У "Сент-Міклоші" на Мукачівщині діє "Школа юних археологів" за участі студентів та школярів із різних куточків України (ФОТО)

Згідно плану роботи міністерства освіти України на базі замку Сент-Міклош (Чинадієво, Закарпаття) з 1 липня почала діяти всеукраїнська «Школа юних археологів», учнівська та студентська молодь з різних куточків України, та із-за кордону працюватимуть пліч у якості волонтерів заради збереження історико-культурної спадщини.

У "Сент-Міклоші" на Мукачівщині діє "Школа юних археологів" за участі студентів та школярів із різних куточків України (ФОТО)

Проект поєднав навчання, виховання, оздоровлення учнівської молоді з практичною діяльністю. Надзвичайний ефект для школярів має міжвікове постійне спілкування з більш досвідченою та високоінтелектуальною молоддю всієї України. Закарпатський центр туризму забезпечив координуючи зусилля у поєднані академічної науки та навчанням юних археологів. Роботу проекту забезпечують двоє керівників та позмінно двоє гуртківців «Центру».

Найближчим часом очікується прибуття груп школярів з міст Київ, Іршава, Рахів. Заплановано, що вони будуть працювати і навчатись разом з міжнародною волонтерською зміною.

Чинадіївський замок Сент-Міклош на кілька тижнів об’єднав молодь із Маріуполя, Києва та Ужгорода. Середньовічна споруда другий рік поспіль є центром волонтерства на Закарпатті, подібно до Невицького замку, де протягом багатьох років діяла потужна археологічна експедиція. Влітку в Чинадійові збирається молодь із різних куточків України, а також з-за кордону для того, щоб зберегти й відновити унікальний замок, історія якого сьогодні відома всього лише на 30%.

Хлопці й дівчата займаються розчищенням підвальних приміщень замку, а також його території, оскільки у споруді і навколо неї є дуже багато будівельного сміття, котре збиралося тут ще за часів сім’ї Шенборнів, бо вони зруйнували оборонну систему замку і збудували парк. Потім свого додала радянська армія. Після неї тут на 20 років оселилася автобаза. І сьогодні все це сміття потрібно розчистити, у чому й допомагають волонтери.

«Те, що студенти приїжджають на практику і беруть участь у волонтерському проекті – для нас велика допомога. Власними силами ми можемо допомогти замку, але небагато. Нам дуже приємно бачити зацікавлення студентів культурною спадщиною», - розповідає художник, орендар замку Йосип Бартош.

Координатором волонтерського руху в Чинадійові є Закарпатський обласний центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді, хоча значна частина волонтерів «перепала» Сент-Міклошу від Невцького замку, яких там щорічно збирав відомий археолог, керівник археологічної експедиції, а нині методист, відповідальний за волонтерський рух, керівник школи юних археологів Закарпатського обласного центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді Олександр Дзембас.

Ідея участі у волонтерському проекті належить викладачу кафедри історичних дисциплін, керівнику археологічної експедиції Маріупольського державного університету В’ячеславу Забавіну. Минулого року він вперше приїхав на Закарпаття, побував у Сент-Міклоші, а опісля, за згодою Йосипа Бартоша, вирішив привезти сюди й студентів, щоб вони могли ознайомитися із Закарпаттям, його історією.

Інформація є під замком, в замку і над замком

«Замок вивчений приблизно на 30 %. На основі архівів, які вивчали в Угорщині й на Закарпатті, ми склали екскурсії, описали життя цього замку, але це приблизна інформація. Археологія і вивчення історії дуже серйозні, і вони дають основу сучасних знань», - коментує Йосип Бартош роботи в замку.

Територія середньовічної споруди донедавна була автобазою, і зовсім випадково її вдалося викупити. «Це охоронна зона, яка займає 10 гектарів, але на ній діяла автобаза. На наше щастя, вона збанкрутувала, її передавали від однієї організації до іншої аж до Києва. Там знайшлися люди, які допомогли нам викупити територію. Ми прибрали технічні будівлі і тепер відбудовуємо парк, який був закладений тут у 1749 році відомим парковим майстром Ференцом Бошіндою. Близько року значну увагу приділяємо парку. Сьогодні вже знаємо, що він був приблизно на 5 гектарах, але з нього залишився лише невеликий клаптик. Торік у нас були студенти з УжНУ, які зробили інвентаризацію цього парку, а також наукові висновки», - розповідає орендар замку.

Крім парку навколо замку, в одній із споруд на території планують зробити зимовий сад, художню майстерню, а також розмістити фонди музею. Річ у тім, що всередині замку вже дуже багато експонатів і для них потрібні окремі приміщення. До того ж потрібні окремі кімнати для роботи спеціалістів. Минулого року до Чинадійова приїжджали історики з Києва для вивчення колекції палеоліту, яка сьогодні є в замку.

У Сент-Міклоші виявили чимало знахідок. На одному із сміттєзвалищ знайшли кахлі XVI-XVII століття. Протягом року студенти УжНУ відновлювали їх, а сьогодні готується експозиція оригінальних кахлів, які виготовлялися на території замку.

«Інформація є під замком, в замку і над замком. Усі ці джерела потрібно використовувати. Зрозуміло, що передусім нашою метою було привести замок до того вигляду, коли можна ставити питання про його відновлення», - розповідає Йосип Бартош.

Під час розчищення волонтери радіють кожній знахідці, але не всі з речей є цінними. «Ще на 15 сантиметрів потрібно забрати верхні шари у підвалі замку Сент-Міклош, бо це сміття XX століття. Але навіть у цих шарах можуть бути цінні знахідки, важливі для історії замку», - розповідає методист, відповідальний за волонтерський рух, керівник школи юних археологів Закарпатського обласного центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді Олександр Дзембас.

Експедиція у Невицькому наразі без шансу на відновлення…

На участь у волонтерському проекті з розчищення замку Сент-Міклош погодився й Донецький університет, який зараз знаходиться у Вінниці. Звідти повинна приїхати група студентів. Наприкінці липня до замку приїдуть школярі з Києва, а також Іршавського, Рахівського районів. А наприкінці серпня запланована міжнародна зміна, яка перенеслася з Невицького до Чинадійова. Загалом волонтерський проект у Сент-Міклоші став можливим завдяки волонтерам із Невицького, оскільки в останньому наразі немає змоги приймати юних ентузіастів.

Невдовзі закарпатські волонтери поїдуть за кордон, де вони також будуть допомагати рятувати пам’ятки, які історично пов’язані із Невицьким замком і Закарпаттям загалом. Перша група повинна поїхати до міста Гуменного, замку, яким володіли Другети, а також до Вінного, йдеться на сторінці "Закарпатського центру туризму" у соціальній мережі Фейсбук.

17 липня 2015р.

Теги: Школа юних археологів, Сент Міклош

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 22
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини