Підсумок круглого столу «Розробка стратегії регіонального розвитку в Закарпатській області: досягнення та перспективи»

Тиждень, що минає, мав гарні наслідки для підвищення співпраці та взаєморозуміння між громадськістю області та владою в контексті вироблення Стратегії розвитку Закарпатської області до 2020 року. Так в середу, 3 грудня 2014 року відбувся круглий стіл на тему «Розробка стратегії регіонального розвитку в Закарпатській області: досягнення та перспективи».

Метою заходу було справедливо обговорити проміжні результати роботи з вироблення проекту стратегії. Участь в заході взяли органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадських організацій та представників ЗМІ.

В літку 2014 року Закарпаття приступило до вироблення «Стратегії розвитку Закарпатської області до 2020 року». Так за підписом голови обласної адміністрації Валерія Лунченка, було створено Координаційну раду, як керівний комітет що повинен координувати роботу з вироблення стратегії. Громадські організації області одразу звернулись до комітету з пропозиціями включити до робочих груп з вироблення стратегії більше 40 громадських з різних сфер. З того часу пройшло більше трьох місяців, однак, за підсумком, відчутних результатів здобуто не було.

На заході перш за все учасники обговорили особливості розробки Стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року, стан та ризики її підготовки і реалізації в сучасних умовах. Окрім цього, громадськими експертами були озвучена критика дій влади стосовно реалізації попередньої стратегії «Регіональна стратегія розвитку Закарпатської області до 2015 року».

Так, координатор коаліції громадських об'єднань Закарпаття «За європейську інтеграцію України» Олег Лукша зазначив, що більшість з присутніх на заході учасників, брала активну участь у вироблені тієї стратегії. Спільними зусиллями вдалось виробити один з кращих в Україні документів. Однак, через те що влада не захотіла приймати план дій з його реалізації, стратегія - залишилась декларацією. При цьому, члени Громадської ради при Закарпатській обласній державній адміністрації ще в 2011 році звертались до влади з експертними пропозиціями, щоб врятувати ситуацію. Натомість, місцева адміністрація навіть не відповіла на письмове звернення. За підсумком експерта, реалізація стратегії була провалена, а влада звітувалась в її реалізації за фактом виконання певних дій, які на її думку, підпадали під пріоритети стратегії

З наступного року область чекає 130 мільйонів гривень на підтримку стратегічних напрямків. Однак для цього треба мати стратегію, а нею вважатиметься не тільки фактичний документ, а й затверджений план дій з його реалізації. Інакше гроші з бюджету не виділять. Черговим важливим засадничим етапом є координація дій в процесі реалізації стратегії. За її відсутності, виконання стратегії може суттєво погіршитись. Зрештою, важливо прописати при розробці документу алгоритм, який дозволить здійснювати якісний моніторинг реалізації стратегії.

Гарним заділом до подальшої роботи є нещодавнє оприлюднення на офіційному сайті обласної адміністрації документів, що стосуються стратегії. В тому числі, днями департамент розвитку економіки та торгівлі надав громадськості інформацію щодо соціально-економічного стану Закарпатської області в розрізі 8 попередніх років.

Зрештою, за словами Олега Лукши, найближчим часом має бути прийнятий законопроект про стратегічне планування та прогнозування, де стратегії отримають статус обов’язкового документу планувального характеру. Це матиме вплив на формування місцевих бюджетів, які стануть безумовними учасниками реалізації спільної стратегії у своїх громадах.

Нещодавно призначений начальних департаменту економісного розвитку та торгівлі Михайло Ківкович, висловив бажання і готовність працювати з громадськістю, додавши, що об’єктивно оцінює ситуацію яка склалася. В першу чергу, інформація про те що стратегія розробляється практично відсутня у відкритому доступі, відтак, зацікавлені сторони не об’єктивно не можуть долучитись до процесу, який повинен виробити документ що вже наступного року має стати їхнім дороговказом. Відтак, прозорість і доступність усіх вироблених документів та матеріалів повинна бути однією з ключових засад роботи. Для цього  адміністрація спробує створити окремий розділ в мережі Інтернет та в соціальних мережах, щоб документи були доступні якомога більшому колу громадян. Також, на попередніх нарадах Координаційної ради було визначено, що виробляти стратегію будуть закарпатські експерти, бізнес, науковці, а не інститути за межами області. При цьому, часу для роботи залишається обмаль, адже перша частина процесу повинна бути завершена в січні 2015 року. Важливо щоб громадськість не тільки брала участь в розробці, а й контролювала процес, в тому числі під час реалізації. Стратегія має стати спільним документом для всіх районів області, через це в планах провести ряд заходів в усіх куточках краю, щоб отримати оцінку та рекомендації тамтешнього середовища.

Представник Закарпатської ОПОРИ Св’ятосав Бабіля додав, для того щоб стратегія була доброю, надзвичайно важливо аби всі етапи її вироблення та реалізації бути публічними. Як мінімум, розробники та реалізатори не зможуть об’єктивно оцінювати її якість, не маючи зворотного зв’язку від територіальної громади. При цьому, широке залучення громадськості до процесу вироблення, це можливість отримати реальну картинку яка часто контрастує з тією, яка наявна в державних органах статистики. Зрештою, залучення громадськості повинне бути не лише як дорадча опція, а як самодостатня партнерська складова.

Андрій Сербайло, депутат Закарпатської обласної ради, нагадав учасникам що попередня стратегія вироблялась в доволі складних дебатах що значно підвищило її якість, однак не була реалізована. Звісно на це могли вплинути різні зовнішні чинники, які при розробці було важко врахувати. Однак, навіть зараз в обласній раді може виникнути багато запитань до кінцевого документу перед його затвердженням, тому важливо щоб це був якісна Стратегія яка має враховувати інтереси від Ужгорода до Рахова.

Експерт «Центру стратегічного планування» Андрій Крижевський, зазначив що важливою обставиною від якої залежить доля стратегії є готовність виконавчої влади та місцевого врядування сприймати цей документ як певну карту власних дій. Іншими словами, можна написати надзвичайно якісний документ, але якщо його не сприйматиме влада, він залишиться паперовим концептом. Тому варто досягти обов’язковості його виконання владою. Безумовно нова обласна стратегія повинна врахувати інтереси всієї територіальної громади. І саме тут як ніколи, владі без громадських експертів та інститутів громадянського суспільства не обійтись. Адже на відміну від влади, вони мають значно вищий кредит довіри, через це їх комунікація з громадськістю буде в рази ефективнішою, а зібрана первинна інформація матиме значну цінність. Насамкінець, ефективність реалізації залежить від того, наскільки висока ймовірність концентрації різних владних важелів «в одних руках». Тому майбутній документ має бути надзвичайно фахово прописаний та давати відповіді на можливі сценарії, що відбуватимуться в майбутньому. Тільки так можна уникнути спокуси з боку чиновників одноосібно впливати на процес. І все це залежить тільки від активності громадськості.

Підводячи підсумки Круглого столу, учасники дійшли спільного висновку, що розробка та майбутня реалізації регіональної стратегії буде залежати від роботи кожного, відтак, активними повинні бути як влада так і громадськість. Неменше важливим є перегляд дорожньої карти (календарного плану реалізації процесу розробки), яка вимагає актуалізації виходячи з наявних часових обставин. Також, присутні дійшли висновку що необхідно на рівнях структури обласної адміністрації та ради провести інформування їхніх управлінь та відділів про те, що в області триває важливий процес планування, який вимагає їх співучасті. Зрештою, для значної частини представників чиновницького, депутатського, наукового та громадського корпусу, необхідні базові знання щодо принципів та методології вироблення таких документів як стратегія розвитку області. Це зможе вичерпати суттєву частину внутрішніх непорозумінь та сконцентрує увагу на вироблені спільного інтелектуального продукту. Насамкінець, подібні публічні зустрічі повинні набути системного характеру. Це створює можливості для спільного аналізу проробленої роботи та корегування спільних зусиль на подальшій.

Додаткова інформація про Стратегію розвитку Закарпатської області до 2020 року можна отримати перейшовши за посиланням на офіційну сторінку Закарпатської обласної державної адміністрації.

Володимир Феськов, Закарпатський Громадський Центр, для Закарпаття онлайн

07 грудня 2014р.

Теги: стратегія

Коментарі

Женя 2014-12-20 / 23:21:06
Текстів "круглого стола" багато, результатів - нуль. Це чисто масонська замутка.

Dovbush 2014-12-12 / 07:53:43
De toj Luksha lysh ne xpesia!
Toj plakatyk na ostanniomu foto krasnomovno hovoryt pro joho mentalitet i sutnist - plakatyk pryhodytsia pry bud-jakij vladi...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини