В Ужгороді пройшла науково–практична конференція "Гепатоспленомегалія як синдром: механізми розвитку, клінічні прояви, шляхи корекції"

Такий лейтмотив звучав на науково–практичній міждисциплінарній дводенній конференції з міжнародною участю «Гепатоспленомегалія як синдром: механізми розвитку, клінічні прояви, шляхи корекції», яка працювала цими днями в Ужгороді.

У її роботі взяли участь науковці Львівського національного медичного університету ім.Данила Галицького, Інституту епідомології та інфекційних хвороб ім. Л.Громашевського АМН України, Одеського державного медичного університету, Тернопільської державної медичної академії ім. І.Горбачевського, Вінницького національного медичного університету ім. М.Пирогова, УжНУ, Харківського державного медичного університету, Російського державного медичного університету (м. Москва) та ін.


Вітав учасників згаданої конференції голова облради Михайло Кічковський та побажав приємних вражень від нашого краю, ділового й результативного спілкування. Водночас у своєму виступі він зазначив, що такі зустрічі мають надзвичайно важливе значення в нашому житті. Бо ж кожна частинка досвіду –це та Божа іскра, яка не лише взаємо збагачує, а й допомагає розгорітись вогнищу, котре покликане зігріти людей добром і щастям, наповнити їх здоров’ям і міцним духом. Для досягнення цієї мети, підкреслив голова облради, спрямована й соціальна політика Президента України, який у своєму зверненні до народу заявив: здоров’я людини, захист материнства й дитинства стануть найвищими державними пріоритетами нашої України.


Цими ідеями пройняті й Соціальні ініціативи Президента, де в окреслених напрямках розв’язання найактуальніших проблем суспільства чільне місце відведено питанням охорони здоров’я, покращення доступу до медичної допомоги на селі, підтримки молодих сімей тощо. Це ті, найголовніші важелі, від яких залежить пряме виконання міжгалузевої комплексної програми «Здоров’я нації на 2002–2011 рр.», реформування медичної галузі в цілому, радикальної зміни моделі фінансування, незалежного законодавчого забезпечення, реформ у сфері охорони здоров’я й таке інше. «А сім ініціатив Президента України щодо покращення стану здоров’я українського народу, з якими він виступив днями на всеукраїнському форумі «Здорова нація» – ще одне підтвердження неухильного, послідовного і цілеспрямованого курсу соціальної політики держави, – наголосив Михайло Михайлович. – Реалізація цих ініціатив, як і політика Президента, на сучасному етапі знаходять порозуміння й підтримку у закарпатців, і я переконаний, що цей курс у нашому краї буде підтримано 30 вересня ц.р.»




Люди, свідомі свого призначення


Закарпатська обласна рада і обласна держадміністрація, виконавча влада на місцях органи місцевого самоврядування розуміють важливість цих питань і завжди знаходять взаєморозуміння та шляхи взаємодії щодо їх виконання, це – по–перше. По-друге. Як акцентував перед медичними науковцями держави Михайло Кічковський, на Закарпатті абсолютна більшість медиків – це не лише висококваліфіковані спеціалісти, це в доброму розумінні слова – фанати своєї справи. Вони постійно збагачують знання, запозичують досвід колег із сусідніх країн, інших європейських держав, охоче діляться своїми творчими набутками. Сьогоднішня міжнародна конференція – яскраве підтвердження цьому. До речі, один із її ініціаторів і організаторів – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я Василь Русин. Управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації теж очолює депутат обласної ради Михайло Турянчик. Серед депутатів обласної ради – 8 медичних працівників – досвідчених фахівців із вченими званнями і високими посадами.


Ясна річ, таке, доволі широке, представництво спеціалістів медичної галузі дає можливість приймати виважені, науково обґрунтовані програми розвитку різних напрямків системи охорони здоров’я в нашому краї. «Скажу, що на контролі в постійній комісії з питань охорони здоров’я 19 програм, 5 з яких схвалені протягом першого року теперішнього скликання. Це: «Регіональна програма протиепідемічних заходів та боротьби з інфекційними хворобами в області на 2007- 2011 роки», Програми протидії захворюванню на туберкульоз, розвитку первинної медико-санітарної допомоги на засадах загальної практики сімейної медицини, підготовки та перепідготовки лікарів – інтернів, студентів стоматологічного факультету в рамках Болонського процесу та прикордонного співробітництва з країнами Євросоюзу, Здоров’я матері і дитини, тощо. Для їх реалізації намагаємось забезпечити належне фінансування. Тому в бюджеті області видатки на охорону здоров’я становлять 20,6 відсотка, що у порівнянні з минулим роком на 18,8% більше», – акцентував голова облради.




Щоб мати, треба дбати


Щодо зарплатні медичних працівників. Середньомісячний заробіток у поточному році з виконання бюджету за 8 місяців складає 912,34грн., що вдвічі більше, ніж у 2004 році. 


Зміцнення матеріально-технічної бази медичної галузі краю також під контролем обласної влади. Як результат, на базі обласного Центру профілактики й боротьби із ВІЛ/СНІДом відкрито сучасний лабораторний комплекс. Завершено капітальний ремонт першої черги обласної інфекційної лікарні. На стадії завершення капітальний ремонт та реконструкція другої черги цього закладу. Для пологових будинків центральних районних лікарень області придбано сучасні інкубатори для виходжування недоношених немовлят, дихальні апарати. Здано в експлуатацію хірургічний корпус обласної дитячої лікарні, перша черга обласного кардіологічного диспансеру та ряд інших об’єктів. У цілому бюджетом 2007 року на зміцнення матеріально-технічної бази передбачені видатки в сумі 39,6 мільйона гривень.


Відомо, що на Закарпатті переважна більшість населення – жителі села. Тому на особливому контролі матеріально-технічне забезпечення мережі закладів охорони здоров’я у сільській місцевості, придбання обладнання для амбулаторій загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько-акушерських пунктів.


 «Але цього, безумовно, – замало. Тому участь у нинішній конференції, – наголосив Михайло Кічковський, – ще одна нагода подякувати лікарям, і насамперед, хірургам, за їх самовідданий професіоналізм, що, незважаючи на недосконалість системи охорони здоров’я в нашій країні, роблять усе можливе, а часом і неможливе, аби допомогти людям. І про це доводитися чути, як під час особистих прийомів громадян, так під час проведення виїзних робочих днів обласної ради в районах області.


Минулого тижня мені довелося взяти участь в роботі всеукраїнського форуму «Здорова нація», де виступив Президент України Віктор Ющенко. І хіба можна не погодитись з ним про те, що хоч фінансування медичної галузі в цілому збільшується, однак, пацієнт цього не відчуває». 


 Авжеж, досі фінансується заклад, квадратний метр, ліжко, а не здоров’я людей.




Фінансування медицини: уроки відповідальності


 І справді, про яку єдину медичну політику, єдиний медичний простір може йти мова, коли в нас залишається радянська система розподілу фінансів, які виділяються на охорону здоров’я. Сьогодні розпорядником державних коштів, крім міністерства охорони здоров’я, є ще 13 міністерств та відомств України, якими контролюється 37% всього зведеного сумарного медичного бюджету нації?


А це, насамперед, негативно позначається на фінансуванні медичних програм, зокрема, щодо боротьби із раком, хворобами серця, судинними захворюваннями тощо. Тому, справді, передбаченого росту проектом державного бюджету на 2008 рік витрат на 24% на фінансування охорони здоров’я – явно недостатньо. 


Отже, як кажуть, тричі правий Президент, що такий підхід до справи можна «переламати» лише в новому парламенті. Та й кому, як не вам, лікарям, далі акцентував Михайло Кічковський, найкраще зрозуміти стурбованість і вболівання Президента за здоров’я нації? Тим більше, що кардинальне реформування медичної галузі він вбачає у підвищенні статусу лікаря. І з цією метою Віктор Андрійович у своїх Соціальних ініціативах пропонує з 2008 року підвищити мінімальну заробітну плату для працівників бюджетної сфери та запровадити у повному обсязі єдину тарифну сітку. Це дозволить збільшити зарплатню лікарям приблизно на 37 відсотків. До слова, Президент також відзначає у своїх ініціативах і запровадження спеціальної державної підтримки з метою стимулювання роботи сільських лікарів.


І ще одне, що не менш важливе. Питання реалізації програми «Здоров’я нації» необхідно розглядати в комплексі. Адже здоров’я визначається не лише як медична, але і як філософська, соціальна, економічна, біологічна категорії. Це поєднання фізичного, духовного й соціального благополуччя. І тут слово, авторитет медичних світил мають надзвичайно важливе, а часто і вирішальне значення. Чи не тому в процесі роботи конференції медики, а це в основному – хірурги, анестезіологи, реаніматори, терапевти, інфекціоністи, гастроентерологи та педіатри поряд із проблемами суто специфічними, серед яких – методики діагностувань та лікувань захворювань печінки та селезінки, що об’єднує різні спеціальності й дисципліни ( фактично майже кожна третя людина у світі є носієм збудників вірусних гепатитів), все ж вели мову і про ті питання, на які потрібно звернути увагу і законодавчій, і виконавчій владам, органам місцевого самоврядування. «Ми зібрались тому, що ця хвороба вражає з однаковою частотою і дітей, і дорослих. Кожен із нас має стовідсоткові шанси захворіти, – наголосив професор Василь Русин і додав: – А тому будемо спільно виробляти методи діагностики і лікування цієї небезпечної хвороби та шляхи її подолання». Іншими словами, діло за медиками не стане. Влада ж, ясна річ повинна робити все для того, аби відповідні програми з оздоровлення громадян України працювали на належному рівні.


Під час роботи конференції працювала виставка медичних препаратів, обладнання та апаратури , яку медики оглянули з неабиякою зацікавленістю.

 

Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
19 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини