Відібрано чотири пріоритетні угорсько-українські проекти із розбудови мережі пунктів пропуску на Закарпатті

Сьогодні, 18 лютого, голова Закарпатської облради провів ділову зустріч-нараду із виконавцями спільного угорсько-українського проекту з розбудови мережі пунктів пропуску в рамках Оперативної програми транспортних сполучень (KÖZOP) Європейського Союзу, який здійснюється на замовлення Координаційного центру розвитку транспортних сполучень Угорщини.

Відібрано чотири пріоритетні угорсько-українські проекти із розбудови мережі пунктів пропуску на Закарпатті

Угорську сторону представляли: керівник делегації - начальник відділу Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Жолт Антоні,  технічний директор  Координаційного центру розвитку транспортних сполучень Угорщини Аттіла Шімон, керівник проекту Координаційного центру розвитку транспортних сполучень Жолт Фекете, директор з питань транспорту ТОВ «Treneсon COWI Kft”, керівник консорціуму «По обидва боки кордону» Ендре Бодолої, виконавчий директор ТОВ «Fehervari es Fekete Kft», член консорціуму «По обидва боки кордону» Андраш Фегерварі,  та виконавчий директор  ТОВ « Agenda Consulting Kft» Ласло Бакаї, а також ведучий консул Генерального консульства Угорщини в м.Ужгороді Ласло Віда.

Участь в нараді з українського боку взяли керівники та фахівці облавтодору, водного господарства, земельних ресурсів, митної служби,  департаментів та управлінь облдержадміністрації з питань екології, інфраструктури, дорожнього господарства, зовнішньоекономічних зв’язків, керівники органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Ужгородського, Берегівського та Виноградівського районів.

Метою зустрічі було проаналізувати проведені сторонами підготовчі  роботи на рівні техніко-економічного обґрунтування, їх системного впливу на угорсько-українській ділянці кордону.

Тісна співпраця  нашого краю та окремих областей сусідніх країн дає можливість одержати додаткові  кошти для соціального  розвитку нашого краю. Та додаткові інструменти для впровадження спільних ефективних проектів, серед яких чи не найактуальніший на сьогодні - з розбудови пунктів пропуску на державному українсько-угорському кордоні. Йдеться про розширення і вдосконалення  мережі прикордонних пунктів пропуску, будівництво нових і реконструкція уже існуючих автотранспортних мостів через р. Тису, під’їзних доріг до  пунктів пропуску тощо. Тому дуже важливо напрацювати чіткий план дій, узгоджені пропозиції, які повинні лягти в основу подання на розгляд Міжурядової українсько-угорської комісії з питань транскордонного співробітництва.

Ендре Бодолої провів презентацію розкриття ділянок перетину кордонів, наведених у проекті Оперативної програми транспортних сполучень (KÖZOP), розповів про основні етапи загального техніко-економічного обґрунтування всієї ділянки кордону та завдання, пов’язані з ними, ознайомив з факторами ризику реалізації окремих проектів, а також підрахунками, пов’язаних з інвестицією витрат. 

Після детального аналізу відібрано з 23 можливих проектів чотири пріоритетні: Берегшурань-Астей (Лужанка- діючий), Тісасентмартон – Соловка (міст), Нодьгодош-В.Паладь( дорога),  Сатмарчеке-Бадалово ( міст).  Розглядався ще варіант  Тісокород- Вари ( міст).

Були названі і перспективні пункти пропуску, які розглядаються як можливість для подання на розгляд Міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва. А це – Загонь-Чоп ( М-34),  Загонь – Чоп ( діючий пункт: міст через р. Тиса),  (Ловня –Дзвінкове – Барабаш-Косино (Тисобеч –Вилок), Берегдароц-Берегдийда (М-3, 5 коридор), Берегдароц-Дийда-Берегово, Кішполад – В.Паладь, Уска-(Марошлігет)-Бобове. 

Наголошувалось, що під час проектування кожна із сторін розробляє проекти відповідно до чинних у своїй країні законів, правових норм, регламентів. Угорщина зі свого боку виконала всі попередні інженерно-технічні погодження.

Представники української сторони планують невідкладно створити Робочу групу з числа компетентних керівників відповідних управлінь ОДА, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади прикордонних районів, напрацювати чіткі пропозиції та висновки для підготовки Плану дій та рекомендації  загального техніко-економічного обґрунтовування і зустрітись для їх узгодження. Оскільки всі узгоджені пропозиції й повинні лягти в основу документу на розгляд Міжурядової українсько-угорської комісії з питань економічного співробітництва, домовлено про роботу в електронному режимі. Завершити всі узгодження планують протягом двох тижнів.

В травні в Ужгороді заплановано провести дводенну конференцію з цього питання, на якій обговорять всі  аспекти стратегії розбудови  пунктів пропуску  на українсько-угорській ділянці  кордону, повідомляє прес-служба Закарпатської облради.

18 лютого 2015р.

Теги: пункт пропуску, розбудова, угорсько-українські проекти

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини