Польща ділилася з Закарпаттям досвідом у розвитку сільського зеленого туризму

Мальовнича сільська місцевість з неповторними гірськими краєвидами, чистим повітрям, кришталевими мінеральними джерелами, культурно-етнічними особливостями та гостинними людьми – усе це унікальні багатства Закарпатського краю, які відкривають прекрасні можливості для розвитку сільського зеленого туризму.

Польща ділилася з Закарпаттям досвідом у розвитку сільського зеленого туризму

Незважаючи на все це, сільський відпочинок в області досі перебуває у зародковому стані – ним тут займаються всього близько 400 власників садиб, хоча могло би бути значно більше. Наші західні сусіди, зокрема у Польщі, досягли у цьому напрямку значних успіхів, опираючись вже на загальноєвропейські стандарти та вимоги якості, і сьогодні готові поділитися своїм позитивним досвідом з нами.

На розвиток агротуристичної справи у нашому  прикордонному регіоні спрямований і польсько-українсько-молдавський проект, який фінансується в рамках програми закордонної допомоги Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Центральноєвропейської Ініціативи - Know How Exchange Programme. Мета і завдання проекту закладені вже у самій назві – „Промоція та розвиток агротуризму й  екологічного землеробства на території Українських Східних Карпат і Молдовії”. Реалізаторами проекту з польської сторони є Товариство „В-4” (м. Жешув), з української сторони – Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку „МАІРР” (м. Ужгород), з молдавської - „Centrul Moldo-Polonez de Sustinere a Antreprenoriatului” (м. Балті).

6-15 вересня 2007 р. у рамках проекту відбувся десятиденний навчально-ознайомчий візит до Польщі 20 представників влади, громадських організацій та власників сільських садиб Закарпаття, зацікавлених розвитком агротуризму. Очолили українську делегацію Олег Димитрієв, виконавчий директор „МАІРР” та Богдан Пранничук, заступник голови правління Закарпатського обласного центру розвитку сільського зеленого туризму.

Керівники Товариства „В-4” Беата Солтис та Пьотр Пьонтек підготували для української делегації надзвичайно цікаву та інформативно насичену програму, покликану сформувати в її учасників чітке уявлення про механізм та особливості розвитку агротуризму у Східній Польщі у поєднанні теорії і практики.

На базі агротуристичного господарства „Dкbinуwka”, що неподалік від м. Жешув (Підкарпатське воєводство), для гостей з України було проведено ряд теоретичних занять, присвячених темам „Побудова та розвиток партнерства між гміною та регіоном у розвитку агротуризму”, „Агротуризм та екологічне землеробство як елемент регіонального та місцевого розвитку”, „Маркетинг і промоція агротуризму та екологічного землеробства”, „Місцева культурна спадщина – елемент промоції регіону”.

Закарпатці мали змогу познайомитись з представниками польських регіональних організацій та установ, покликаних сприяти розвитку сільського зеленого туризму, а саме: Підкарпатське об’єднання агротуристичних господарств „Гостинні Господарства”, Фундація Бещадське Агентство для середовища, Карпатський центр активного туризму „Зелений ровер”  та партнерська група „Зелені Бещади”. Під час зустрічей представники вищезгаданих організацій представляли історію діяльності, фінансові засади функціонування, основні напрямки роботи, реалізовані ініціативи своєї установи, а також розповідали про велику користь і позитивні наслідки об’єднання зусиль власників агротуристичних господарств, спільної промоції та маркетингових заходів.

Відвідавши Музей села Маркова, екомузей „Три культури”, замок „Камєнєц”,  курси кераміки у гончарському господарстві в селищі Мединя Глодовська та ряд зразкових агротуристичних садиб Підкарпаття, учасники програми мали можливість побачити на практиці, як можна залучити місцеве населення до збереження та примноження туристичної  привабливості польського села, робити промоцію виробів народних ремесел, місцевих свят, звичаїв і традицій. Кожен з учасників поїздки знайшов для себе щось цікаве й корисне, чи то інформацію, чи ідею, чи нові контакти, які після повернення додому пообіцяв собі використати на благо своєї родини, села чи й всього регіону.

За сприянням організаторів поїздки – Товариства „В-4” та „МАІРР”, у ході зустрічі з вуйтом гміни Нєбилец Стжижовського повіту Підкарпатського воєводства паном Збігнєвом Коробом було досягнуто попередньої домовленості про налагодження двосторонніх контактів з селищем Лазіщина Рахівського району, смт. Воловець Закарпатської області.

Наступним кроком по реалізації проекту „Промоція та розвиток агротуризму й  екологічного землеробства на території Українських Східних Карпат і Молдовії” буде навчання для осіб, зацікавлених розпочати власну справу у сфері сільського зеленого туризму. Навчання заплановано на жовтень 2007 р., проводитимуть його польські фахівці у чотирьох районах Закарпаття. Більше інформації про проект та його заходи можна отримати в офісі Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку „МАІРР”, що знаходиться у м. Ужгороді, вул. Швабська, 71а/7.

Менеджер проекту Галина Бабунич, "Трибуна"
25 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини