На Закарпатті проходить всеукраїнська акція "Тиждень планування сім'ї"

З 10 по17 травня в Україні проходить Всеукраїнський тиждень планування сім'ї та збереження репродуктивного здоров'я. На Закарпатті він також стартував цими днями з проведення інформаційно-просвітницької лекції вродинному будинку благодійного фонду «Нова сім’я». З його вихованцями зустрілися представники Закарпатської обласної громадської організації «Амазонки Закарпаття» та лікарі-гінекологи.

На Закарпатті проходить всеукраїнська акція "Тиждень планування сім

Голова ЗОГО «Амазонки Закарпаття» Наталія Шаульська поспілкувалася з дітьми на тему важливості збереження власного здоров’я, розповіла про репродуктивні права, як правильно планувати свою майбутню сім’ю. «На превеликий жаль, останніми десятиліттями експерти відзначають сумну тенденцію по всій Україні – спостерігається зниження рівня репродуктивного здоров`я населення, що в свою чергу поглиблює демографічні кризові процеси, – відзначила Н. Шаульська. – Найчастішими причинами смертності в Україні є серцево-судинні захворювання, хвороби органів дихання, онкологічна патологія. До останньої нерідко призводять інфекційні захворювання, які передаються статевим шляхом, тому збереження статевого здоров’я замолоду – вкрай необхідна річ».

Саме тому, зі слів голови організації, лекції на тему збереження статевого здоров’я слід проводити для підростаючого покоління.  «Молодь – наче губка – вбирає в себе всю інформацію, – коментує Наталія Шаульська. – Натомість нерідко та інформація викривлена чи недостатня. Часто й батьки не приділяють належної уваги питанням статевого здоров’я, планування сім’ї, репродуктивним проблемам, у підсумку в молоді виникає низка питань, відповіді на які неоднозначні. Ми й спрямовуємо заходи в рамках «Тижня планування сім’ї» на роз’яснення, проведення цільової роботи з підлітками у розтлумаченні їм їхніх репродуктивних прав».  

На тему планування сім’ї з дітьми родинного будинку спілкувалася й лікар акушер-гінеколог Мар’яна Лянна. Вона розповіла про найсучасніші методи контрацепції, про їхню роль у збереженні репродуктивного здоров’я, про інфекційні захворювання, які передаються статевим шляхом. «Ігнорування цих захворювань, тривале нелікування нерідко призводить до онкологічних проблем, тому звертати на них увагу вчасно – питання номер один у спеціалістів», – наголосила акушер-гінеколог.

До речі, як відзначила Н. Шаульська, всю необхідну інформацію можна отримати, відвідавши сайт teensLIVE.info. «Тут є поради від психологів та лікарів, останні новини, відео, тести – вся інформація, яка необхідна юнакам і дівчаткам у щоденному житті для того, щоб почуватися впевнено за будь-яких обставин», – каже голова ЗОГО «Амазонки Закарпаття». 

У рамках Тижня планування сім’ї на Закарпатті пройшли й проходитимуть ще низка заходів. Зокремадва дні поспіль проводили тематичні зустрічі для відвідувачів фітнес-клубу «Fit-Curves» із питань жіночого здоров’я, безпечного материнства та дитинства. З цих самих питань відбуватимуться й тренінги для освітян в НВК «Пролісок», «Престиж», загальноосвітніх школах, коледжах та інших навчальних закладах Ужгорода. 

13 травня на площі Театральній в обласному центрі Закарпаття пройде акція «Усвідомлене батьківство – щаслива сім’я», яку проводять у рамках програми «Здоров’я жінок України»за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Всеукраїнської коаліції  з репродуктивного здоров’я та планування сім’ї. Початок акції – о 13.00.

14 травня також на площі Театральній відбудеться всеукраїнська благодійна акція з нагоди Дня матері на тему «Захисти себе й майбутнє України». Початок акції, яка в Ужгороді проходитьіз року в рік, запланований на 12.00. У рамках акції організатори пропагуватимуть здоровий спосіб життя, наголошуватимуть на необхідності збереження репродуктивного здоров’я. Волонтери також роздаватимуть листівки з запрошеннями проходити обов’язкові профілактичні обстеження, самообстеження молочних залоз тощо.  

Крім того, 15 травня просвітницькі заходи на тему збереження репродуктивного здоров’я пройдуть у Великолазівській загальноосвітній школі. Зі старшокласниками та вчителями проведуть тренінг за участі сімейних лікарів і гінекологів.  

Слід відзначити, що цими заходами Тиждень планування сім’ї на Закарпатті не завершиться, інформаційно-просвітницькі заходи проходитимуть і в спеціалізованих закладах для підлітків та людей із особливими потребами.  

Контакт для представників ЗМІ – Наталія Шаульська: 0991388463, 0635930880, 0686320388. 

 
12 травня 2015р.

Теги: планування родини, тиждень, всеукраїнська акція

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини