наталія Дрозд днями побувала на Закарпатті. Вона не бачила військових ні в Мукачеві, в тому числі, в місцевому замку, ні в Берегові. Разом з тим, за її словами, на посту ДАІ біля с. Нижні Ворота (межа Львівської та Закарпатської областей) з'явився БТР і 8-10 військових. Також вона бачила БТР і двох солдатів на в'їзді в Ужгород.

"На рух транспорту і людей вони не чинять негативного впливу, - сказала Наталія Дрозд. - Загалом, ніякої небезпеки в регіоні немає, паніки немає".

При цьому події в Мукачеві не вплинули на ціни на відпочинок в місцевих готелях, повідомив Володимир Царук. "Їх нікуди далі знижувати. У деяких готелях ціна за номер становить мінімальні 350 грн на добу з сніданками. По співвідношенню ціна-якість - це найвигідніша пропозиція в Україні", - зазначив він.

Водночас, за даними ресурсу booking.com, на ці вихідні (17-19 липня), у Львові заброньовано 82% об'єктів розміщення у Львівській області - 76%, на Закарпатті - 51%. Інформації по Мукачеву ресурс не надає.

Разом з тим, за даними booking.com, за місяць (14-16 серпня) у Львові заброньовано 56% об'єктів, у Львівській області - 50%, на Закарпатті - 42%.

Поїдуть в інші регіони 

Ігор Губіліт вважає, що можливе зниження турпотоку некритичне для західного регіону, оскільки цього літа збільшення кількості відпочиваючих тут склало 20%. "Бажаючих більше, ніж можна прийняти", - сказав він.

Ганна Терешко також розповіла, що, порівняно з минулим роком, активність туристів зросла. "За відгуками колег, на Закарпатті та Карпатах стільки туристів, як в останні два сезони, ще не бачили", - зазначила вона.

Львів, пояснила Терешко, завжди популярний, тільки міняються категорії туристів. "Раніше багато відпочивальників було з Польщі, Німеччини, Білорусі, Росії. Зараз домінують українці, - сказала вона. - Але в цьому році, порівняно з минулим, знову почала збільшуватися кількість туристів з Польщі. Також почала зростати кількість бізнес-туристів і відпочиваючих, які приїжджають на різні заходи, яких стає все більше з року в рік у Львові".

Власник турагентства "Дешеві мандрівки Україною" Ігор Кулаков прогнозує, що недавні події в Мукачеві накладуть відбиток на плани українців по відпочинку на Закарпатті.

"Думка про стабільність в даному регіоні порушена, тому, як мінімум, 10-20% туристів в найближчому майбутньому відмовляться від відпочинку в цьому регіоні", - зазначив Ігор Кулаков.

Якщо події навколо Мукачева будуть нагнітатися в пресі, то частина українських туристів можуть відмовитися від поїздок на Закарпаття, переорієнтувавшись на інші регіони, вважає Володимир Царук.

Ігор Кулаков вважає, що туристи-відмовники все одно поїдуть в гори, але вже в Прикарпатті. "Незважаючи на те, що цей регіон більш дощовий, ніж Закарпатська область", - підкреслив Кулаков. 

Ігор Губіліт очікує, що туристи, які відмовилися від поїздок на Закарпаття і Львів, поїдуть на Поділля і в Одесу.

Втім, Львів може відчути втрату туристів, прогнозує Ігор Кулаков. "Зі Львова виїжджає левова частка автобусних екскурсій в Європу. Народ у нас боязливий. Тому будь-яка негативна новина про Львів призводить до відтоку туристів, у тому числі і бажаючих виїхати в екскурсійні тури в Європу", - резюмував він.

 

РБК-Україна

18 липня 2015р.

Теги: турист, Мукачево, Львів

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини