УУБА-КаУ продовжує свою діяльність, а Бедь залишається канонічним священнослужителем – прес-служба (ДОКУМЕНТИ)

Прес-служба Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія поширила у ЗМІ інформаційне повідомлення, яке є відповіддю на рішення, прийняте 23 грудня 2014 року Синодом Української Православної Церкви Московського патріархату. На підтвердження наводяться документи.

УУБА-КаУ продовжує свою діяльність, а Бедь залишається канонічним священнослужителем – прес-служба (ДОКУМЕНТИ)

У зв'язку із прийняттям Синодом Української Православної Церкви Московського патріархату 23 грудня 2014 року (напередодні великого християнського свята Різдва Христового, зокрема святого вечора, який сьогодні святкують за новим стилем і православні Елладської Православної Церкви) рішення щодо Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та священицької місії архімандрита Віктора Бедь (журнал № 94), прес-служба Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету уповноважена заявити наступне:

1. За результатами будь-яких інспекторських перевірок діяльності Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Української Православної Церкви Московського патріархату як самоврядної релігійної організації, зокрема і тієї що проводилась весною 2013 року під головуванням єпископа Климента Вечері, жодні рішення Синоду УПЦ МП про невідповідність навчальних програм академії Концепції вищої духовної освіти чи допущення посадовими особами порушення Статуту УПЦ МП, як за діяльності пріснопам'ятного Блаженнійшого Володимира Сабодана, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви (в прямому підпорядкуванні якого академія перебувала), так в подальшому і за містоблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Онуфрія Березовського, не приймались. Тим паче, що всі належні документи по академії, як самоврядній релігійній організації, були схвалені самим Синодом УПЦ МП, належним чином затвердженні Предстоятелем Української Православної Церкви та пройшли державну реєстрацію в органах державної влади України.

2. 19 червня 2014 року під час виконання обов'язків містоблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополитом Онуфрієм Березовським, Синод Української Православної Церкви Московського патріархату під його керівництвом ухвалив рішення про призначення ректором самоврядної релігійної організації Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія архієпископа Федора Мамасуєва, на що мав повне канонічне право і це рішення було прийнято архімандритом Віктором Бедь і ніколи не заперечувалось та не оскаржувалось. Натомість Синод УПЦ МП не проводив звільнення і не мав права проводити звільнення (ані канонічно, ані згідно з діючим законодавством України) архімандрита Віктора Бедь (офіційного клірика Лангадської митрополії Елладської Православної Церкви) з посади ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету – структури вищого навчального закладу, що віднесений до системи Міністерства освіти і науки України, і який не перебував і не перебуває у власності чи підпорядкуванні УПЦ МП.

3. Рішенням від 23 грудня 2014 року Синод Української Православної Церкви Московського патріархату ухвалив зняти з посади ректора вище зазначеної самоврядної релігійної організації архієпископа Федора Мамасуєва та ліквідувати дану самоврядну релігійну організацію, на що мав і має повне канонічне право.

4. Вважаємо, що Синоду УПЦ МП приймаючи рішення про ліквідацію самоврядної релігійної організації Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Української Православної Церкви Московського патріархату потрібно було більш юридично виважено і коректно викласти положення про те, що тільки з 23 грудня 2014 року, з моменту ліквідації даної самоврядної релігійної організації, її церковні дипломи під грифом УПЦ МП не можуть видаватись, а попередньо видані у встановленому порядку дипломи даної академії є чинними.

5. При цьому Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету, як структурний підрозділ вищого навчального закладу, який офіційно ліцензований та акредитований Міністерством освіти і науки України і надалі продовжує здійснювати освітню і наукову діяльність, зокрема з підготовки богословських кадрів з видачею дипломів бакалавра, магістра і доктора філософії державного зразка. Натомість назва академії у найближчий час за рішенням засновника буде приведена у відповідність до її первинної назви при заснуванні академії в 2001 – 2002 рр.

6. Академічний храм імені святих Кирила і Мефодія в м. Ужгороді є домовим храмом Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету, перебуває у його власності, і у власність Мукачівської єпархії УПЦ МП не передавався і не передається. Окрім того, зважаючи на належність ректора університету і академії архімандрита Віктора Бедь до кліру Лангадської митрополії Елладської Православної Церкви, яка одночасно перебуває і під амофором Вселенського патріарха, академічний храм визнає свою канонічну приналежність до Вселенського патріархату.

7. Архімандрит Віктор Бедь, у відповідності до встановленого канонічного порядку, з письмового благословення та відпускних грамот пріснопам'ятного Блаженнійшого Володимира Сабодана, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви, 20 березня 2010 року прийняв чернечий постриг в лоні Елладської Православної Церкви, в якій Всесвятійшим Анфімо, митрополитом Солунським і був возведений в архімандрити та в подальшому прийнятий до кліру Лангадської митрополії Елладської Православної Церкви. Тож саме в клірі Лангадської митрополії Елладської Православної Церкви, яка перебуває одночасно і під амофором Вселенського патріарха, архімандрит Віктор Бедь офіційно перебуває по сьогоднішній день без будь-яких заборон як священнослужитель.

Відповідно запит, який було надіслано канцелярією Київської Митрополії (керуючий справами УПЦ митрополит Антоній Паканич) до Солунської митрополії Елладської Православної Церкви щодо перебування чи не перебування у її клірі архімандрита Віктора Бедь, умисно чи ні, було надіслано не тому адресату. Відповідно рішення Синоду УПЦ МП від 23 грудня 2014 року (журнал № 94) в частині заборони архімандриту Віктору Бедь у священнослужінні прийнято з грубим порушенням церковних канонів і жодних негативних канонічно-правових наслідків для архімандрита Віктора Бедь не породжує, оскільки Синод Української Православної Церкви Московського патріархату вийшов за межі своєї канонічної компетенції і ухвалив рішення стосовно клірика іншої церковної юрисдикції, на що не мав і не має жодного права.

8. Архімандрит Віктор Бедь ніколи не працював на жодних посадах в канцелярії Київської Митрополії (якою наразі завідує митрополит Антоній Паканич), а тому не може нести відповідальність за збереження чи втрату будь-яких документів в Київській Митрополії, зокрема і тих, що мали відношення до нього особисто.

Особова справа архімандрита Віктора Бедь, як це і належить у встановленому, порядку була передана до Лангадської митрополії Елладської Православної Церкви, в клірі якої він перебуває. Однак до даної митрополії письмові запити щодо архімандрита Віткора Бедь чомусь митрополитами Онуфрієм Березовським і Антонієм Паканичем надіслано не було.

9. З жодного із вищезазначених питань у період після відходу від управління справами Церкви пріснопам'ятного Блаженнійшого Митрополита Володимира Сабодана по сьогодні керівництво Української Православної Церкви Московського патріархату з усним чи письмовим запитом до архімандрита Віктора Бедь не зверталось.

10. Рішення Синоду Української Православної Церкви Московського патріархату щодо архімандрита Віктора Бедь від 23 грудня 2014 року (журнал № 94), прийняті преосвященнійшими єпископами-монахами у складі митрополитів Онуфрія Березовського, Агафангела Саввина, Лазаря Швеця, Марка Петровція, Іларіона Шукало, Федора Гаюна, Павла Лебідя, Митрофана Юрчука, Сергія Генсицького, Антонія Паканича та архієпископа Пантелеімона Лугового не відповідають канонічним нормам Вселенської Церкви Христової, дійсним обставинам справи та однозначно є політично заангажованими. На нашу думку, вищезазначене рішення Синоду УПЦ МП спрямоване на придушення будь-яких проявів та залякування вірних і кліру Української Православної Церкви Московського патріархату щодо підняття питання про реальне подолання розділення православних в Україні і утвердження єдиної помісної Української Церкви з позбавленням тягаря залежності від Московського патріархату.

До даної заяви додаємо ряд копій офіційних документів, наданих до друку ректором Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету архімандритом Віктором Бедь (частина з них вже неодноразово оприлюднювалась в ЗМІ та є відомою керівництву УПЦ МП).

24 грудня 2014 р.

Прес-служба УУБА-КаУ

24 грудня 2014р.

Теги: УУБА-КАУ, синод, Бедь

Коментарі

владика 2014-12-24 / 20:26:03


Хамство і тролінг під різними ніками. Вилалено два коментарі. Адмін


ЗНАЮЧИЙ 2014-12-24 / 18:15:28
пану Бедю перейти пидпорядкування Киивському патриархату а не служити Москви

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини