Звернень і скарг платників на податківців Закарпаття стало менше

20 вересня в ДПА у Закарпатській області відбулася прес-конференція заступника голови Васкової Еріки Золтанівни, під час якої журналістів обласних засобів масової інформації проінформовано про роботу податкових органів області по розгляду скарг платників на рішення ОДПС та про роботу із зверненнями громадян. У прес-конференції взяли участь також завідувач сектором апеліцій Наталія Михайлянц та начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Іван Діус.

Заступник голови облДПА Еріка Васкова
Заступник голови облДПА Еріка Васкова

Як зазначила у своєму виступі Еріка Васкова, законодавством України встановлено право платників податків оскаржувати у встановленому законом порядку рішення державних податкових органів та дії їх посадових осіб. Порядок реалізації цього права визначено у положеннях статті 5 Закону України від 21.12.2000р. №2181-ІІІ “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”. Так, у разі коли платник податків вважає, що орган державної податкової служби невірно визначив суму податкового зобов'язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі його компетенції, встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до органу державної податкової служби зі скаргою про перегляд цього рішення.


З метою здійснення адміністративного порядку оскарження рішень органів державної податкової служби ДПА України наказом від 11грудня 1996 року №29,який зареєстрованій в Міністерстві юстиції України 18 грудня 1996 року за №723/1748 затвердила Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби . Даним положенням затверджено трирівневий розгляд скарг платників податків: податкова інспекція- податкова адміністрація області- ДПА України.


Для розгляду таких скарг у ОДПС створено відповідні структурні підрозділи.


Про стан розгляду скарг інформувала журналістів завідувач сектором апеляцій Наталія Михайлянц.


Так, протягом січня-серпня 2007 року до райміськдержподатінспекцій області надійшло 113 первинних скарг платників податків на 181 податкове повідомлення-рішення, що на 50 скарг та на 109 рішень менше відповідного періоду минулого року. За результатами розгляду у січні - серпні 2007 року 110 первинних скарг на 183 податкових повідомлення-рішення держподатінспекціями області скасовано (частково або повністю) 9 податкових повідомлень-рішень (4,9 відсотка від кількості розглянутих оскаржених рішень) на 3825,7тис.грн.


За січень-серпень 2007 року до ДПА у Закарпатській області надійшло 102 скарги платників податків на 166 податкових повідомлень – рішень (рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій) райміськдержподатінспекцій області, що також є менше відповідного періоду минулого року (112 скарг на 212 рішень).


ДПА у Закарпатській області в січні-серпні 2007 року за результатами розгляду 93 первинних та повторних скарг платників податків на 159 податкових повідомлень-рішень, рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій (за порушення норм з регулювання обігу готівки, за порушення законодавства про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за порушення законодавства, що регулює відносини у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів):


- залишила без змін 141 податкове повідомлення-рішення (рішення) райміськдержподатінспекцій; скасувала повністю або частково 18 податкових повідомлень-рішень (11,3 % від кількості розглянутих рішень) на 260,9 тис.грн..


При цьому за результатами розгляду первинних скарг платників податків на 34 рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки, за порушення розрахунків із споживачами у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, за порушення законодавства, що регулює відносини у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів (на загальну суму 17478,93тис.грн.) ДПА у Закарпатській області скасувала частково 2 рішення (5,9 відсотка від кількості розглянутих оскаржених рішень) на 161,4тис.грн.


За результатами розгляду повторних скарг платників податків на 125 податкових повідомлень-рішень на загальну суму 11210,6 тис.грн. ДПА у Закарпатській області скасувала частково або повністю 16 податкових повідомлень-рішень на 99,5тис.грн.


Державна податкова адміністрація України у січні-серпні 2007 року розглянула скарги платників податків на 96 податкових повідомлень-рішень (рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій) райміськдержподатінспекцій Закарпатської області (по яких Державною податковою адміністрацією у Закарпатській області були прийняті рішення про результати розгляду скарг платників податків) і жодного рішення ДПА у Закарпатській області про результати розгляду цих скарг не скасувала, а вищевказані скарги платників податків - залишила без задоволення.


Проектом Податкового кодексу України планується встановити однорівневий порядок адміністративного оскарження рішень ОДПС – органом вищого рівня, у підпорядкування якого знаходиться податковий орган, який приймав рішення.


В ОДПС області також забезпечено реалізацію права громадян на звернення.


Так, протягом січня - серпня 2007 року до ОДПС Закарпатської області надійшло 225 письмових звернень громадян (з них 197 заяв, 20 скарг, 1 пропозиція та 7 інформаційних запитів), що на 124 звернення менше, ніж за відповідний період 2006 року. З 225 звернень, які надійшли до ОДПС області протягом січня-серпня 2007 року, 9 звернень колективних (від 79 громадян).


Зменшилася на 20 відсотків кількість скарг громадян. Із 20 скарг цього року 7 стосувалося недоліків у роботі податкових органів, 6 на неправомірні дії працівників і 7 – на порушення податкового законодавства платниками податків. Також за цей час надійшло 5 скарг від юридичних осіб на неправомірні дії посадових осіб органів ДПС області. У 7 випадках факти, викладені у скаргах (заявах), знайшли підтвердження. За результатами розгляду скарг 7 посадових осіб притягнуто до різного виду відповідальності, в тому числі 4 посадові особи - до дисциплінарної.


Протягом січня - серпня 2007 року посадовими особами ОДПС у Закарпатській області також проведено 818 особистих прийомів 826 громадян. Також проведено більше 100 виїзних прийомів громадян за місцем їх проживання.


За останні три роки спостерігається тенденція зменшення письмових та усних звернень громадян до органів податкової служби.


Як повідомив начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Іван Діус, у роботі із зверненнями громадян ДПА області практикує проведення Днів відкритого листа у населених пунктах області. Такі заходи вже проведено в с. Великі Лучки Мукачівського району, у м. Чоп Ужгородського району, у селищі Поляна Свалявського району, у м. Перечині, у смт. Великий Березний, смт. Міжгір’ї із залученням засобів масової інформації. Податковими інспекціями широко практикується проведення зустрічей з трудовими колективами та активом населених пунктів. Керівниками ОДПС та їх структурних підрозділів протягом січня - серпня проведено також більше 400 сеансів телефонного зв’язку “гаряча лінія”. Проведення таких заходів зменшує потребу громадян у особистому прийомі та письмових зверненнях до органів податкової служби.

Офіційний сайт ДПА в Закарпатській області
23 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини