Ужгород опинився в сімці найбільш корумпованих обласних центрів України – дослідження

Міжнародний Республіканський Інститут (IRI) представив результати масштабного опитування мешканців обласних центрів України, зокрема про проблему корупції в їхніх регіонах. Причому людей окремо запитували про їхнє ставлення до проблеми корупції і до проблеми кумівства, яка, як прийнято вважати, «на місцях» проявляється навіть гостріше, ніж у партійних списках до Верховної Ради. А ще просили оцінити роботу місцевої влади щодо боротьби з корупцією, повідомляє онлайн-видання "Точно".

Ужгород опинився в сімці найбільш корумпованих обласних центрів України – дослідження

Опитування показало, що проблема корупції тією чи іншою мірою турбує більше 80% жителів облцентрів. Якщо ж говорити про міста, лідером за гостротою проблеми виявилося Запоріжжя. 89% опитаних жителів цього облцентру вважають, що корупція в місті - дуже серйозна проблема. Київ з Миколаєвом поділили зовсім не почесне друге місце (78%). А на третє з мінімальним відставанням вийшли Полтава та Дніпропетровськ (75%).

Найменш гостро проблема корупції стоїть, схоже, у Чернівцях - 32% жителів вважають її серйозною. Хоча, може, жителі цього міста просто легше інших ставляться до цього явища?

Ужгород у цьому переліку опинився на 7-му місці - серйозною цю проблему вважають 74% мешканців обласного центру Закарпаття.

Кумівство в українських містах, судячи з соцопитування, процвітає не менш пишно, ніж корупція. Однак у цьому рейтингу лідери помінялися. Найбільш "кумівське" місто у нас, виявляється, Полтава. Київ з Дніпропетровськом - на другому місці, а на третє видерлася Одеса.

Найменш гостро проблема кумівства стоїть в "найбільш некорупційних" Чернівцях - 36%. А найменше помічають цю проблему мешканці Рівного - тільки дві третини жителів назвали її серйозною або просто проблемою (розгадка такого результату нижче).

Тим часом, проблемою кумівство вважають лише 37% ужгородців, а тому в цьому плані обласний центр Закарпаття слідує зразу за Чернівцями.

А як же місцева влада бореться з корупцією? Трохи більше, ніж ніяк. В "лідируючому по корупції" Запоріжжі 83% жителів не бачать ніякої антикорупційної активності влади. А в "найбільш вільних від корупції" Чернівцях найбільший серед усіх регіонів відсоток жителів - 35% - вважають, що влада таки бореться з корупцією.

Натомість для Ужгорода ця проблема стоїть гостро, а тому 70% містян за рівнем недовіри до антикорупційних зусиль місцевої влади вивели своє місто на третє, відразу після Запоріжжя та Житомира, місце.

Найдивовижніше, але дуже далеко не всі українці розуміють, що таке корупція в принципі. Організатори питання задали просте питання зі, здавалося б, очевидною відповіддю: "Як ви вважаєте, чи є актом корупції ласку, подарунок або дача хабара місцевому чиновнику за отримання документа або послуги?". Але величезна частина нашого населення не змогла чітко відповісти на це питання. Наприклад, у Рівному тих, хто не вдповів, цілих дві третини (звідси і толерантне ставлення до кумівства). Також не до кінця розуміють це явище в Харкові, Херсоні та Одесі. Ось вже де "Схід і Захід разом"...

При цьому, як виявилося, 68% ужгородців чудово орієнтуються в тому, що таке корупція.

А ще в анкеті присутнє запитання "Як часто за останні два роки ви давали хабар, надавали послуги або дарували подарунки місцевим чиновникам?" Соціологи обрали відповідь "Жодного разу" і наклали результат на попередній графік (розуміння корупції). Виявилося, що в тих же Рівному та Харкові - вражаючий розрив. Тобто, можна припустити, що жителі цих регіонів цілком собі спокійно є учасниками корупційних актів, не вважаючи це чимось неправильним, і при цьому не втомлюються гнівно засуджувати корупцію у владі.

Що стосується ужгородців, то лише 24% опитаних змогли заявити, що вони ніколи не давали хабарів.

Опитування проводилося 2-20 березня 2015 на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту фірмою Рейтинг Груп Україна за участю Baltic Surveys / The Gallup Organization. Похибка по кожному місту становить не більше 3,5%

30 травня 2015р.

Теги: хабар, кумівство

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини