Голова Закарпатської ОДА доручив місцевій владі тримати на контролі проблеми учасників АТО

Під час наради з керівниками районів і міст краю, обласних департаментів і служб у вівторок, 6 травня, голова ОДА Василь Губаль доручив представникам місцевої влади та всіх структур приділити максимальну увагу темі соціального захисту учасників АТО та їхніх родин, а тим паче сімей загиблих.

Голова Закарпатської ОДА доручив місцевій владі тримати на контролі проблеми учасників АТО

Він акцентував: варто перевірити дієвість на місцях створеної в області програми "Прямий контакт" і дорікнув, що влада певних міст і районів не поспішили з відвідинами сімей. "Наголошую: зустрічі з представниками родин мають бути системні – вивчати проблеми, з'ясовувати, думати, як сприяти вирішенню, допомагати", - сказав Василь Губаль. Він підкреслив: слід приділити якнайбільшу увагу анкетам, котрі пропонуються до заповнення в родинах у рамках системи комплексного соціального супроводу, й аналізу проблем, на яких наголошують учасники АТО та їхні рідні. Відтак дав доручення місцевим адміністраціям і радам доповісти про це й контролювати виконання всіх звернень і скарг, мати зворотній зв'язок із сім'ями. "Область створила власну, комплексну систему допомоги учасникам АТО та їхнім родинам. Але бачу, що де-не-де виконавці ставляться не так сумлінно, як хотілося б, дають збій. Прошу виправляти таке. Контролюватиму і закликаю до цього керівників міст і районів", - сказав Василь Губаль.

Також ішла мова про виділення землі учасникам АТО та поліпшення житлових умов. На останнє Кабінет Міністрів загалом в Україні виділив 300 мільйонів гривень. Зараз взято на облік 22 з 63 родин загиблих, як так, що потребують поліпшення житлових умов, звернення щодо них спрямовуються в Київ. Активніше іде виділення земельних ділянок. У цьому контексті голова ОДА наголосив перед місцевою владою – варто контролювати, аби бійці отримували землю по справедливості. "Я прошу вас звертати увагу на те, аби в першу чергу землю отримували ті, хто дійсно воював – по півроку, по року, а не ті, хто здійснив разову поїздку в зону АТО на місяць. А то стається, що першочергово все оформлює чомусь остання категорія. Тож прошу контролювати списки, оновлювати інформацію та зважати і на переліки поранених. Ще раз застерігаю вас від будь-яких зловживань і гарантую – надаватиму публічність всім процесам! Закарпаття має знати як своїх героїв, так і антигероїв! Тож будьте готові тримати звіт про всі питання, пов’язані із землею", - зазначив Василь Губаль.

Керівник краю також виступив з кількома пропозиціями. "Найкращі закарпатці зараз воюють на Сході. Наймужніші і найвідповідальніші люди зараз – в АТО. Зараз у краї розвелося чимало псевдореволюціонерів, які компрометують поняття громадської активності. Це прикро, й це треба виправляти. Тож пропоную створити у краї громадську організацію з учасників бойових дій. Вважаю, що саме ті, хто не побоявся стати до оброни держави, й повинен бути почутий, впливати на життя у краї. А не ті, хто обговорюють і війну, і справи в області в барах". Також Василь Іванович висловив ідею – запросити радниками учасників АТО, долучати цих людей з активною громадянською позицією до прийняття рішень в області, районі, місті, селі, додавши, що й сам робить це, й закликає і голову обласної ради, і керівників на місцях.

Відтак Василь Губаль, нагадавши на необхідності відвідати родини загиблих учасників АТО, запропонував обговорити з рідними тему створення меморіалу тим, хто поклав життя за Україну, запитати їхньої думки про те, яким би він міг бути. Ще – приділити більше уваги вшануванню пам'яті – наприклад, відкриттю меморіальних дошок на навчальних закладах, де вчилися наші Герої, перейменуванню вулиць, тощо.

Нагадуємо, Василь Губаль дав і доручення спрямувати подання на всіх загиблих для відзначення державними нагородами – орденами і медалями. Також до нагород Президента України представлять тих, на щастя, живих бійців, які відзначилися особливою мужністю в обороні України. До слова, чималій кількості закарпатців, які гідно захищали державу на східних рубежах, уже цієї п’ятниці голова ОДА урочисто вручить державні відзнаки.

Прес-служба Закарпатської ОДА

05 травня 2015р.

Теги: учасники АТО, загиблі,

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини