Партизани... Їхній приклад для нас – дороговказ

З нагоди Дня партизанської слави, яке святкує Україна, відбулася зустріч керівництва Закарпатської області з колишніми партизанами – підпільниками нашого краю. Вітали сивочолих героїв голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський та заступник голови Закарпатської ОДА Іван Качур.

Партизани... Їхній приклад для нас – дороговказ

У своєму зверненні до присутніх партизан–підпільників та народних месників, а таких прибуло на зустріч майже 40 осіб з різних районів Закарпаття, Михайло Кічковський зазначив: „ Те, що вам довелось прожити й пережити – невід'ємна частина героїчної, тяжкої історії нашого народу. Тому про День партизанської слави, як і про День Перемоги можна сказати словами: цей – День порохом пропах і свято це – зі сльозами на очах. Адже за вашими плечима – тяжкі, буремні роки, де на кожному кроці підстерігала смерть, надлюдська втома, холод і голод. Бойових ваших побратимів уже нема серед нас, чимало не дожило до Перемоги і, як сказав поет – "ушли от нас недолюбив, не докурив последней папиросы".


У ці дні ви будете бажаними гостями у школах, студентських аудиторіях. Молоде покоління прагне знати правдиву історію рідного краю. А хто знає її краще, ніж ви? Ви – учасники партизанського руху, визволення Закарпаття від фашистських загарбників. Багатьом із вас довелось закладати підвалини повоєнного життя, бути делегатами Першого з'їзду Народних комітетів Закарпатської України, внести свою частку у звершення мрії багатьох поколінь краян – возз'єднання Закарпаття з матір'ю-Україною“.


Суща правда. Партизанський гарт став для цих людей доброю школою на все життя: вони завжди були там, де найважче, часто викликали вогонь на себе своєю прямотою і правдивістю, навіть у такі часи, коли це було дуже і дуже небезпечно. І такі факти – не поодинокі. Чи не тому цих людей громади обирали депутатами різних рівнів місцевих рад. „Люди завжди вірили вам, – підкреслив Михайло Кічковський, – бо ви завжди були їх опорою і підтримкою. Нам теж потрібна ваша підтримка – мудра порада, а часом і гостре критичне слово. Бо не все ще вдається нам зробити так, аби усі наші краяни жили заможно, щоб не було безробітних, щоб усі діти виростали щасливими у достойно забезпечених сім'ях, щоб ми сповна могли віддячити ветеранам війни і вам, партизанам, за мирне життя, за все те, що ви зробили в ім'я процвітання рідного краю і нашої України“. Авжеж, сьогодні перед владними структурами, депутатами місцевих рад величезна робота й непрості завдання. Але добрий приклад партизанів – підпільників вчить: щоб досягти бажаних результатів, потрібно працювати спільними, не покладаючи рук, не жаліючи ні себе, ні свого часу.


«Обіцяю: ми докладемо всіх зусиль для того, аби з кожним роком життя наших краян було кращим, аби ви могли сказати, що ваша боротьба була недаремною, що нові покоління – достойні спадкоємці вашої слави і ваших великих звершень, – далі мовив Михайло Михайлович. І додав: –



Дорогі батьки !


«Кожне свято має свою пам’ятну особливість. Сьогоднішньому урочистому зібранню унікальної значимості надає те, що День Партизанської слави у такому широкому, представницькому колі ми відзначаємо у День народження Богородиці та напередодні всенародного віче, коли громадяни нашої незалежної держави здійснять вибір, віддаючи свій голос на позачергових виборах нового Парламенту України. Щиро бажаю нам усім, аби під покровом Діви Марії таке ж відчуття єдиної родини, яке об’єднує нас сьогодні, проймало наші помисли і дії в день виборів! Щоб уболівання Президента за кожного громадянина України, котре відображене в його Соціальних ініціативах, здобуло підтримку і всенародне схвалення. Заради прийдешніх поколінь та побудови гідного життя в рідній державі»


На завершення урочистої частини голова облради побажав учасникам партизансько-підпільного руху, народним месникам, яким ми всі зобов’язані сьогоденням та майбутнім наших дітей, міцного здоров’я на довгі літа, родинного щастя і достатку, бадьорого настрою, мужності і витримки, миру та спокою, оптимізму та віри в краще майбутнє нашої рідної, незалежної України. Партизани зі свого боку розповідали про пройдені ними нелегкі воєнні та повоєнні роки, згадували своїх побратимів та ділились враженнями про нинішнє покоління, яке, на їхню думку, – гідне подвигів своїх батьків.


Голова облради та заступник голови ОДА вручили партизанам відзнаки, цінні подарунки. І за святковим обіднім столом у теплій, задушевній розмові згадувалось прожите й пережите, а ще ветерани дякували за тепло, чуйність, увагу і повагу до них.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
22 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини