Закарпаття: Хто у віниках дока? Кажуть, чомонинці...

Здавна славиться Закарпаття не тільки майстрами - виконавцями усного фольклору, а йумілими ремісниками, що передають знання прадідів прийдешнім поколінням. Зокрема, й віникарями, вироби яких - у щоденному використанні.

Закарпаття: Хто у віниках дока? Кажуть, чомонинці...

Завітавши до Чомонина, що на Мукачівщині, одразу відчуєте запах сорго -злакової рослини, батьківщина якої - Північно-Східна Африка. В одному з дворів гуркоче саморобний станок. Величезна купа щойно зрізаних стебел поступово ділиться на кілька менших. Працює вся родина. Пальці жінок вправно пребирають сухе пруття...

У розмові з місцевими мешканками Єлізаветою Томаші, Любою Капас, Катериною Товт я з'ясувала для себе чимало цікавого про виготовлення віників.

Є.Т.: - Робота починається навесні - з підотовки грунту. Відтак у розпушену землю висіваємо насіння сорго. Є спеціальні сорти для великих віників і малих. Насіння має бути добре достигле і просушене.

- Вимоглива культура?


Є.Т.: - Та ні. До будь-якого ґрунту пристосовується. І добрив ніяких не потребує. Утім, коли підживите землицю, не зашкодить, звісно.

-Коли найкраще сіяти? Л.К.: - Посівний період триває з квітня до середини липня. Сіяти можна й двічі в році. Удруге - на вільному місці після збору ранньої картоплі. Навесні .багато роботи нема. Після посіву сходи всього двічі прополюються і прокопуються. Метушня починається восени після збору.

- У збиранні врожаю е щось особливе?

Є.Т.: - Зрізають сорго вручну - ножем або серпом - обережно, по одній стеблині, щоб не поламати. Тому процес тривалий. На поле виходимо цілими сім'ями. Далі веземо врожай додому. Очистивши стеблини від насіння, сушимо їх. Відтак в'яжемо віники.

Л.К.:-Тепер чистимо стебла на спеціальних саморобних станках. Раніше ж мали на це спеціальні гребені. Тоді робота була набагато важча й триваліша.

- А коли найкраще збирати насіння й зрізати стебла?

Є.Т.: - Перший збір - у вересні.

Л.К.: - Коли насіння червоне, тоді й можна збирати. А от другий урожай не встигає повністю достигнути. Його збираємо аж при перших морозах. Хоча тоді віники не дуже якісні.

- Насіння використовуєте тільки на сівбу?


Є.Т.: - Ні. Добре воно і як

корм для свиней: цілими зернинами або ж перемелене на муку. Насіння сорго містить багато білків. І за поживними якостями вважається навіть кращим за кукурудзу.

- А сушите як?

К.Т.: - Вертикально біля стіни або на спеціальних дерев'яних підставках.

Л.К.: - Якщо на сонці, то сушиться тиждень. А коли погода дощова, то й до місяця на горищі стоїть. Тільки треба дивитися, щоб не пересушити. Потім і в'язати можна.

- З останнім велика морока?

К.Т.: - Спочатку стеблини сортуються на великі й малі. А потім у дерев'яну палицю (ручку) забиваються два гвіздки. Перший на відстані 2,5 см від кінця. На цей гвіздок накручуються короткі прутики, потім довгі. їх зв'язують дротом. Відтак усередину поміщають парни (подушки з сіна). Великі прутики кладуть так, щоб ці парни при-

крити. Все це зв'язують (скріплюють) дротом. Потім прошивають спеціальною голкою й обрізують (обрубують) кінчики, щоб віник був рівним. Ось і готовий наш продукт. Як уже мовилося, виготовляємо віники великі й малі, з ручками й без них.


- Ручки самі робите?

К.Т.: - Є один-два майстри і в нашому селі. Але переважно їх замовляємо у сусідній Доброні.

- Ремесло віникарства е тільки у вашому селі?

К.Т.: - Є ще й у Доброні. Але знаються на ньому далеко не всі. Ця

робота потребує багато часу і терпіння. Та й передається ремесло з покоління в покоління. Тому в нашому селі майже всі виготовляють віники.

- Й узимку теж?

Л.К.: - Звичайно, тоді найбільше вільного часу. Восени багато роботи з урожаєм садовини й городини.

- Як реалізовуєте свій крам?

Л.К.: - Люди про нас знають. Приїжджають із Харкова, Львова - закуповують гуртом. По неділях вивозимо до міста на базар разом із іншими товарами (пшеницею, картоплею тощо).

- І прибутковий бізнес?

К.Л.: - Для нашої сім'ї це основний заробіток. Узагалі хороший майстер за день може виготовити 70-120 віників. На 100— 200 штук, залежно від урожаю, треба один причіп сировини (десь із 10 соток землі). Один віник коштує 8-Ю гривень. Отже, заробіток можна вважати добрим.

Є.Т.: -У моїй родині це додатковий прибуток. Я, взагалі, працюю вчителькою початкових класів. Та завдяки вінникарству діти привчаються до праці, вчаться цінувати копійку, та й мають гроші на дрібнички.

- Як поєднуєте працю вчителя з ремеслом віникарства?

Є.Т:-Уміння ці передаються з покоління в покоління. Тож віникарство - то вже наша традиція, котра не обтяжує. І зовсім не заважає основній роботі.

Світлана Ржевська, студентка Львівського нацуніверситету ім.І.Франка
03 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

20:29
На війні з росією поліг Євген Балог з Бистриці Чинадіївської громади
11:08
З лютого вартість квитків на потяг до будапешта зросте на 17-21%
15:51
/ 13
30 бангладешців уже оформлюють візи для працевлаштування на Закарпатті
10:55
/ 2
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим на війні з росією Максимом Євдокимовим
06:16
/ 1
Кілька вражень про цьогорічних лауреатів премії Михайла Лучкая
15:33
/ 1
У Мукачеві в середу попрощаються з полеглим Героєм Валерієм Сідором
14:27
/ 1
На війні з росією поліг Мека Яшкович з Ужгорода
14:13
Пошуки 74-річного ужгородця, що тривали з кінця грудня, завершилися констатацією непоправного
20:01
/ 4
Петиція про запровадження мораторію на будівництво вітряків на гірських територіях Карпат, попри технічні збої, достроково зібрала необхідну кількість голосів
01:29
/ 1
Надходження загального фонду місцевих бюджетів Закарпатської області за 2024 рік зменшилися відносно 2023 року на 4,1%
17:31
/ 1
На війні з росією поліг Юрій Голінка з Ужгородщини
15:05
У Мукачеві в п'ятницю прощатимуться з померлим захисником Русланом Цибарем
14:32
/ 1
У п'ятницю в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Русланом Капальчиком
20:39
/ 4
У День Соборності України два береги Ужа з'єднав "Живий ланцюг"
20:07
/ 2
Міндовкілля зупинило розгляд документів з ОВД щодо забудови полонини Руна вітряками (ДОКУМЕНТ)
18:51
"Укрзалізниця" в лютому запускає нові нічні сполучення Закарпаття зі Львовом та Києвом
11:46
/ 1
На війні з росією поліг Роман Козар з Рокосова Хустської громади
21:48
/ 1
Мукачівські пластуни запрошують доєднатися до ланцюга єдності на честь Дня Соборності
18:16
В Ужгороді сьогодні підписали контракт на постачання місту 9 нових низькопідлогових електробусів
15:15
/ 1
На війні з росією поліг прикордонник Сергій Фомін із Верхнього Коропця на Мукачівщині
20:53
У грудні 2024-го ціни на Закарпатті зросли на 1,2%
20:25
/ 1
За минулий рік на Закарпатті ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 14,1%
17:29
У День Соборності України в Ужгороді організують "Живий ланцюг"
16:46
/ 1
У середу в Мукачеві попрощаються з полеглим на війні з росією Олександром Поповичем
15:20
/ 3
ВІДЕОФАКТ. Ужгородець за допомогою ШІ оживив мініскульптурки, Бокшая і Ерделі та минуле Ужгорода
» Всі новини