Підготовка до зими: хто на Закарпатті не складе іспит?

У вівторок, 16 жовтня 2007 року відбулася чергова прес-конференція голови облдержадміністрації Олега Гаваші.

Підготовка до зими: хто на Закарпатті не складе іспит?

Йшлося, передусім, про готовність Закарпаття до опалювального сезону. Оскільки напередодні відбулася колегія облдержадміністрації, де розглядалося і це питання, керівник області зупинився на найбільш гострих проблемах. Він, зокрема, констатував: область до зими готова. На 100 відсотків підготовлено житловий фонд, нема особливих проблем з підготовкою систем опалення і у бюджетній сфері.

Водночас Олега Гаваші турбує, що на сьогоднішній день жодне підприємство комунальної теплоенергетики не уклало угоду на постачання природного газу в новому опалювальному сезоні. Причина одна – борги за спожитий газ. Серед найбільших боржників – Ужгород і Мукачево та «Закарпаттеплокомуненерго». Ужгород, в якому тепло мешканцям подають дві структури – «Уж-тепло» і «Енергетичні системи м. Ужгород», – боргують відповідно 6,9 мільйона та 296,5 тисячі гривень, м. Мукачево – близько 2,7 млн. грн. та „Закарпаттеплокомуненерго» – трохи більше мільйона гривень.

Минулого тижня відбулися засідання Кабміну щодо підготовки областей до початку опалювального сезону та нарада в НАК «Нафтогаз України». У них взяв участь і голова облдержадміністрації. Питання ставиться однозначно: ліміти на газ будуть виділятися тільки за умови 100-відсоткової проплати за 2007 рік та наявності плану погашення заборгованості за 2006 рік.

Загалом наша область боргує майже 11 мільйонів гривень і середній рівень проплати за спожитий газ протягом року становить 57 відсотків. Частка закарпатського боргу у загальнодержавному – близько 1,6 відсотка.

Як і минулого року, найскладніша ситуація в Ужгороді. Якщо в Мукачеві для зменшення боргу сесією вже виділено 700 тисяч гривень з міського бюджету на цей місяць і стільки ж – на наступний, то в Ужгороді досі питання не вирішено. Мерія планує черговий раз взяти кредит на 2 млн. гривень під заставу майна.

Щодо «Закарпаттеплокомуненерго», яке постачає тепло в райцентрах: мерії міст Берегова, Хуста, Іршави, Перечина, Сваляви, селищні ради Воловця і Вишкова та Іршавська і Хустська райдержадміністрації виділяють кошти з бюджетів на погашення боргу. Крім того, на черговій сесії облради 300 тисяч буде виділено із обласного бюджету.

Наразі тепло уже подано у ті освітні і медичні заклади, де є автономні системи опалення.

Не менш важливе питання – ситуація на обласному споживчому ринку. Ціни на основні продукти харчування в області не перевищують загальноукраїнських показників. Так само і темпи їх зростання не виходять за рамки загальнодержавних. Область знаходиться десь посередині цінового загальнодержавного рейтингу. Водночас за останні 3 місяці на 16,2% зросла ціна на борошно пшеничне вищого ґатунку. Однак вартість хліба у нас залишається стабільною. На 20 відсотків зросли ціни на м’ясо, що пов’язано зі зростанням витрат на утримання худоби. До того ж, переробні підприємства недостатньо забезпечені місцевою сировиною і м’ясо завозиться із-за меж області.

Загалом у нас вищі ціни саме на ті продукти харчування, які в області не виробляються. Так, у Закарпатті відсутнє серйозне виробництво молокопродуктів, практично всі вони завозяться і до ціни виробника додаються транспортні витрати тощо. Незважаючи на те, що Закарпаття не зерносіюча область, у нас ціна на хліб не перевищує загальнодержавну, а є навіть дещо нижчою. Виняток – хліб, що містить житню муку: на нього традиційно вища ціна, бо жито на Закарпатті не вирощується.

Кардинально впливати на ціни на місцях нема змоги – наша економіка розвивається за законами ринку. Єдине, що може місцева влада, – це обмежувати торговельні надбавки. В області вже запроваджено обмеження торговельної надбавки до 10 відсотків на борошно, хліб і хлібобулочні вироби та на цукор – до 15 відсотків. Тобто регулюється кінцева (роздрібна) ціна. Для охоплення всього ланцюжка „виробник – кінцевий споживач” прийнято розпорядження голови облдержадміністрації про запровадження   5-відсоткового рівня рентабельності при виробництві хліба та борошна.

Олег Гаваші також звернувся до представників ЗМІ з проханням оприлюднити звернення про допомогу постраждалим у Дніпропетровську внаслідок вибуху газу у житловому будинку. “З обласного бюджету вже виділено 100 тисяч гривень для допомоги потерпілим, але кожна гривня, яку пожертвують закарпатці, не буде зайвою для постраждалих”, – зазначив Олег Олодарович.

Керівник області зупинився і на інших актуальних питаннях життєдіяльності краю, прокоментувавши, зокрема, останні кадрові зміни – звільнення голів Рахівської, Тячівської, Хустської та Міжгірської райдержадміністрацій.

Голова облдержадміністрації говорив також про розвиток прикордонної інфраструктури, особливо з перспективою проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. В контексті минулих виборів Олег Гаваші підкреслив, що цьогорічні вибори характерні тим, що було найменше скарг при їх проведенні, оскільки влада тісно співпрацювала з різними політичними силами та громадськими організаціями, щоб вони пройшли чесно і прозоро. Вибори відбулися, оголошено їх результати. Незабаром матимемо новий парламент і новий уряд. Завдання влади – успішно завершити цей рік і зробити вагомий заділ на наступний.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
16 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини