Рада церков просить закарпатців об'єднатися заради миру в Україні (ФОТО, ВІДЕО)

Сьогодні очільники Закарпатської ОДА Василь Губаль та обласної ради Володимир Чубірко зустрічалися із представниками релігійних конфесій – єпископами та настоятелями церков краю. Такі зустрічі напередодні Великодня є традиційними, вони стають імпульсом до подальшого співробітництва місцевого самоврядування та духовенства області. На них йдеться про актуальні проблеми церков сьогодення. Цього разу йшлося і про суспільну ситуацію у країни, області та про збереження міжконфесійного миру та порозуміння.

Рада церков просить закарпатців об

Серед присутніх настоятелів церков були – керуючий Мукачівською єпархією УПЦ архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор, єпархіальний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік, секретар Хустською єпархією УПЦ архімандрит Іов, керуючий Закарпатською єпархією УПЦ КП єпископ Варсонофій, єпископський єпископ Мукачівської дієцезії Мукачівської римо-католицької церкви Антал Майнек, старший єпископ Союзу вільних церков християн євангельської віри України Василь Райчинець , голова обласного об’єднання християн віри євангельської-п’ятидесятників Віктор Хрипта, голова обласного об’єднання євангельських християн-баптистів Іван Кондор та інші.

Керівники області запевнили духовенство, що влада Закарпаття відкрита до діалогу та співпраці з усіма представниками духовенства, до підтримки релігійних громад. Такі зустрічі й надалі будуть відбуватися, влада буде реагувати, де це необхідно, де можна надати правову та іншу допомогу.

Василь Губаль зазначив, що нині головне – це те, що Закарпаття об’єдналося як ніколи. «Наші військові показали справжній патріотизм. Я хотів подякувати вам за ваші молитви, за практичну допомогу, за гуманітарну допомогу військовим та пересенецям. Ми розробили програму підтримки воїнів, які повертаються, вже створюється відповідний центр. І тут теж доречна ваша допомога», - зазначив голова ОДА.

Керівник краю повідомив, що було вже зроблено на прохання духовенства після минулої зустрічі. Область зверталася з питань встановлення тарифів на енергоносіїв для церковних громад. Реакції зі сторони центральних органів поки ще нема. «Але ми робимо ставку на енергозберігаючі технології. В бюджетних установах переводимо опалення на альтернативні види – в першу чергу відходи деревообробної галузі. Зараз обласна рада виділила 36 мільйонів з обласного бюджету на переведення опалення на альтернативні види опалення», - зазначив Василь Губаль.

Володимир Чубірко зауважив, що на жаль, багато закарпатських родин святу Пасху зустрічають із сумом у серці – у них війна забрала життя дорогих людей. «Багато наших земляків зараз в зоні АТО або готується туди поїхати. Тому такою важливою є місія духовних пастирів: священнослужителі вміють знайти саме ті слова, які здатні не тільки стишити душевний біль, але і зняти напругу серед людей...», - вважає керівник ради.

Єпископ Феодор відзначив, що на сьогоднішній день головне побажання, щоби Господь дав нам мир і стабільність. «Кожен день – жахливі звістки зі сходу країни. Маємо багато переселенців, тому доцільно допомагати й цим людям, щоби вони відчули опіку», - запропонував владика.

Василь Губаль зазначив, що в області діє штаб, є «гаряча» лінія для переселенців. Вже зареєстровано більше 3,6 тис. людей, які переселилися. Всі люди розселені, надається допомога із працевлаштуванням. 

Йшлося і про те, що область звернулася в центральні органи з пропозиціями щодо облаштування споруд для переселенців.

Єпископ Мілан Шашік констатував, окрім подій на сході, де ведеться війна, маємо й економічну проблему - збідніння народу. «Це вдарило по кожній родині. Дорогим став і хліб, й інші продовольчі товари. Що робити людям у цій ситуації? Хотілося б побажати, щоби вдалося розв’язувти ці проблеми. Молимося за нашу державу, за мир», - зазначив владика.

Василь Губаль зауважив, що наразі ціна на борошно зменшилася, дешевшим буде і хліб. Також запропонував допомогти тій категорії населення, яка цього потребує. «Влада хоче спільно звернутися до підприємців-хлібоперкарів, щоби допомогли краянам, які опинилися в скрутній ситуації з придбання великодніх Пасок». 

Єпископ Василь Райцинець зазначив, що церква готова допомагати тим воїнам, які повертаються з війни. «Вже сталися десятки самогубств, адже вони пройшли нелегкий шлях, не можуть облаштуватися в мирний час. Натомість ми бачимо через засоби телебачення про масштабну корупцію в країні. У людей різна позиція до влади, тому мають бути зміни у країні. Влада має більше реагувати на потреби людей».

Керівництво області привітали представників найбільших в Закарпатті конфесій всіх з наступаючими святами. 

Святі отці зі свого боку подякували керівництву області за шану і повагу, яку виказують депутати своїми добрими справами та побажали всім закарпатцям добра, щедрої Паски, сонячного многолітня, любові й радості.

Наприкінці зустрічі ради церков і релігійних організацій запропоновано прийняти звернення до жителів Закарпатської області про об’єднання заради миру в Україні, збереження її незалежності та територіальної цілісності

«Закликаємо усіх жителів Закарпаття, політиків, представників громадських організацій об’єднатися у пості та молитві заради подолання зовнішньої агресії, встановлення миру, довіри, братерства та відновлення територіальної цілісності нашої української держави. Закликаємо віруючих усіх Церков та релігійних організацій області до організації надання матеріальної допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців у зоні АТО та сім’ям вимушених переселенців зі Сходу України. 

Сподіваємося, що спільними зусиллями ми зможемо подолати усі труднощі! Шановні краяни! У переддень Великодня прийміть найщиріші вітання з нагоди одного з найвеличніших свят для усіх християн – Воскресіння Христового! Нехай ці світлі прийдешні дні подарують нам усім мир, радість, духовне піднесення. Закликаємо на всіх благословення Боже», - наводить проект заяви прес-служба Закарпатської обласної ради.

30 березня 2015р.

Теги: рада церков, мир

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини