Студенти та викладачі Бернського університету вивчали роботу Карпатського біосферного заповідника (ФОТО)

12-13 червня 2015 року група студентів, які здобувають ступінь магістра із політичної географії швейцарського Бернського університету, у рамках досліджень екологічної та соціально-економічної ситуації на прикордонних територіях Угорщини, Словаччини та України, вивчали роботу Карпатського біосферного заповідника.

Студенти та викладачі Бернського університету вивчали роботу Карпатського біосферного заповідника (ФОТО)

На зустрічі із науковцями та спеціалістами Карпатського біосферного заповідника, ішла мова про природоохоронну, наукову, еколого-освітню та міжнародну діяльність колективу заповідника. А гості інформували про історію та роботу Бернського університету, який засновано у 1834 році. У його стінах навчається понад 13 тисяч студентів, діє 8 факультетів, які готують фахівців із багатьох природничих дисциплін.

Виступаючи перед студентами та викладачами, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника Федір Гамор, наголосив, що швейцарські науковці та студенти, уже майже два десятиріччя активно цікавляться діяльністю Карпатського біосферного заповідника та проводять тут фундаментальні дослідження. За їх результатами, наприклад, Астрід Вальнер (Швейцарський Федеральний інститут лісових, снігових та ландшафтних досліджень (VSL)) та Мартіна Гобі (Цюрихський технічний університет  ) нещодавно захистили докторські  дисертації.

В результаті спільної діяльності Карпатського біосферного заповідника та Швейцарського Федерального інституту лісових, снігових та ландшафтних досліджень (VSL) випущено на німецькій та українських мовах унікальну монографію «Праліси у Центрі Європи. Путівник по лісах Карпатського біосферного заповідника», проведено декілька резонансних міжнародних науково-практичних конференцій та реалізовано багато науково-дослідних проектів. А на міжнародній науково-практичній конференції організованій Швейцарським Федеральним інститутом лісових, снігових та ландшафтних досліджень (VSL) та Карпатським біосферним заповідником «Природні ліси в помірній зоні Європи – цінності та використання» (Мукачево, 2003), започатковано європейський процес занесення букових пралісів та старовікових букових лісів до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Підкреслено також, що Карпатський біосферний заповідник є унікальною навчально-дослідною базою для багатьох українських та зарубіжних університетів. Тут щорічно практикуються студенти Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка, університету «Києво-Могилянська академія», Ужгородського національного університету, Національного лісотехнічного університету тощо. Цими днями відзначено десятиріччя проведення навчальних практик  студентами німецького університету сталого розвитку (м. Еберсвальде), через який в Карпатському біосферному заповіднику здобували знання представники багатьох країн із усіх континентів світу.

Детально ішлось і про досвід транскордонної співпраці між Україною та Румінією, створення українсько-румунського біосферного резервату у Марамороських горах тощо.

Запропоновано, покласти на постійну основу співпрацю із підготовки кадрів і між Бернським університетом та Карпатським біосферним заповідником.

Швейцарські викладачі та студенти із великою зацікавленістю сприйняли англомовну відео презентацію природних та культурних цінностей краю, з якою виступила начальник відділу рекреації, роботи з громадськістю та міжнародної співпраці Карпатського біосферного заповідника Вікторія Губко.

Гості  здобули багато нових знань і під час знайомства з експозиціями музею екології гір та історії природокористування у Карпатах й інформаційно-туристичного центру в географічному центрі Європи. Незабутні враження  отримали також  під час екскурсії  екологічною стежкою «На соколине бердо» в Кузійському масиві біосферного заповідника, яку професійно теж на англійській мові, провела провідний  фахівець відділу рекреації, роботи з громадськістю та міжнародної співпраці заповідника Марія Молдавчук.

На Україні, крім біосферного заповідника,  студенти та викладачі Бернського університету побували у Берегові, далі поїхали до Ужгорода та Словаччини.

Федір Гамор, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Карпатського біосферного заповідника, для Закарпаття онлайн 

14 червня 2015р.

Теги: КБЗ, заповідник, Швейцарія

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини