Закарпаття: Через підготовчі курси — до майбутньої професії

Початок нового навчального року для випускників середніх шкіл є й часом глибоко осмисленого вибору майбутнього життєвого шляху. Допомогти в цьому ставлять за мету регіональні очно-заочні курси довузівської підготовки Київського міжнародного університету в м. Свалява — про що наша розмова з їх директором, доцентом Георгієм ТИДІРОМ.

— Георгію Петровичу, що собою являє в структурі вищої школи України Київський міжнародний університет?


— Серед вищих навчальних закладів України він має добру славу. Судіть самі: основною метою діяльності є підготовка національної політичної, економічної, наукової еліти України. Пріоритетами університету є освіта і творчість, професіоналізм і культура, патріотизм і толерантність. Погодьтеся, наскільки це важливо для нашої держави, яка стрімко входить у Європейську спільноту, стоїть на порозі до Світової торговельної організації.

— А якщо говорити про специфіку університету...


— Специфіка освітнього процесу в Київському міжнародному університеті полягає в 'рунтовній цілеспрямованій підготовці фахівців різних галузей, які будуть представляти інтереси України й за кордоном. Тому однією із суттєвих переваг КиМУ є вивчення іноземних мов — у переліку їх аж 23. Викладання проводиться двома мовами: українською та англійською. Випускники університету одержують диплом про вищу освіту державного зразка і міжнародний сертифікат ІНКОРВУЗ— ЮНЕСКО, що дає їм можливість продовжити навчання та працювати за фахом у провідних країнах світу.

— Яким спеціальностям навчають у КиМУ?


— 4 інститути, 3 факультети університету готують фахівців з 14 спеціальностей. Інститут міжнародних відносин відкриває можливості глибокого засвоєння міжнародного права та набути фах юриста-

міжнародника, стати спеціалістом з міжнародних економічних відносин, країнознавства, міжнародної інформації, бізнесу. Інститут журналістики та телемистецтва готує кореспондентів, радіо-і тележурналістів, журналіс-тів-міжнародників, телере-портерів, ведучих, операторів телепрограм тощо. В інституті лінгвістики навчаються філологи, викладачі двох іноземних мов і зарубіжної літератури, перекладачі. У переліку юридичного інституту: правознавство (фахівець у галузі державно-правової, господарсько-правової, митно-правової, слідчо-кримінальної, судово-прокурорської, адвокатської діяльності тощо). Факультет психології та соціально-психологічних наук готує викладачів психології, психологів-консультан-тів. Економічний факультет мае"спеціалізації: менеджмент організації, економіка підприємства та міжнародна економіка. Медичний факультет навчає спеціалістів з ліку-

вальної справи, стоматології та фармації.

— Георгію Петровичу, розкажіть про підготовчі курси.

— З метою поглиблення, систематизації знань випускників шкіл та середніх спеціальних навчальних закладів створено мережу курсів центру довузівської підготовки КиМУ.

Регіональні підготовчі курси у м. Свалава діють з вересня 1996 року, за цей час їх закінчили 204 абітурієнти. Результати тестових випробувань показали, що більшість випускників одержали високий рівень знань з базових і профільних дисциплін та спецкурсів, які викладались на підготовчих курсах. А це стало передумовою успішного навчання за обраними напрямами інститутів та факультетів КиМУ, а також Закарпатського державного, Ужгородського національного університетів. Слухачі наших курсів мають пріоритетне право для вступу до київських престижних вузів — Національного університету ім. Шевченка, медичного університету ім. Богомольця, Національного економічного університету ім. Гетьмана, а також Харківської та Одеської юридичних академій, Львівського нацуні-верситету ім. Франка.

— Де працевлаштову-ються випускники університету?

— Для прикладу: наша випускниця Едіта Галас стала викладачем англійської і. шведської мов цього вищого навчального закладу. Колишній випускник Ігор Молнар по закінченні Київського медичного університету нині є працівником цього прославленого вузу. Лише у Київському міжнародному університеті студіюють 17 недавніх слухачів курсів довузівської підготовки у Сваляві.

— В якому режимі працюють курси, зокрема, у Сваляві?

— У даний час керівництво та педагогічний колектив проводять роботу щодо залучення нових слухачів на новий навчальний рік. Тижневе навантаження на курсах становить дві або три пари у суботу і неділю. Маємо філії в Ужгороді і Тячеві. Педагогічний колектив під час занять особливу увагу звертає на такі навчальні предмети: українська мова, українська література, основи журналістики, історія України, всесвітня історія, політична географія, основи правознавства, людина і суспільство, основи економіки, іноземні мови. До викладання залучено досвідчених педагогів.     '

Навчання на підготовчих курсах триває з жовтня по червень. По закінченні їх слухачі зараховуються до складу студентів КиМУ поза конкурсом за результатами дострокових вступних випробувань та знижкою в оплаті на 10 відсотків.

Детальніше про умови навчання можна
довідатись за адресою: м. Свалява, вул. Духновича, 6, кім. 209, телефон 2-34-88.

Розмовляв Ростислав Буняк, студент II курсу відділення журналістики УжНУ
04 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини