Мер закарпатського Мукачева запевняє, що все обіцяне ним місту буде перевиконано, навіть коли він піде у нардепи

Очевидно, вже нікого навіть в області не треба переконувати, що навести лад бодай у тому, що залежить від місцевої влади в окремо взятому місті, таки можна. Принаймні, у Мукачеві, коли міським головою є Василь Петьовка. Нині Василь Васильович – йде до парламенту за списком Блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» і на численних зустрічах з виборцями його досвід роботи у бізнесі та місцевому самоврядуванні є найбільш переконливим аргументом. А ще – прості слова, якими він хоч і годинами може тримати увагу сотень людей. Тому що говорить про те, чим вони живуть.

Василь Петьовка
Василь Петьовка

Василю Васильовичу, ви пройшли ряд непростих виборів на посаду мера Мукачева. І основний докір, який лунає після внесення вашого прізвища до прохідної частини списку Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона”  -- що ви готові залишити мукачівців…



— Я йду туди, де зможу допомогти ще більше і не лише мукачівцям, а й усім закарпатцям. Тому, вважаю, сприймати це як втечу чи прагнення не займатися конкретною роботою для міста -- абсолютно не вірно. Дуже ціную ту довіру, яку у непростий час висловили мені і неодноразово підтвердили городяни, тому запевняю: все задеклароване буде обов’язково не тільки виконано, але й  перевиконано до 2011 року. Здається, люди вже мали змогу переконатися, що я не лише обіцяю, але і роблю. Зміни на краще у місті за останні роки, сподіваюсь, помітні і його мешканцям, і гостям.



— Як вашій роботі на посаді мера сприяла робота нинішнього уряду?



— Яке там сприяння?! На Закарпатті кажуть: як не можеш допомогти, то хоч не заважай. На жаль, нинішній уряд В.Януковича робить усе для того, щоб на місцях, «внизу», блокувати роботу. Наведу приклад у Мукачеві, проте, переконаний, що таких прикладів в Україні мільйони. За 16 років незалежності у Мукачеві не було такої ситуації, коли  б громада, маючи  12 млн. грн. зароблених на потреби міста грошей, не могла їх використати через формальності, які називаються «проведення тендера».



Ще гірше із субвенціями з державного бюджету. Усім міським головам пообіцяли вирішення проблем ще на початку року. Незабаром він вже закінчиться, а в комунальній сфері роботи за державні кошти так і не почалися - тільки декларації і заяви про зростання ВВП.



Я підтримую зростання зарплат для працівників бюджетної сфери, але чому ж урядовці подають це тільки як свою заслугу? Адже з державного бюджету надійшло лише 50% коштів, а решту довелося знаходити у місцевих бюджетах. Подібних прикладів можна навести чимало.



— На посаді мера вам вдалося у багатьох сферах життя міста навести лад, наприклад, у прибиранні вулиць, забезпеченні ліками хворих стаціонару, тощо. Розкажіть, будь ласка, на конкретному прикладі -- яким чином?



— Візьмемо забезпечення ліками хворих у нашій лікарні. Ми зібрали лікарів і їх же запитали: що робити, коли виявиться, що хворих у стаціонарі не забезпечують ліками? Вони ж самі і сказали: звільняти завідуючого відділенням. І тепер працівники відділу соціального захисту періодично відвідують лікарню і всіх запитують: давали ліки чи ні? Два попередження, а на третій раз звільнимо, якщо такі випадки будуть. Так, всім і на весь курс лікування препаратів не вистачить – немає стільки коштів. Але для невідкладної допомоги, для ургентних хворих – ліки є і  для перших двох днів перебування в стаціонарі забезпечуємо. Далі, коли вже людині знімуть гостру патологію, родичі «отямляться» -- можна щось іти й купувати. Загалом близько 40% ліків надають хворим у нашій ЦРЛ. Але дають усім, а не так, як раніше – хто з посадою, для того всі медикаменти є, а хто без – немає жодних. Звичайно, нам ще далеко до того рівня, який передбачає Конституція. Проте, запевняю:  краще, на жаль, не є у жодній лікарні. Кажу відповідально, бо у ході теперішніх передвиборчих поїздок я мав можливість побувати всюди, у кожній лікарні краю. Користуючись нагодою, запрошую керівників усіх лікарень до нас -- на обмін досвідом.



Коротко наш “рецепт” поліпшення забезпечення ліками полягає у дотриманні двох принципів: при затвердженні бюджету лікарні надавати відповідні кошти; вести постійний стовідсотковий контроль за їх використанням.



— Спеціалісти міста вивчали досвід енергетичного забезпечення у сусідніх країнах. Чи впроваджується щось нове у Мукачеві?



— Нову генераторну установку встановлюємо на території центральної районної лікарні.  Вона  спалюватиме газ, але крім тепла даватиме ще й електроенергію, яка буде вдвічі  дешевша, ніж та, що є на ринку сьогодні. В стадії розробки - використання газу метану, який добуватимемо зі старого сміттєзвалища, котре закриємо до кінця першого кварталу наступного, 2008 року.



— Але коли ви підете до Верховної Ради хто працюватиме у місті? Чи будуть нові вибори?



— У разі обрання мене народним депутатом, будуть нові вибори і дефіциту кандидатів, переконаний, не буде. Але оскільки перевибори будуть через те, що я перейду на іншу роботу, то проситиму громаду Мукачева підтримати кандидатуру від партії, яку я очолюю у нашому місті. Гадаю, люди висловляться за те, щоб розпочаті позитивні зміни продовжувались.



— Блок “Наша Україна – Народна Самооборона” збирається законодавчо зняти з депутатів недоторканість, позбавити їх пільг, квартирного забезпечення, обмежити  зарплату. Для чого ж вам, шанованій у Мукачеві людині, яка має авторитет і в усій області, йти до такого парламенту?



— Якраз усе перераховане мене ніколи особливо не цікавило. Тому і йду, щоб допомогти це зробити якнайшвидше. Хотілося б, щоб ми і наші діти жили в державі, де закон один для всіх і де певна категорія людей, не ховаючись за мандат народного депутата, а здобувши його, працювала на користь України і українців.



— Які першочергові закони мав би, на ваш погляд, розглянути новий парламент?



— Найпершими мають бути закони, які опустять депутатів на землю – щоб вони знали що таке реальне життя, який насправді стан справ у наших школах, лікарнях, дитячих садках, комунальній сфері і трохи забули про гучні декларації, наприклад, про ріст ВВП, від якого чомусь зовсім не наповнюються гаманці простих людей.



Закон один для всіх – це не просто гасло нашої політичної сили. Ми зробимо його реальністю. І тоді будуть кошти і на розвиток держави, і на поліпшення в усіх тих сферах, які я щойно перерахував.



— Під час однієї з передвиборчих зустрічей ваша молода колега сказала, що в парламенті минулого скликання перемога демократичних сил перетворилася на поразку. Схожа ситуація була і в попередній ВР. Які запобіжники є зараз, щоб подібне не повторилося?



— Так, мабуть, влаштоване життя, що мало хто вчиться на чужих помилках -- більшість на своїх. Я переконаний: належні висновки з пережитого були зроблені під час формування списків нашого Блоку до Верховної Ради і це дає сподівання, що тих, кого можна купити, там немає. Щодо утворення демократичної коаліції “НУ-НС” і БЮТ, то відповідні угоди давно підписані й оприлюднені на всю Україну. І досвід минулих помилок не минув даремно.



— У програмі Блоку “Наша Україна – Народна Самооборона” робиться наголос на втіленні у життя Програми Президента “10 кроків на зустріч людям”, соціальних ініціатив Президента. Як економіст, що вважаєте необхідним для стратегії розвитку держави?




— Як би хто з політиків-крикунів не критикував відстоювання Президентом поліпшення у бюджетній сфері: покращення соціального стану вчителів, медиків, працівників культури, без нормальної роботи цих галузей нам здорову, розумну, духовну державу не збудувати. Тому Блок “Наша Україна – Народна Самооборона” підтримує ініціативи Віктора Ющенка.



Сподіваюсь, і закарпатці, які за ці два з половиною роки побачили реальні дії Президента та місцевої влади, яка втілює їх у життя, прийдуть 30 вересня на виборчі дільниці і підтримають нас, проголосувавши за блок “Наша Україна – Народна Самооборона”. Адже кожна людина – коваль свого щастя і закарпатці ніколи не були байдужими до можливості самим впливати на свою долю і долю своїх дітей та онуків.

Лариса ПОДОЛЯК, "Старий Замок "Паланок", Мукачево.net
20 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини