В історичному кварталі в Ужгороді хочуть звести 12-поверховий готель та кілька багатоповерхівок (ДОКУМЕНТИ)

Містобудівні умови та обмеження на зведення на земельній ділянці по вулиці Гойди в історичному кварталі Малий Галагов 12-поверхового готелю та декількох 8-поверхових житлових будинків підписав нинішній в.о. головного архітектора, посилаючись на висновок по суті нелегітимного органу охорони культурної спадщини у структурі міської ради. І попри відхилення запропонованого забудовником проекту архітектурно-містобудівною радою.

В історичному кварталі в Ужгороді хочуть звести 12-поверховий готель та кілька багатоповерхівок (ДОКУМЕНТИ)

Питання забудови земельної ділянки, відомої серед ужгородців як «стоянка Погорелова», вже тривалий час залишається без відповіді. Свого часу, як стало відомо нещодавно, родина міського голови землю під стоянкою продала. Відтоді містом й почали ширитися чутки про зведення на території чергової абсолютно недоречної тут багатоповерхівки. І, хоч зовсім нещодавно, відповідаючи на запитання кореспондента Закарпаття онлайн, міський голова заявляв про заплановану до зведення тут «споруду під офіси», нині, посилаючись на офіційні документи, можна говорити про кардинально інші комерційні плани забудовника на цю територію. Химерні та безглузді, такі, що однозначно спотворять органічну та стильну забудову історичного затишного кварталу.  Та ще й – цілковито незаконно. 

Так, згідно із містобудівними умовами та обмеженнями, які опинилися у розпорядженні редакції, на колишній автостоянці має вирости 12-поверховий готель, а поруч – ще додатково декілька 8-поверхових житлових будинки. Із втручанням у загальну забудову історичного району Малий Галагов, порушенням принципу поверховості та посиланням на висновок де-факто нелегітимного органу охорони культурної спадщини міської ради.

Як з’ясувало видання, містобудівні умови та обмеження забудовнику були видані управлінням архітектури та містобудування за підписом в.о. головного архітектора Михайла Івегеша без врахування рекомендацій архітектурно-містобудівної ради та опираючись на висновок міського органу культурної спадщини. 

Так, упродовж минулого року відбулося як мінімум два засідання архітектурно-містобудівної ради із розглядом проекту забудови ділянки по вул. Гойди. Тоді  забудовник двічі виносив на розгляд експертів пропозиції зведення тут багатоквартирних будинків ,і попри те, що їх висота в пропонованих варіантах тоді ще не перевищувала 5-6 поверхів, а готелю і близько не досягала 12-и, щоразу – отримував відмови та пропозиції допрацювати проект у напрямку зменшення поверховості заради збереження цілісної забудови історичного кварталу Малий Галагов. А відтак – «запускати» проект лише після затвердження вже розробленого історико-архітектурного плану Ужгорода, який через певні процедурні нюанси наразі не має схвалення Києвом. 

Крім того, абсолютно негативний висновок щодо проектної пропозиції висловила консультативна рада при Закарпатській ОДА: якщо міський дорадчий орган лише рекомендував допрацювати проект, то вже на рівні області експерти говорили про неприпустимість  забудови такої поверховості в межах історичного ареалу. 

Та, попри усі заперечення міської та обласної містобудівної та консультативної рад вже цього року в.о. головного архітектора Михайло Івегеш за своїм підписом видає містобудівні умови та обмеження, посилаючись на висновок міського органу охорони культурної спадщини. Як не дивно, у згаданому висновку про обмеження висоти проектованих будинків взагалі не йдеться, так само як і про характер забудови, хоча згадана ділянка є органічною складовою частиною історично сформованого містобудівного комплексу «Мали Галагов» - пам’ятки містобудування місцевого значення. Постає питання про фаховий рівень «спеціалістів» вказаного підрозділу міської ради, який, як уже повідомляло Закарпаття онлайн, просто не може вважатися легітимним, адже не отримав, як того вимагає законодавство, делеговані повноваження з області. А отже, і висновок міського органу охорони культурної спадщини не може мати законної юридичної сили.

Тим не менш, це не заважає керівнику управління архітектури та містобудування, нехтуючи усіма визначеними процедурами та чіткими «правилами гри»,  за побажанням забудовника – а скидається саме на те – просто переписувати дані з проектної пропозиції у містобудівні умови та обмеження. Тож нині доводиться констатувати: замість слідувати букві закону, чиновництво чомусь і надалі безкарно дозволяє диктувати умови забудови громадського спільного простору комерсантам, зацікавленим, насамперед, у прибутку за будь-яку ціну. 

 
 
 
 
 
24 квітня 2015р.

Теги: історичний квартал, готель, багатоповерхівки

Коментарі

ферко 2015-04-24 / 19:29:17
ГОЗДИ- сімя сектатнтів з хутора Іршави.Де ще ці Гозди не лізали?. Нахали приїзджі, які хочуть стати євреями. Хто їх фінансує7 чому ніхто не займався цим питанням? Сімейка придурків із забитого Хмільника стала УКР СПЕЦ БУДОМ Ужгорода.Під виглядом порядочних людей маскуються масони, що бродять по синагогах зі своїми бородами.Перевірте, самі.Один з цих братів ховається в Ізріалі за несплату податків і шахрайські дії. Вивіз туди всю сімю жінки з Холмока. інші крутять тут бізнес.Їх єдина сестра Оля теж Гозда, що зараз га прізвище КАЧМАР, будучи імбецілкою стала викладачем УЖНУ. перевірте. Так що хай будують.

Весна 2015-04-24 / 14:31:36
"Нэ думаву!"... Так, пускай Погорелов и Волошин поубивают друг дружку!

дєдивоєвалі 2015-04-24 / 14:28:35
Ну, так, Погорєлов продав земельку за гроші, які отримав за 12-ти поверховий готель і вирішення всіх питань по дозволам. Не баламутьте діду бізнес!

000 2015-04-24 / 13:49:42
Для тих хто в танку і НННН площа забудови це площа першого поверху читай норми а потім шось пиши

НННННН 2015-04-24 / 13:44:38
Херня якась получається ! Готель 12 поверхів ,56 номерів і площа забудови всього 350 кв.м??? Це кожен номер по 6.25 кв.м і це не враховуючи підсобні і службові приміщення! Помилка в офіційному документі,отже документ не дійсний

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини