Перший заступник міського голови Ужгорода погрожує, що газу не буде через борги населення

ГАЗ КОТЕЛЬНЯМ МОЖУТЬ НЕ ПОДАТИ, ЯКЩО НАСЕЛЕННЯ НЕ СПЛАТИТЬ БОРГИ ТЕПЛОПОСТАЧАЛЬНИКАМ

Перший заступник міського голови Ужгорода погрожує, що газу не буде через борги населення

Після тривалої перерви перший заступник міського голови Володимир Бобков поновив свої четвергові прес-конференції. Основною темою розмови стала підготовка до зими. І проблема № 1 у цьому плані — борги теплопостачальних організацій перед газовиками, спричинені, у свою чергу, несплатою населенням за надані “Уж-теплом” та “Енергетичними системами м. Ужгорода” послуги.

НАШІ РЕАЛІЇ

У світлі того, що Росія починає наполегливо нагадувати Україні про газові борги, “Нафтогаз України”, припускає Володимир Олександрович, тиснутиме на органи місцевого самоврядування з тим, аби вони в повному обсязі розрахувалися за спожитий газ. Як найважливіший аргумент газовики уже задекларували: не подаватимуть блакитне паливо боржникам, поки ті не сплатять хоча б 95% належних сум. Утім, в Ужгороді гроші винне населення, а не бюджетні організації, тому регулювати ситуацію міській владі вкрай важко.

Залишається хіба що переконувати людей платити, чим, напевно, протягом жовтня і займатиметься весь апарат міськради. (Минулого року подібний похід чиновників “у народ” задля роз’яснення можливості отримання субсидій дав непоганий ефект).

З “Енергетичними системами м. Ужгорода”, котрі мають локальні котельні й боргують за газ приблизно 300 тис. грн., ще якось можна викрутитися, зробивши передоплату за бюджетні організації, що обслуговуються цим КП. Технічно його котельні до зими готові, навіть потроху почали заповнювати системи і подаватимуть тепло, як тільки буде газ. А ось із “Уж-теплом” проблеми дуже серйозні — тут сконцентровано 8 млн. боргів населення, в той час як підприємство винне “Нафтогазу України” 6,9 млн. грн. Щоб мати взимку тепло, люди мусять за нього платити і погасити борги, бо покрити їх із бюджету міська влада не має ні права, ні можливості. Втім, у плані підготовки до зими робиться усе можливе. Саме для “Уж-тепла” було заявлено кілька програм й отримано на їх реалізацію, хоч і не в повному обсязі, кошти з державної казни. Місто теж внесло свою частку в кілька мільйонів гривень (щоб отримати державну субвенцію, місцеве самоврядування має зі свого боку вкласти в проект 25% усієї суми), а ще виділило 200 тис. грн. на поточні витрати “Уж-тепла”. Але, як це останнім часом частенько трапляється і в нас, і по всій Україні загалом, виконання робіт гальмується тендерами, котрі в новому законодавчому полі проводити вкрай важко. Тож запланована заміна котлів, теплотрас, встановлення лічильників залежать від Тендерної палати України, котра вже стала притчею во язиціх. І Володимир Олександрович сумнівається, що до Нового року ситуація повністю вирішиться, а те, що залежить від місцевого рівня — оформлення і подача документів, — зроблене ще минулого місяця. Загалом, підсумував Володимир Бобков, і більшість мереж цього підприємства до опалювального сезону готові, жовтень буде присвячено підтягуванню проблемних питань. А таких, без сумніву, чимало. Особливо завдають головного болю внутрібудинкові мережі: цього літа були осушені підвали деяких багатоповерхівок і з’ясувалося, що труби, які знаходилися під водою, схожі на решето. Дасть Бог, до кінця місяця ремонтні роботи завершаться, і системи будуть готові до запуску. До речі, Ужгородська міська рада дала дозвіл КП “Уж-тепло” на заставу його майна, щоб підприємство могло взяти кредит на випадок, якщо газовий кран так і не відкриють. Таким чином можна буде частково погасити борг і почати працювати. Але це, підкреслив Володимир Олександрович, не вихід: населення має платити за спожиті послуги, бо інакше “Уж-тепло” дуже скоро опиниться в шкурі “Ужгородтеплокомуненерго” і збанкрутує. А якщо є претензії до якості теплопостачання — їх треба з’ясовувати безпосередньо з КП, у тому числі і через суд.

ТЕНДЕНЦІЯ ДО “АВТОМАТИЗАЦІЇ” ТРИВАЄ

Усвідомлюючи, що проблем у системі централізованого теплопостачання дуже багато і вони потребують великих коштів, яких у бюджеті міста нема, ужгородська влада з кінця попереднього опалювального сезону продовжила видавати дозволи на встановлення автономного опалення. Правда, цей процес було впорядковано, і “зелене світло” на автономку отримували тільки мешканці цілих стояків, під’їздів чи будинків, котрі повністю від’єдналися від “Уж-тепла” чи “Енергетичних систем м. Ужгорода”. І хоч наразі у зв’язку з наближенням опалювального сезону видачу дозволів припинено, згодом ця тенденція знову триватиме, бо, з одного боку, наші КП через поганий технічний стан не можуть надавати якісне тепло та гарячу воду, а з іншого — оплата за централізоване теплопостачання є високою через специфічну політику держави: для оптових споживачів, якими є бюджетні організації, тариф за газ становить понад 1000 грн. за 1000 м3, тоді як для індивідуальних споживачів у квартирі — до 400 грн. Звісно, за таких умов наші котельні не можуть конкурувати і в ціновому плані. Володимир Бобков прогнозує, що в найближчі 2—3 роки в цьому сенсі нічого не зміниться, а тому стримувати процеси переходу на автономне опалення не варто. Тим більше, що інвестори, які періодично з’являлися у полі зору, вивчивши ситуацію в Україні, поки що так і не ризикнули вкладати кошти у нашу систему теплопостачання.

Щодо закладів освіти, то наступного року їх усіх планують перевести на індивідуальне опалення. Правда, нема гарантії, що це вдасться зробити, бо шкіл і садочків, котрі гріються “колективно”, ще досить багато. Але зараз, каже Володимир Олександрович, ситуація така, що за рахунок тих же освітніх закладів фактично дотується населення: для нього рентабельність теплопостачання встановлюється на межі 0—3%, тоді як для бюджетних організацій, щоб КП — надавачі тепла хоч якось могли вижити, — 45%! І тепло для школи обходиться набагато дорожче, як для населення.

До речі, КП “Уж-тепло” зробило розрахунки і на їх підставі просить майже на гривню підвищити тариф для населення (як з’ясувалося, поки номер був уже заверстаний, Державна інспеція по цінах навіть визнала тариф 5,91 грн./м2 обґрунтованим). Однак керівництво міста, вивчивши ситуацію на комісії, вирішило: оскільки підприємство дотується за рахунок бюджетних організацій, ужгородці платитимуть за минулорічними цінами або принаймні підвищення буде мінімальним. Утім, якщо ціна на газ зросте до 145 дол., про що говориться вже півроку, ціни, відповідно, теж підстрибнуть.

ПЛАТІТЬ ЗА ПОСЛУГИ Й ОФОРМЛЯЙТЕ СУБСИДІЇ

Як уже говорилося, цього місяця всі сили апарату міськради буде кинуто на роз’яснювальну роботу серед ужгородців з тим, аби вони погасили накопичені перед тепловиками борги. Інакше старт опалювального сезону, котрий теоретично розпочинається, коли середньодобова температура протягом 3—5 днів не перевищує 8°С, може дуже затягнутися з вини самих городян. Принагідно Володимир Бобков нагадав: час уже оформляти субсидії, причому просив зробити це всіх, хто має на неї право. Адже минулого року, на жаль, населення Ужгорода не використало понад 4 млн. грн. виділених на це державою коштів. Не сплачуючи за послуги і не оформляючи субсидій, воно заганяє теплопостачальні КП в стадію банкрутства. Отже, допоможіть містові і собі — оформіть допомогу, якщо вона вам належить.

Також Володимир Бобков заспокоїв тих мешканців багатоповерхівок, які залишилися поодинокими користувачами централізованого теплопостачання в оточенні сусідів-“автономників”: поки в будинку є хоч одна квартира без індивідуального опалення, тепло не відріжуть, хоч це, безперечно, і невигідно КП. Поки що за рахунок міського бюджету було встановлено “індивідуалку” для найнезахищеніших (їх визначало управління соціального захисту) у 7 квартирах: в одному будинку на вул. Панаса Мирного і в 4-х — на Панькевича.

Є також приємна новина для власників нелегального автономного опалення: зараз його можна буде легалізувати, надавши в міськвиконком довідку з ЖРЕРу про те, що така система у квартирі дійсно встановлена. Відповідні вказівки щодо надання таких довідок ЖРЕРи отримають найближчим часом. Досі цього не практикувалося, аби маса “нелегалів” не ускладнювала отримання дозволів тим, хто оформляв їх належним чином.

P.S. Останнє повідомлення з “газового фронту”: поки не буде повних розрахунків за борги, з підприємствами просто не укладатимуть договори на постачання газу.

Мирослава ГАЛАС, "Ужгород"
08 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини