У школах Ужгорода навчається 140 дітей з родин вимушених переселенців

Скільки насправді переселенців із зони АТО нині проживає в Ужгороді, достеменно не знає жодна офіційна інстанція. Реєструватися вони не зобов’язані, а роблять це лише в тому разі, коли потребують допомоги з поселенням або хочуть переоформити соціальні виплати за новим місцем проживання. Втім, певні цифри компетентні служби здатні оприлюднити.

«У нашому Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зареєструвалося 170 сімей із Донецької та Луганської областей, – розповідає директор Центру Іван Фленько. – Більшість із них мешкають у готелях «Закарпаття» і «Гостинний дім» (колишня «Неємія»). У нас вони можуть отримати послуги юриста, психолога, соціального працівника. Це, зрозуміло, не всім потрібно – більше приходять в управління праці та соціального захисту населення, бо саме там переселенцям компенсовують вартість житла й оформляють ті соціальні допомоги, які вони отримували за місцем проживання: пенсії, допомогу по догляду дитини тощо».

Умови проживання в готелях міста підходять не всім переселенцям, передовсім скаржаться на відсутність кухні. При цьому коштує проживання в готелях майже стільки ж, як оренда квартири. Тому, знайшовши роботу і трохи освоївшись, родини з Донбасу та Луганщини воліють усе ж покинути житло, надане державою.«Ми думали, що в них будуть проблеми з відсутністю теплого одягу, але з цим якраз труднощів не виникло. Зі школами і садками теж особливих проблем нема – всіх дітей у навчально-виховні заклади приймають. Трохи складніше було зі студентами. Нині вони вчаться в УжНУ, однак до кінця не вирішено, чи зможуть потім отримати диплом цього вишу. З роботою у переселенців теж непогано – принаймні Центр зайнятості готовий надати пропозиції всім», – розповідає Іван Фленько і додає, що загалом жоден переселенець не залишився без підтримки місцевої влади чи волонтерів.

Однією з найбільших проблем, що постали в Ужгороді з напливом переселенців, була освітня. Ціле літо працівники міського управління освіти ламали голови над тим, аби вмістити всіх новеньких у школи і садки міста. За словам начальника управління Оксани Бабунич, тепер у навчальні й виховні заклади міста влаштовані всі 140 приїжджих дітей. Проблеми виявилися лише з однією дитиною, котра має обмежені можливості та проходить індивідуальне навчання.

«Є думка, що всі переселенці просилися виключно до школи з російською мовою навчання. Це перебільшення. У ЗОШ № 3 ми влаштували стільки ж дітей, скільки й у ЗОШ № 6. Загалом же майже в кожній школі є по кілька дітей вимушених переселенців. Винятком є лише школи з угорською та словацькою мовами навчання – туди ми, зрозуміло, не влаштовували нікого», – розповідає Оксана Бабунич.

Серйозних проблем з організацією навчання новеньких не виникало. Нестачу підручників потроху ліквідовують; пішли назустріч і в тих випадках, коли дитина потрапляла до спеціалізованого навчального закладу з викладанням предметів, які вона не вивчала раніше (наприклад, більшість наших шкіл практикують вивчення двох іноземних мов, тоді як на Донеччині та Луганщині такого в дітей не було).

Власне, 140 дітей – це не остаточна цифра. Щотижня до Ужгорода прибувають усе нові переселенці, для дітей котрих теж потрібно буде знаходити місця у школах і садках, пише газета "Ужгород".

Вичерпний матеріал на тему життя та освоєння переселенців на Закарпатті, про їхні проблеми та шляхи їх вирішення, враження та відчуттів в області, читайте у розділі "Статті".

04 грудня 2014р.

Теги: школи, діти, переселенці

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини