У Мукачеві для прийомних батьків та вихователів дитячих будинків провели тренінги на тему запобігання емоційного вигорання (ФОТО)

З 25 по 27 лютого у місті над Латорицею прийомні батьки, батьки-вихователі з прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу з Мукачівщини та Іршавщини пройшли навчання. Спікерами тренувань виступила подружня пара психологів – Олександр та Андріана Кацьори.

У Мукачеві для прийомних батьків та вихователів дитячих будинків провели тренінги на тему запобігання емоційного вигорання (ФОТО)

Мета заходу - засвоєння знань та навичок, необхідних для ефективного функціонування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, навчання для батьків проводилося у тренінговій формі. За словами психологів, саме ця форма сприяє активній участі батьків в обговоренні виховних проблем, створює довірливу атмосферу у групі між тренерами та учасниками. 

Значну увагу цього разу на навчаннях приділялася висвітленню медичних питань. Відповіді на питання, котрі турбували батьків стосовно здоров’я дітей, надавала завідувач педіатричного відділення №2 обласної дитячої лікарні Галина Подолюх. Не менш цікавим стало спілкування батьків із психологом реабілітаційного центру для дітей з ураженням нервової системи “Росинка” обласної дитячої лікарні Аллою Балог.

Не оминули на навчаннях і тему щодо ситуації на Сході країни. Адже нині діти переживають не менше, ніж дорослі і по-своєму дають оцінку цим подіям. Тому психолог Оксана Богданець, яка проводила з батьками вправи для запобігання емоційному вигоранню, навчала їх основам спілкування з дітьми і як правильно обговорювати гострі проблеми сьогодення.

До речі, подібні навчання щороку організовує для прийомних батьків та батьків-вихователів Закарпатський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Як розповіла директор Закарпатського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Наталія Романюк, держава не тільки у фінансовій формі підтримує батьків, котрі вирішили взяти на виховання у свої сім’ї дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а й постійно надає педагогічну та психологічну підтримку таким родинам. Зокрема, системою центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Закарпатської області стовідсотково забезпечується соціальний супровід дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей. А це означає, що за кожною такою сім’єю закріплюється соціальний працівник, який надає всебічну допомогу діткам, які виховуються у сім’ї, прийомним батькам чи батькам-вихователям, так і залучає інші суб’єкти соціальної роботи до надання допомоги таким сім’ям відповідно до потреб родини.

Для батьків-вихователів та прийомних сімей у кожній адміністративно-територіальній одиниці організовуються групи взаємопідтримки. Минулоріч було проведено 48 груп взаємопідтримки для батьків з прийомних сімей та ДБСТ області. Також батьки-вихователі та прийомні батьки  не менше, ніж один раз на два роки проходять навчання з метою підвищення їх виховного потенціалу, які проводяться Закарпатським обласним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Такі навчання сприяють як і підвищенню виховного потенціалу, так і запобігають емоційному вигоранню батьків.

Минулого року 39 батьків-вихователів та 60 прийомних батьків взяли участь у восьми таких навчаннях, два з яких були проведені у формі так-званої “Літньої школи”, коли під час навчального процесу батьків, організовувався літній відпочинок для діток, котрі виховуються у прийомних сім’ях та ДБСТ.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

02 березня 2015р.

Теги: прийомні батьки, вихователі, тренінги, емоційне вигорання

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини