Закарпатські бійці, що вийшли із полону, розповіли про війну та реабілітацію в Угорщині

В Ужгороді відбулася прес-конференція щодо чергового етапу програми реабілітації учасників бойових дій в АТО "Подаруй тепло герою", започаткованої ГО "Європейський Ужгород" (голова І. Цап) спільно з Державним самоврядуванням українців Угорщини (голова Ю.Кравченко). Про свої враження щодо реабілітації в Будапешті та бойові дії в Дебальцевому, Іловайську, перебування в полоні розказали закарпатські герої Антон Гайтанжі та Микола Марчишак.

Закарпатські бійці, що вийшли із полону, розповіли про війну та реабілітацію в Угорщині

Іштван Цап розповів, що днями з Будапешта повернулася чергова група бійців, які мали змогу відпочити, реабілітуватися у рамках програми реабілітації учасників бойових дій в АТО "Подаруй тепло герою". «Попри те, що основні бойові дії тривають на сході і наші кращі хлопці там тримають оборону, для нас вже вимальовується серйозне завдання: гідно зустріти тих хлопців, які демобілізувалися, повертаються до своїх домівок. На жаль, досвід показує, що місцева і центральна влада не завжди спроможний відповідним чином зустріти наших героїв,- каже Іштван Цап. -  Наш проект покликаний, зокрема, звернути увагу на наших найкращих чоловіків і синів,  які повертаються, ми повинні про них піклуватися». За словами Іштвана Цапа, реабілітація воїнів і їх підтримка суспільством надзвичайно важлива. Наприклад, США, які у війні В’єтнамі втратили 55 тис. військових, протягом 5-ти наступних років після завершення бойових дій, втратили ще 60 тис. ветеранів.  

Антон Гайтанжі каже, що не сподівався на таку підтримку на Закарпатті. «Це моральне розвантаження. Коли наші повертаються зі сходу, у них це живе у голові, трохи в душі, серці, - каже чоловік. – Ми приїхали в Угорщину і побачили, скільки там українців, яка від них підтримка, які вони там патріоти!. Мені здається, що в Угорщині більше підтримки і патріотів,  ніж у нас на сході. За час відпочинку ми морально заспокоїли свої душі, голови. Хочу поїхати і закінчити ту всю війну».

Микола Марчишак розповів, що їх дуже тепло прийняли, зустріли як справжніх героїв. «Багато хлопців, які демобілізовані, сподіваюся хоча б на мінімальну психологічну розгрузку, бо це потрібно,- каже Микола Марчишак. – Я був у полоні в Іловайську. Побачивши, як люди нас сприймають, на руках готові були носити, таке ставлення до себе, до того, що ти робив, ти впевнений, що це не було даремно. У нас багато людей навіть не розуміють, що відбувається на сході і кажуть, «хай вони собі переб’ються на сході». Не дай Бог, щоб хтось із вас побачив, яка це війна!». 

Микола був мобілізований під час першої хвилі 10 квітня 2014 року, хлопцю  принесли повістку, він пройшов медкомісію і 11 квітня зранку поїхав служити у 51-у механізовану бригаду. «Після 3 тижнів навчань на полігоні ми виїхали на схід України. Пробув до 26 серпня так сталося, що потрапив у полон в Іловайську. Я був у штурмовій групі по звільненню міста Іловайська. 10 серпня почалася операція по звільненню міста. 24 серпня нас оточили російські військові, Псковська десантна дивізія. Після обіду почався обстріл з артилерії, майже 90% техніки 24 серпня знищили. 10 псковських десантників взяли у полон. Два дні ми пробували в оточенні, 26-го дочекалися підкріплення, але у нас були великі втрати. Ми потрапили в полон до росіян, вони відкрито говорили що із Пскова, що були у Криму («зеленими чоловіками»). 2,5 доби протримали у полі, потім перевели у Сніжне Донецької області. Там вже були бійці із шевронами Новоросії, ополченія Донбасу.  Коли були у російських військових знущання не було над нами. Коли переїхали у Сніжне приходило місцеве населення, казали нам, які ми негідники, обстрілюємо їхні помешкання. Нас досить було, 227 полонених тільки у Сніжному з добровольчих батальйонів, з різних військових частин, формувань. Інакше ставлення було до тих, у кого знайшли документи, командир артилерії 51- ої бригади до цього часу перебуває у полоні. Та, що я бачив, його від часу били, виводили показати місцевому населенню, бив його майор Фураєв. З 14 вересня приїхали так звані волонтери, зачитали список і мене разом з 73 хлопцями вивезли за місто Донецьк, 20-25 км на нейтральну територію. Там обміняли на їхніх 68 військових. Обмінювали групами по 10 осіб. Я і троє закарпатців потрапили у першу партію обміну, завдячую Валерію Пацкану (нардеп). Дослужував вже тут, зараз демобілізований»,- розповів Микола Марчишак. 

Антон Гайтанжі - кадровий офіцер, закінчив Харківське танкове училище, з 1992 року живе у Мукачеві. На службі у 15-му батальйоні ще в березні минулого року.  Восени прибув на територію за 8 км до Дебальцевого.  «Ми були щитом для Дебальцевого, якби ми не прикривали їх, Дебальцеве постраждало б набагато більше, - розповідає Антон. - 3 лютого отримав поранення і мене вивезли звідти. Наш батальйон дуже підготований і морально і технічно, горджуся тим, що я служив основну службу саме там». 

Закарпатській військові кажуть, що були у Будапешті вперше, змогли багато що побачити, відпочити, зустрітися з місцевою діаспорою. За словами Іштвана Цапа, до реабілітації в Угорщині готуються наступні військові, поїдуть туди також родини загиблих бійців, повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі реформ. 

 
08 червня 2015р.

Теги: бійці, реабілітація, полон, Угорщина

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини