Балога пропонує негайно провести всеукраїнський референдум з ключових питань державотворення

Щоби уникнути дестабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні, до якої вдається Росія, народний депутат Віктор Балога пропонує Президентові України Петру Порошенку провести всеукраїнський референдум з ключових питань державотворення – державного устрою, державної мови, форми правління, судової системи, територіального поділу тощо.

Балога пропонує негайно провести всеукраїнський референдум з ключових питань державотворення

Пане Президенте.

Розумію, що ви робите все, що у ваших силах, щоб повернути в Україну мир, але позиція нашої держави в міжнародних переговорах залишається слабкою. З одного боку керівник МЗС Російської Федерації диктує нам форму державного устрою. З іншого – країни Заходу, які б могли урівняти ситуацію на нашу користь, все більше втрачають єдність через поведінку членів ЄС, які з тих, чи інших причин піддаються тиску з боку Москви. Маю на увазі Грецію, Кіпр, Угорщину, частково Чехію і Словаччину.

Чим далі, тим важче нам буде відстоювати свою країну в міжнародних переговорах. Адже тиск на європейських лідерів посилюватиметься, і тому виникає все більше сумнівів у тому, що ЄС готовий пожертвувати своєю єдністю заради України. А це означає, що на кожних переговорах ми будемо змушені йти на нові поступки, від яких наші громадяни будуть, м’яко кажучи, не в захваті. І це шлях до ще більшої внутрішньої дестабілізації ситуації в Україні.

Але, навіть з цієї ситуації є вихід. А саме – приймаючи ключові рішення, спиратися на волю людей. Для західної демократії рішення влади завжди матиме нижчу легітимність, ніж волевиявлення громадян. Так само і Росія, яка зробила референдуми головною зброєю своєї зовнішньої політики, не зможе ставити під сумнів результати всенародного, визнаного світом плебісциту.

Що я маю на увазі. Не керівник МЗС сусідньої країни має нам нав’язувати форму державного устрою. Цього не повинні робити і лідери західного світу. Так само, як і влада одноосібно не повинна приймати рішення щодо мови, форми правління, судової системи і територіального поділу. Усі ці питання потрібно винести на всеукраїнський референдум. І якщо народ скаже, що він за унітарну державу, жоден керівник МЗС, жоден лідер держави світу не зможе з цим посперечатися.

Якщо українці в Харкові, Миколаєві, Одесі, Маріуполі скажуть, що вони за те, що у нас повинна бути одна державна мова – українська, то тема захисту російськомовного населення більше не буде приводом для агресії.

А якщо такі рішення напрацює Конституційна комісія, то будь-який клерк і зі Сходу, і Заходу постійно тикатиме пальцем на статті нашого Основного закону і говоритиме, що він не враховує інтереси людей.

Часу на проведення референдуму залишилося не так багато. Максимум до липня, коли розглядатиметься питання санкцій щодо РФ. До того часу у нас є шанс, що таке голосування не буде зірвано нашим сусідом, оскільки це повністю зламає їх плани щодо послаблення економічного тиску.

Тому, вважаю, що зараз головна задача Конституційної комісії – не марнувати час на дискусії, а визначити ключові питання, які слід винести на всеукраїнський референдум. І нехай дискутують люди, а їм точно видніше, в якій державі вони хочуть жити. І народ – найбільш справедливий арбітр, рішення якого ніхто не візьметься оспорювати.

Звертаюся до Вас, пане Президенте, як до Гаранта Конституції і лідера держави. Воля народу – набагато потужніша зброя, ніж танки і артилерія, і набагато сильніший аргумент, ніж посилання на дані соціологічних досліджень. Якщо ми проведемо всеукраїнський референдум з головних питань Конституції, Ви, як глава держави, значно посилите свої позиції в будь-яких переговорах – чи то в Брюсселі, чи в Москві.

21 квітня 2015р.

Теги: референдум, державний устрій, державна мова, Балога

Коментарі

Степан Крук 2015-04-21 / 16:47:25
Згідний з кожним словом політика! Взагалі вважаю Балогу мудрим, толерантним політиком. Але, звернення до Президента може не мати бажаного результату, може бути не почуте. Віктору Івановичу було б доцільно винести на голосування ВР законопроект з цього приводу

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини