Закарпаття: Пам’ять ветерана визвольних змагань Івана Шпонтака вшанували у с. Вовкове на Ужгородщині

14 жовтня Україна святкувала 65-ту річницю Української повстанської армії. З цієї нагоди у с. Вовкове, що на Ужгородщині, відзначили пам`ять уродженця с. Вовкове, легендарного майора УПА Івана Шпонтака. Зокрема, заступник голови Ужгородської РДА Анатолій Салай та директор народного дому товариства «Просвіта» Микола Вовк ознайомили громадськість з біографією людини, яка внесла вагомий вклад у визвольну боротьбу за незалежну Україну. Народився Іван Шпонтак 12 серпня 1919 року, у рідному селі Вовкове закінчив і народну школу, далі навчався у сільськогоспо­дарській школі в м.Михайловці (нині Словаччина), в Ужгородській вчительській семінарії. Опісля вчителював на Верховині.

Закарпаття: Пам’ять ветерана визвольних змагань Івана Шпонтака вшанували у с. Вовкове на Ужгородщині

Вихований у дусі патріотизму, у травні 1938 року молодий інтелігент вступив до ОУН (Організації українських націоналістів), яка діяла на Закарпатті нелегально. Протягом 1938 – 1939 років активно включився у державотворчий процес Карпато-Української дер­жави. Як сотник Карпатської Січі, готував військові сили молодої незалежної держави, був ак­тивним членом «Просвіти». Після окупації Карпатської України фашистською Угорщиною Іван Шпонтак виїхав до Словаччини. У цей час уряд Словаччини, за домовленістю з Німеччиною, усіх карпатських січовиків-втікачів направляв на примусові роботи до Німеччини. Там навесні 1941 року гестапо заарештувало Івана Шпонтака за знайдену в нього листівку антинімецького змісту, однак з тюрми він втік. Згодом у Берліні вступив в осередок ОУН, вивчав німецьку мову, пройшов військову підготовку на курсах, які готували старшин для майбутньої української армії. Відтак ОУН відправляє його комендантом української поліції в м. Сянки. Це призначення отримав, коли уже розпочалася війна між Німеччиною та Радянським Союзом, а у Львові 30 червня 1941 року було проголошено Акт про відродження Української незалежної держави. Невдовзі фашисти розпочали масові репресії проти українських патріотів. Івана Шпонтака заарештувало гестапо і уже мало розстріляти, та завдячуючи ОУН його звільнили.


Переконавшись, що фашистам Україна потрібна дише як сировинна база, ОУН почала створювати власні збройні загони, які у 1942 р. перетворились у могутню силу – Українську повстанську армію, яка вела нерівну боротьбу проти фашистських військ Німеччини та радянських військ, котрих теж вважала загарбниками своєї землі. Працюючи на той час заступником коменданта української поліції в Раві-Руській, Іван Шпонтак вступає в ряди УПА, головнокомандуючим якої був генерал Роман Шухевич (Чупринка).


У тому ж, 1944 році, Іван Шпонтак зорганізував сотні, а згодом курінь УПА, який діяв на відрізку від м. Угнів (Львівська область) по річку Сян. Прославлений у боях командир УПА, він провів немало успішних боїв та проявив себе талановитим стратегом і тактиком. Тяжкі бої довелося вести Івану Шпонтаку «Залізняку» і пізніше - під час акції «Вісла» (1947 року), коли велася боротьба проти українського націоналістич­ного підпілля. В одному з таких боїв курінь «Залізняка» був розбитий.


Влітку 1959 р. чеська поліція заарештувала легендарного командира УПА Івана Шпонтака «Залізняка», й на домагання польського комуністичного уряду передала польським орга­нам безпеки. 1961 року суд Перемишля засудив Івана Шпонтака до смертної кари, пізніше замінюючи її на досмертну в`язницю. Та навіть на суді командир УПА доводив, що українська держава існує: «Смислом мого цілого життя було й буде: Україна вільна, Украї­на Соборна. Я вірю в перемогу. З цього шляху мене не заверне ніщо, ані тортури, ані пекло тюрем, ані смерть…»


Отримавши сумну звістку про пожиттєве ув`язнення Івана Шпонтака, земляцьке товариство «Карпатський Союз» із США звернулося до архієпископа Івана Бучка в Римі, який негайно відгукнувся і найняв адвоката в Польщі, щоб захистити Івана Шпонтака. В результаті чого його пожиттєве ув’язнення було скорочено до 25 років. З підірваним здоров`ям, без документів і засобів до життя Іван Шпонтак вийшов із польської тюрми у листопаді 1981 року із підірваним здоров`ям. А 4 квітня 1989 року, після тяжкої хвороби, помер у лікарні в Кошицях. Там і похований.


Пам`ять великого патріота, борця за незалежну Україну, відомого нашого земляка Івана Шпонтака вшанували на його малій Батьківщині – у с.Вовкове, що на Ужгородщині, громадськість району та актив «Просвіти». Завдячуючи останньому, у 2001 році Івану Шпонтаку було встановлено на Вовковийській ЗОШ І ст. меморіальну дошку. Наразі вирішується питання про названня однієї з вулиць у с. Вовкове на честь учасника національно-визвольних змагань Івана Шпонтака та прийнято рішення про відкриття у селі Вовкове первинної організації товариства «Просвіта» та створення бібліотеки, яка буде вивчати бойовий, трудовий та патріотичний шлях свого видатного земляка, повідомила ЗІА «Простір» Марія Машкаринець з Ужгородської РДА.

Мукачево.net
17 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини