Закарпаття: Як грітимемось узимку?

Невідомо, як в інших містах України, а опалювальний сезон в Ужгороді протягом уже декількох років закінчується традиційно: ледве перестали гріти батареї, мешканці багатоповерхівок одразу ж починають подавати заявки на встановлення автономного опалення, аби в жодному разі не мерзнути наступної зими.

У міському управлінні комунального господарства переконують, що процедура затвердження проходить швидко і без зайвого клопоту. Проте самі жителі міста зовсім іншої думки. Вони нарікають на чималу кількість кабінетів, які треба обійти, щоб отримати дозвіл. Та чи забезпечить цей дозвіл тепло взимку?

ЧОГО ОЧІКУВАТИ

Початок опалювального сезону вже «на носі», проте в Ужгороді він чомусь викликає у мешканців страх і паніку. А проблема в тому, що вони просто не знають, чи не доведеться цієї зими вимерзнути як мамонтам: гарантій, що котельні витримають напругу, нема ніяких. Кошти на вдосконалення системи виділяються, проте жильцям пропонують самотужки замінювати труби. У «Закар-патгазі» тривожаться: внутріш-ньобудинкові системи не розраховані на додаткові потужності. Вони вийдуть з ладу, якщо запрацюють усі встановлені газові котли. Щоб уникнути аварій, газовики радять людям встановлювати труби більшого діаметру на стояках та замінювати фасадні й підвідні газопроводи.

Нещодавно ужгородці знову пережили стрес. Мешканцям будинків, де 80% квартир підключені до автономного опалення, повідомили, що багатоповерхівку взагалі відключать від централізованого опалення. Звісно, решта, 20%, заметушилася, шукаючи терміново немалі гроші для встановлення автономного опалення. Запанікували звичайні пенсіонери, які навіть кредиту взяти не можуть. Олег Подебрій, прес-сек-ретар міського голови міста Ужгород сказав: «Ми зробили більш систематичним це відключення. Тобто якщо раніше воно було майже стихійним, то зараз ми цю справу впорядкували. Якщо в багатоповерховому будинку прийняли рішення відключитися від централізованого опалення 80% громадян, то решті — ми також дали можливість зробити це». До того ж, з бюджету навіть виділили 100 тисяч гривень для допомоги саме таким верствам населення (цих коштів вистачить хіба що на десять квартир!). Проте згодом з'ясувалося, що такі будинки й надалі обігріватимуться. Таку інформацію надав Георгій Марущак, заступник начальника Головного управління міського господарства. Незрозуміло лише, навіщо було лякати людей, котрі б з часом так чи інакше перейшли на автономне опалення?

Заступник голови Закарпатської облдержадміністрації

Олександр Карташов
, говорячи про підготовку житлово-комунального господарства області до зими, зробив особливий наголос на незадовільній ситуації, що склалася з цього приводу в Ужгороді. За коментарями ми звернулися до Дмитра Петрина, директора ПП «Ужтепло». Він повідомив, що з 35 котелень готові до роботи вже 28, а із 34 теплових пунктів — 27. Проте з газом ситуація досить критична, адже заборгованість мешканців міста не дозволяє підприємству повністю розрахуватися з боргами. «Ужгород по відключенню від центрального опалення на першому місці в державі, — каже Дмитро Мар'янович. — 40% мешканців уже мають автономку. Тому виникає проблема: вони сплачують за використання газу лише для своєї квартири, а хто оплачуватиме опалення підвалів та під'їздів?» Директор переконує: якщо буде отримано потрібний ліміт газу, то ситуація буде не гірша, ніж минулого року. Тобто жителям Ужгорода нема чого боятися.

АЛЬТЕРНАТИВА ГАЗОВИМ КОТЛАМ

Проблему обігріву житла кожен вирішує в міру своїх фінансових можливостей, але підходи до її вирішення майже в усіх однакові: якомога менші затрати на встановлення, експлуатацію та обслуговування нагрівальних пристроїв, комфортна температура в опалюваному приміщенні, безпечність нагрівачів.

Останнім часом все більшої популярності в місті набуває електричне опалення. Ті, хто вже підключився, вважають його надійним, економічним і простим методом забезпечення комфорту в домі. До того ж, електричне опалення не боїться мінусових температур, тому може бути застосовано в будь-яких приміщеннях і навіть на вулиці в період завершення будівництва та реконструкції. Якщо порівняти витрати на електричне опалення та традиційне, то різниця буде невеликою, але загалом встановлення першого потребує в декілька разів менших коштів.

Система електричного опалення практично не потребує технічного обслуговування, проста в управлінні і виключає необхідність запасатися паливом. Якщо виникає несправність, то її легко виправити, не спричиняючи шкоди іншим конструкціям та системам будівлі.

Проте і тут не все так просто. Не в кожному будинку можна встановлювати електричне опалювання через застарілі проводки, які не витримують високої напруги.

Ще трохи про економічність. При встановленні парового опалення доводиться спалювати за сезон близько чотирьох з половиною тонн дров, трьох тонн вугілля, або 1000-1500 куб. м газу. Тепло буде, а от чи дешево і комфортно? Не дешево, це точно. Усе це змушує людей звертатися до альтернативних екологічно чистих джерел тепла, тим паче, що на ринку — море пропозицій. Обрати ту чи іншу — справа кожного.

Діана Силадій, "Чиста політика"
01 жовтня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини