Закарпаття: Проблеми Тячівщини й Рахівщини такі схожі і ...такі різні

Завершуються виїзні колегії Закарпатської облдержадміністрації. Наприкінці минулого тижня вони пройшли у Тячівському та Рахівському районах.

У п’ятницю голова облдержадміністрації традиційно розпочав роботу із відвідин соціально-культурних об’єктів, виборчих дільниць та ряду виробництв. Зокрема, керівник краю побував у Тячівському районному територіальному центрі з обслуговування пенсіонерів, одиноких і непрацездатних громадян, що розмістився у реконструйованій частині будівлі колишнього місцевого промкомбінату. Заклад уже практично готовий до відкриття. Прекрасно облаштовані їдальня на 40 місць, кімнати для мешканців, медпункт, підсобні приміщення.


– Все це, а також реабілітаційний центр для хворих дітей на ДЦП дозволить вирішити чимало соціально важливих проблем у одному з найбільших сільських районів, – розповідає директор центру Микола Подвич.


Олег Гаваші пообіцяв сприяння у придбанні автомобілю для потреб цього закладу, а також попросив перелік необхідного спеціального медичного обладнання, щоб допомогти.


Голова облдержадміністрації побував також на двох деревообробних підприємствах – “Династії” у приватного підприємця Олега Палінкаша та підприємстві з іноземними інвестиціями “Ламелла”. На першому, створивши своєрідну династію підприємців, працюють три брати: Олег, Михайло та Іван. На сучасному німецькому та італійському устаткуванні з програмним забезпеченням виготовляють м’які та корпусні меблі–стінки, спальні, кухні, дивани, офісне обладнання тощо. “Династія” – підприємство універсальне. Крім виробництва, брати-підприємці налагодили торгівлю меблевими тканинами, поролоном, фурнітурою, деревостружковими плитами. Придбали високотехнологічне обладнання, тому тут працюють всього двадцять чоловік. Продукція Палінкашів має стабільний ринок збуту. Брати є постійними учасниками виставок, торік нагороджені дипломом Держкомітету підприємництва України, займаються благодійництвом.


Майже на рік старше за “Династію” підприємство “Ламелла”. Розпочинали у 2003 році з виготовлення букових щитів. Щомісяця 80 чоловік виробляють продукції на 400 тис. грн. “Виробництво у нас, – розповідає керівник Віталій Сікорський, – екологічно чисте та безвідходне. Вся продукція експортується до Німеччини. А це – столові меблі та лави, плити, комплектуючі для східців, дошки для підлоги з бука.”


Оскільки обсяги виробництва зростають, деревообробники відчувають брак сировини. Почувши це, голова облдержадміністрації тут же дав доручення начальнику управління лісового господарства Валерію Мурзі вивчити проблему і знайти шляхи її вирішення.

А на околиці Тячівки Олег Гаваші ознайомився з роботою фермерського господарства “Новий рівень–2006”, де газдує Петро Голубка. На колишніх фермах місцевого колгоспу виник комплекс із виробництва свинини. Автоматизована система відгодівлі, сучасне обладнання дозволяють задіяти мінімум обслуговуючого персоналу. Тут утримують 275 свиноматок, у перспективі – відкриття м’ясопереробного цеху, комбікормового заводу.


Схоже, Олег Олодарович, залишився задоволений відвідинами цього та інших об’єктів.


– Найголовніше, коли не чекають манни небесної. Не сподіваються на “доброго дядька”, якій прийде і дасть, а організовують виробництво самі. Це, безумовно, позитив, – резюмував голова облдержадміністрації.


А на самій виїзній колегії, де доповідав голова райдержадміністрації Іван Бобрушко, тон розмови дещо змінився.


Адже, згідно з новою комплексною оцінкою соціально-економічного розвитку районів і міст області за січень-липень 2007 року, яка здійснена за показниками, затвердженими розпорядженням голови облдержадміністрації, Тячівщина займає останнє, 18 місце серед районів області. Це значно гірше попереднього року і обумовлене тим, що нині район із 46 показників за 7 займає перші 3 місця, але за 11 – останні три.


У сфері реального сектору (5 показників) район, як і минулого року, залишається на останньому місці. При цьому покращився лише один показник: частка інноваційно активних промислових підприємств у загальній кількості промислових підприємств – з 11 на 10 місце. Погіршення допущено за 2 показниками: рівень оплати за спожитий природний газ - з 6 на 15 місце та темп зростання (зменшення) обсягу валової продукції сільського господарства – з 2 на 3 місце. Збережено 2 показники: темп зростання (зменшення) обсягу промислової продукції (робіт, послуг) та рівень оплати за спожиту електроенергію.


Не змінилась у цілому ситуація у соціальній сфері. Район займає, як і торік, найгірше – 18 місце. Поліпшено два показники: темп зростання (зменшення) заборгованості економічно активних платників до Пенсійного фонду та рівень злочинності в розрахунку на 10 тис. населення.


У сфері споживчого ринку район теж на останньому місці. Погіршився, зокрема, рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг.


І ще ряд недоліків, які обумовлюють відставання.


Впродовж січня-серпня 2007 року податковий борг по платежах до місцевих бюджетів зріс на 127,3 тис. грн. або на 24,1 відс. і за станом на 1 вересня 2007 року сягнув 655,5 тис. грн. Незадовільно використовуються кошти на будівництво, ремонт та утримання автодоріг. За січень-серпень використано 305,9 тис.грн., що становить лише 14,1 відсотка до фактичних надходжень та залишку на початок року.


Низький рівень використання коштів фондів охорони навколишнього природного середовища, що становить 2,2 відсотка до фактичних надходжень за січень-серпень п.р. та залишку на початок. Мало дбають у районі про охорону і раціональне використання земель.

Вказав на ряд “вузьких” місць у діяльності місцевої влади, зокрема, і співдоповідач – начальник головного управління економіки Володимир Погорєлов.


Олег Гаваші, який взяв активну участь у дискусії, піддав гострій критиці органи центральної влади. Вони несуть відповідальність і за ситуацію на Солотвинському солеруднику. Неодноразові звернення у Київ вилилися, зрештою, у відвідини Прем’єр-міністром цього проблемного стратегічного для економіки України підприємства. Втім, сподівання на різке поліпшення виявилися марними. Кошти, приміром, з Києва надішли, але ... їх неможливо використати.

Питанням №1 назвав керівник краю газифікацію району. Він звернув увагу присутніх на проблеми екологічні, підготовки і використання робочої сили, особливо легалізацію тіньової зайнятості, підтримку малого та середнього бізнесу, втілення у життя соціальних ініціатив Президента України Віктора Ющенка.


Голова облдержадміністрації інформував присутніх про нараду, яка напередодні відбулася у Президента України, говорив про зустріч двох міністрів закордонних справ – Угорщини К. Гьонц та України А. Яценюка, результатом якої стало підписання угоди про малий прикордонний рух у 50-км. зоні.


Олег Гаваші вкотре наголосив: у ситуації, коли уряд не особливо переймається проблемами регіону, треба надіятися на себе. Треба навчитися заробляти і витрачати гроші. Обласна влада, управління, відділи обласної адміністрації допомагають і готові до співпраці. І тут потрібна чітка взаємодія, чіткі плани на перспективу. Потрібна також ініціатива знизу.


У Рахові керівник краю розпочав суботній день теж із відвідин кількох виборчих дільниць. А потім приймав громадян. Йшлося про наболілі проблеми Ясіня, Лазещини, Великого Бичкова, Костилівки, Ділового, Чорної Тиси та інших населених пунктів району.


Олег Гаваші тут же дав присутнім на прийомі керівникам району завдання визначити пріоритети і братися за діло. Обласна влада передусім, підставить плече там, де вже щось робиться, є чітке бачення шляхів реалізації тої чи іншої задумки, відповідна проектно-кошторисна документація. Чи це стосується берегоукріплення, спорудження соціальних об’єктів, будівництва автодоріг, створення нових робочих місць, розвитку рекреаційно-оздоровчого комплексу, а чи інших важливих питань життєдіяльності району.


І хоча нині Рахівщина займає сьоме місце за рейтинговою оцінкою серед районів області, вона має неабиякий потенціал. Про це йшлося і у доповіді голови райдержадміністрації Едуарда Зелінського, і у інших виступах.


Чільну увагу учасники виїзної колегії присвятили екології. У цій сфері (8 показників) район на 1 місці, хоча минулого року був на 7. Покращились темпи зростання (зменшення) викидів забруднюючих речовин стаціонарними джерелами забруднення; темпи зростання (зменшення) скиду забруднюючих речовин у водні об’єкти; темпи зростання (зменшення) розораності земель; зростання (зменшення) загальної площі земель лісового фонду.


Поліпшилася ситуація у соціальній сфері (10 показників). Район посів 9 місце, хоча торік був на сімнадцятому.


Лідирує Рахівщина і у сфері інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності: у рейтингу із десятого місця район перемістився на друге.

Голова облдержадміністрації висловив переконання, що з часом саме такі райони, як Міжгірський, Великоберезнянський, Воловецький та Рахівський, зі своїми унікальними рекреаційно-туристичними можливостями наповнюватимуть бюджет. Для цього, на думку Олега Олодаровича, необхідно кардинально змінити ставлення до інвесторів, які бажають працювати у районах. Слід звернути увагу на пропаганду можливостей, які подарував нам сам Господь – вигідне географічне розташування, унікальну природу, наявність працьовитих та ініціативних людей.


За результатами обговорення виїзних колегій голова облдержадміністрації дав конкретні доручення. Він підкреслив: основна мета таких заходів – розібратися, що першочергове, а що можна вирішити згодом, відчути подих глибинки, стимулювати ініціативу знизу.


– Варяги-міністри, які останнім часом штурмують область, обіцяючи людям напередодні виборів манну небесну, мало чим допоможуть, – сказав керівник краю.


Бо чимало проблем ми можемо вирішити громадою на місцях. Інші, вважає керівник краю, допоможуть вирішити новообрана Верховна Рада та новий склад уряду.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської облдержадміністрації
25 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини