В УжНУ готують масштабний проект з реконструкції санаторію-профілакторію «Скалка»

Санаторій-профілакторій УжНУ «Скалка», який востаннє приймав на оздоровлення студентів ще років зо двадцять тому, а майже всю незалежність України занепадав, має шанс на абсолютне перевтілення. Керівництво УжНУ планує реалізувати амбітний проект з відбудови та оновлення «Скалки».

Яким найближчим часом може постати комплекс «Скалка», продемонстрували фахівці ТОВ «Каратбуд плюс». Близько трьох місяців вони розробляли загальну концепцію реконструкції санаторію-профілакторію, яку на початку тижня презентували в УжНУ. 

«Керівництво УжНУ озвучило потребу у реанімації санаторію-профілакторію «Скалка» і ми взялися за підготовку загального генерального плану відбудови та оновлення популярного колись студентського об’єкту. «Скалка» має унікальні можливості, при цьому можна суттєво розширити її функції: крім відпочинку та оздоровлення студентів, які отримають ще можливість серйозно зайнятися спортом, частину території пропонуємо облаштувати під проведення різного рівня конференцій, симпозіумів, конгресів, - розповідає Василь Гісем, директор «Каратбуд плюс». – За нашими розрахунками «Скалка» може прийняти близько 300 студентів, при потребі цю кількість можна збільшити до 400 осіб.

Згідно з проектом «Скалку» заплановано розділи на певні зони: житлову з двома корпусами та сучасними будиночками (кожен на 15 місць), окремим корпусом для людей з особливими потребами ( до 30 місць), оздоровчу – з лікувальним та бальнеологічним корпусами, наметове містечко сезонного користування, на території якого взимку можна облаштувати хокейний майданчик. А ще – виділити територію на спорудження автономного конференц-залу, який вміщатиме до 300 учасників з усім необхідним устаткуванням для проведення  наукових та ділових зустрічей. Гордістю комплексу повинен стати сучасний спортивний універсальний критий спортзал, де змогли б тренуватися не тільки студенти, але й олімпійські чемпіони. Крім того фахівці пропонують  використати територію з максимальною користю, зокрема прокласти велосипедні доріжки.

"Протягом тривалого часу розвитком, або просто елементарною підтримкою інфраструктури "Скалки" ніхто не займався. Санаторій-профілакторій практично занепав, - коментує ініціативу вишу Володимир Смоланка, ректор УжНУ.  – Університет прийняв рішення про відновлення оздоровчого об’єкту. Минулого року активісти і студенти кількох факультетів власними силами впорядкували території, було вперше розташоване наметове містечко. Звичайно, наші плани більш далекоглядні: ми хочемо не тільки відновити колишню славу «Скалки», яка була відома на весь колишній СРСР, але плануємо розвивати цю структуру як сучасну оздоровчу та спортивну базу. Це потребує великих інфраструктурних змін, наприклад, побудови транспортного мосту, без чого відновити «Скалку» неможливо, та цілого ряду інших моментів. З цією метою ми провели нараду, на якій експертна організація представила керівництву вишу ескізну частину проекту реконструкції, відновлення та розвитку «Скалки».

Андрій Головач,  директор санаторію-профілакторію «Скалка» теж прокоментував ситуацію. «Територія УжНУ має використовуватися його колективом. Планується, що на «Скалці» діятиме навчально-спортивний рекреаційний центр, де студенти змогли б закріплювати свої знання на практиці. А також відпочивати без відриву від навчання, – коментує Андрій Головач. – Запропоновано проектну концепцію, яка пройде обговорення на всіх рівнях в УжНУ.  Є  велика кількість юридичних питань, узгодження різних дозволів, пошук грошей і т.д., але  проблема зрушила з місця. Минулого року ми займалися очисткою територію, започаткували ряд заходів проводилося. Цього року плануємо використовувати «Скалку» більше за її профілем.  «Скалка» – це територія для відпочинку із свіжим повітрям, Ворочівськими скелями, річкою з чудовою природою».

За словами Василя Гісема, 20% потужностей профілакторію збережено, 80% – треба реконструювати або добудувати. До нескладних будівельних завдань планують залучити студентів. «Кожен факультет може організувати свій будівельний загін. При цьому молодь і копійку можна заробити і здешевити вартість робіт на об’єкті, – коментує Василь Гісем. – До речі, ми пропонуємо для відновлення об’єкту використовувати енергоощадні технології та сучасні екологічні будівельні матеріали – енергозберігаючі керамічні блоки (які випускаються на Закарпаття), для обігріву – сонячні колектори, нові сучасні пелетні котельні тощо».

Звісно, власними силами УжНУ такий масштабний проект реалізувати непросто. Тому наступним кроком вишу стане пошук джерел фінансування та інвесторів. Керівництво пропонує розглядати питання комплексно: вже готуються звернення до профільних міністерств, обласної влади, шукаються інвестори та вивчаються ґрантові програми.

Спортзал

Їдальня

22 січня 2015р.

Теги: Скалка

Коментарі

Закарпаття 2015-01-24 / 23:45:35
Молодці!Так тримати...
Хоч хтось взявся за розвиток інфраструктури

Викладач 2015-01-23 / 19:21:08
Краще б зарплату викладачам підняли, а то за 100 доларів в місяць не сильно проживеш. Хоча керівництво це не цікавить, вони ж не живуть на зарплату.

небайдужий 2015-01-22 / 21:21:09
Думаю, написано внятно, що шукаються інвестори. Головне, щоб ці благі наміри не залишилисяя лише намірами... А ініціатива щось зробити для університета, студентів, громади навколишніх сіл, Закарпаття заслуговує на повагу.

студент 2015-01-22 / 21:12:56
Подивіться на Колочавську біобазу університету Драгоманова, просто казка, молодці, і практику студенти там проводять і оздоровлюють як студентів, так і викладачів, а ви тут розповідаєте нехай догниває, та радуйтесь якщо щось починають робити, нехай би і Плішку відремонтували і Колочавську біобазу і т.д. було б де студентам практикуватись і відпочивати

123 2015-01-22 / 17:02:28
А вкрасти?

Степан Крук 2015-01-22 / 13:59:22
Згідний з попереднім коментатором. Не своєчасний зараз цей проект - все для фронту, все для перемоги!!!

Опаа 2015-01-22 / 13:11:09
Це просто політ хворої фантазії....
треба освоїти десь пару млрд гривень на цей бред. Особливо на транспортний міст)))
А це нереальні суми в теперишніх реаліях...
Лишіть скалку в покої, нехай собі догниває спокойно

Степан Крук 2015-01-22 / 07:57:37
Є питання підтоплення обєкту. Вже "Скалка" потрапляла в зону паводків

Студент 2015-01-22 / 05:32:38
все це казки пяного їжака

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини