Голова Закарпатської ОДА провів у Хусті нараду, присвячену проблемам мобілізації (ФОТО, ВІДЕО)

Про складнощі процесу мобілізації говорили на нараді у Хустській РДА 16 лютого. Зібрання за участю влади району, військових комісарів, представників правоохоронних органів та, головне, місцевих громад Хустщини ініціював голова ОДА Василь Губаль.

Голова Закарпатської ОДА провів у Хусті нараду, присвячену проблемам мобілізації (ФОТО, ВІДЕО)

Після того, як т. в.о. військового комісара  Хустського і Міжгірського районів підполковник Ігор Жуков прозвітував про хід чергової хвилі часткової мобілізації, керівник області звернувся до хустян. "Так сталося, що на нашу долю випав важкий час і дуже складна задача - чергова хвиля мобілізація. Відверто: непросто організовувати цей процес й навіть непросто говорити це все вам. Але ще складніше чути питання матерів, дружин, сестер і дітей тих, хто зараз там служить: коли вже буде ротація наших хлопців? Такі завдання нам ставить час і центральна влада, таку відповідальність поклала на нас держава. І як би ми не ставилися до цього, виконувати – мусимо. Хоча б з тієї причини, що треба замінити тих закарпатців, які зараз служать на Сході". "Кажу щиро: якщо не братися за важку роботу, а думати про  місцеві вибори і тільки про це – то їх може і не бути, може не бути майбутнього. Будьте певні: Путін не зупиниться у Донецьку, йому треба вся Україна, у тому числі і Закарпаття, йому треба, аби всі ми були рабами. Й лише спільними зусиллями, об’єднавшись, можемо зарадити цій біді і зберегти державу", - сказав Василь Губаль.

На нараді, де був присутній і обласний військовий комісар Іван Васильцюн, роз’яснили деталі мобілізаційного процесу. Так, поінформовано, що кожен район, кожен населений пункт отримали повістки рівномірно – відповідно кількості призовників, і розподілено так, аби ніде не зупинити роботу - у жодному місті, селі, господарстві, на підприємстві. Ішлося і про базові засади захисту мобілізованих: це збереження робочого місця й заробітної плати, грошове забезпечення і амуніція, які надаються. Васильцюн зазначив: кожен, хто спрямований в зону АТО за бойовим наказом, щодня отримує 1000 гривень плюс те грошове забезпечення, яке має, і премії за знищену військову техніку ворога. Оформляються документи учасника бойових дій, що дає право на виділення землі та матеріальної допомоги, пільги для родини, тощо.

Комісар детально розповів про те, хто саме підлягає і хто звільняється від мобілізації. Також згадали і про те, що основна відмінність цієї хвилі часткової мобілізації у тому, що нікого не спрямовують одразу військові частини, а спершу - у навчальні центри. Мобілізовані ж прикордонники - служитимуть за місцем проживання. На зібранні наголосили: гостра проблема в лікарях і медичному персоналі середньої ланки, до слова, мобілізовані медики їдуть у військово-медичну академію, де проходять вишкіл за стандартами НАТО, а лише потім спрямовуються на виконання завдань.

Водночас в області дуже велика кількість лікарів з тих, які були оповіщені, не пройшли медичних комісій – більшість їх визнано непридатними. У цьому варто вважати ознаки корупції – наголосив голова ОДА, який ініціював заміну медичних комісій у кількох районах, та звернувся з цього приводу в Міністерство оборони. Також Василь Губаль звернувся в Міністерство оборони з проханням відновити посади військових комісарів у тих районах, де вони були скасовані через укрупнення комісаріатів.

Голова ОДА також, наголосивши на такій ситуації: трапляється, що керівники підприємств, отримавши повістки для колективу, попереджають людей і звільняють їх заднім числом, поставив питання місцевому військовому комісару – чи звертався військкомат в правоохоронні ограни з цього приводу. До слова, відповідні доручення про факти, які мають ознаки корупційних дій, вже надане ним відповідним структурам.

Опісля того, як учасники зібрання докладно обговорили проблемні моменти мобілізації (а серед них як певні явища зловживань, так передовсім об’єктивні причини, як от значна трудова міграція населення Закарпаття, слабкий кадровий потенціал військкоматів тощо), було акцентовано: задачі стоять складні і серйозні, але слід прикласти максимальних зусиль для виконання поставлених задач, інакше на Україну загалом і Закарпаття загалом чекає важке майбутнє, і загалом мобілізація є спільним випробуванням і спільною відповідальністю.

Прес-служба Закарпатської ОДА

17 лютого 2015р.

Теги: мобілізація, Василь Губаль

Коментарі

Ярема І В 2015-02-18 / 07:31:10
пане Гебаль, збирай всю свою нечисть і ідіть в АТО, і там показуйте свій геороїзм,

жаль 2015-02-17 / 21:17:09
Губаль так і не виріс від містячкової привязанності до Хуста. Це максимально його рівень. До керівництва областю йому ой як далеко.

мобілізований пенсіонер 1966 р.н. 2015-02-17 / 20:34:47

1.Агітувати за мобілізацію може лиш той керівник, який сам побував хоч місяць на передовій АТО . Це і буде як і приклад для інших, так і щеплення від корупції.

2.У області проводились на минулих вихідних зимові кубки з футболу (в Хусті!), з гірських перегонів. Ці змагання серед параолімпійців чи білобілетників?

Ось це і є основні питання, як до необстріляних полковників військкомату Жукова та Васильцюна, так і мобілізаційного віку В.Губаля.

Копча 2015-02-17 / 20:00:25
Вангую, коли резонанс від нинішніх подій у Дебальцево докотиться до Закарпаття теперішні проблеми мобілізації в краї покажуться квіточками.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини