У Мукачеві освятили нову греко-католицьку церкву з одним із найбільших вітражів в Україні (ФОТО, ВІДЕО)

У неділю, 10 травня, в Мукачеві єпископ Мілан (Шашік) освятив новий греко-католицький храм – Зіслання Святого Духа.

У Мукачеві освятили нову греко-католицьку церкву з одним із найбільших вітражів в Україні (ФОТО, ВІДЕО)

На велику подію прийшло багато вірників з міста та його околиць, щоб взяти молитовну участь в освячені нового храму та молитися з своїм архієреєм. Владику Мілана зустрів настоятель храму прот. Василь Копин разом з молоддю парафії та запросив здійснити чин освячення і очолити святкове Богослужіння.

Архієрейську Службу Божу владиці співслужив високопреподобний архімандрит Петро Павло (Береш), став. прот. Йосиф Ловска, декан Мукачівського деканату та 9 священнослужителів. У своєму архіпастирському слові владика Мілан привітав усіх з новим храмом та закликав усіх постійно приходити до храмів на Богослужіння, щоб завжди мати змогу черпати живу воду через слухання Слова Божого. В часі Літургії вірники також мали змогу приступити до Тайни Покаяння.

В кінці Служби Божої владика нагородив орденами Блаженного Теодора вірників, котрі особливо приклалися у будівництві храму. Також владика привітав усіх матерів, повідомляють у Мукачівській греко католицькій єпархії.

Ошатний дерев’яний храм виріс у центрі приватного сектору містечка доволі швидко, оскільки його тут давно вже хотіли мати. Настоятель храму, протоєрей Василь Копин розповів: «В Мукачеві цей мікрорайон — Доси — відомий тим, що свого часу тут жило п’ятеро підпільних священиків. Після 1949 року було розформовано монастир, який діяв на території нашої лікарні, і наші сестрички монахині-василіянки, які працювали медсестричками, теж жили на цих двох паралельних вулицях. Тому ці священики і монахині залишили таку добру основу для збереження Греко-Католицької Церкви. Тут зібрався той люд, який є дітьми, нащадками тих підпільних священиків, тому вони дуже чутливі до збереженя всіх тих святих традицій, які були в підпіллі.  І навіть є три священичі родини, які приходять до нашої церкви».

Церква, наріжний камінь якої було освячено в квітні 2008 року, будувалася швидко, оскільки вона дерев’яна і дерев’яні конструкції будуються швидко, аби не зазнали корозії. У 2009 році на Пасху віряни вже були всередині церкви. Вона ще була без вікон, без дверей, але вже могла прикрити християн від дощу, снігу та вітру.

Храм Зіслання Святого Духа має в собі ще одну родзинку – своє оформлення. Образи тут втілені у різьбі по дереву та у вітражах. Найбільше вражає запрестольна ікона, що зображує Таємну вечерю. Вітраж загальною площею в 20 кв. м є найбільшим в Україні вітражним зображенням Таємної вечері, виконаним у стилі Тіффані. Автор вітражу, мукачівський майстер Юрій Варга, за основу своєї роботи взяв ікону художника XIV століття Панцелінуса, який вперше (і був у цьому єдиний) зобразив Таємну вечерю у вертикальному форматі.

До речі, як розповів отець Василь, усі вітражні роботи храму – справа рук Юрія Варги. «Також вітражі ми поклали і в престолі, — розповів настоятель храму, — який просвічується на всі чотири боки. Там, у престолі, ми помістили древньохристиянські символи – якір, рибу, агнця, який сидить на книзі, запечатаній сімома печатями і символ пелікана, який розриває своє тіло і годує своїх дітей (це є древній символ Ісуса Христа: Він дав нам Своє тіло, щоб ми не померли, а мали життя вічне; і в природі ми зустрічаємо, що лише пелікан, якщо він не має чим прогодувати своїх дітей, то розриває своє тіло і ним годує пташенят).», повідомляє кореспондент Релігійно-інформаційної служби України Зоряна Попович.

Довідка

Вітраж «Таємна вечеря» в Храмі Зіслання Святого Духа двосторонній, має загальну площу 20 кв.м., складається з понад 10 тисяч шматочків та містить близько 40 кг свинцю. Мальованими у вітражі є тільки обличчя, руки та ноги апостолів та Ісуса Христа. Безперервна робота над ним зайняла 4 місяці і свого роду «авторським правом» у ній є одна із ніг апостолів, яку автор малював зі своєї п’ятки та благословляюча рука Ісуса, в якій Юрій Варга зафіксував руку настоятеля, отця Василя.

Зоряна Попович, RISU

11 травня 2015р.

Теги: церква, Мукачево, Святого Духа, вітраж

Коментарі

Копча 2015-05-12 / 08:30:55
Духовності не додасть до бога не наблизить а кошти зібрані на споруду могли використати з більшою доцільністю. Пораз читаючи про культові новобудови дівуюся людській тупості, у селі чи місті де вже є церква відповдної конфесії будують ще кілька церков які заповнюються виключно на великі релігійні свята а в інший час їх навідують від сили з десяток вірян. Невже дитячий майданчик чи новий дитсадок менш важливий за чергову церкву? Закласти коштом громади парк нікому не приходдило до голови чи пожертвувати сиротам та ні краще поставити чергову памятку власному "Его" обов’язково вписавши власне прізвище у перелік жертводавців.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини