За рік ужгородська мерія підвищила індекс публічності від взагалі непублічного до низького

В Ужгороді сьогодні, 11 листопада, громадянська мережа ОПОРА презентувала результати всеукраїнського вимірювання індексу публічності місцевого самоврядування.

За рік ужгородська мерія підвищила індекс публічності від взагалі непублічного до низького

Про проект та результати, що стосуються міста Ужгорода, розповів координатор проекту «Вимірювання Індексу публічності місцевого самоврядування» в Закарпатській області Святослав Бабіля.

В обговоренні питань, що стосуються принципу публічної роботи міської ради, взяв участь і керуючий справами Ужгородського міськвиконкому Олександр Волосянський. 

Отже, за результатами вимірювання в 2014 році індекс публічності Ужгородської міської ради становить 43%. Таким чином, Ужгород ділить 17-19 місця з Полтавою і Житомиром серед 24 міст - учасників вимірювання. Порівняно з минулим роком, індекс публічності Ужгорода виріс майже на чверть, або на 11 відсотків в абсолютній величині, таким чином, змінивши рівень оцінки з “непублічного” до “з низьким рівнем публічності”.

В першу чергу покращили свою публічність виконавчі органи (з 30% до 47%) та депутати міської ради (з 27% до 40 %). Публічність міського голови практично не змінилася, індекс становить 42%, при 41% в 2013 році). Слід зазначити, що, на відміну від 2013 року, показники для даних суб’єктів практично однакові, тоді як в минулого року розрив між індексами депутатів міської ради та міського голови становив 14% (27% та 41% відповідно).

Для міського голови, виконавчих органів, депутатів міської ради, найбільш проблемним питанням залишається їх підзвітність. В публічному доступі відсутні звіти про роботу виконавчих органів, про реалізацію регуляторної політики, про роботу депутатських комісій, звіти про роботу депутатів, відсутня більшість звітів про виконання цільових програм тощо 

Індекс публічності міського голови складає 42 % і практично не змінився з 2013 року. Слід зазначити, що міський голова Ужгорода Віктор Погорелов, в лютому 2014 року був звільнений з посади за рішенням депутатів, а його обов’язки на момент проведення дослідження виконував секретар міської ради, Віктор Щадей. До позитивних аспектів публічності в.о міського голови можна віднести доступність на офіційному веб-сайті більшості основних програмних документів Ужгородської міської ради, розпоряджень міського голови, оприлюднення частини бюджетних документів. Найбільш проблемними є, в першу чергу, питання звітування міського голови, а також відсутність значної частини особистої інформації про міського голову, непублічність кадрової політики.

Індекс публічності виконавчих органів складає 47 %, і виріс, в порівнянні з 2013, на 17%. Так у вільному доступі є більшість інформації про виконавчі органи, та їх керівників, порівняно з минулим роком, значно покращилася ситуація з оприлюдненням проектів рішень та рішень виконавчого комітету, засідання виконавчого комітету є відкритими, і громадяни можуть бути присутніми на них, працює ЦНАП. Проблемним залишається питання звітування, закритість у земельних питаннях, відсутність інформації про перелік та вартість комунальних послуг та пільги для різних категорій громадян, якості роботи сайту міської ради, залучення громадськості до роботи виконавчих органів.

Індекс публічності депутатів міської ради також значно виріс, з 27% у 2013 році до 40% у 2014. В першу чергу, зростання відбулося завдяки оприлюдненню проектів рішень та рішень сесії міської ради, дотримання права громадян бути присутніми на пленарних засіданнях міської ради, публікації даних про результати особистого голосування на веб-сторінці ради, прийняті положення про громадські слухання та місцеву ініціативу, які впорядковують механізми впливу громади на роботу міської ради. Разом з тим, практично відсутня інформація про звітування депутатів міської ради та постійних депутатських комісій, відсутній графік звітування за 2013 рік, відсутня інформація про депутатські запити, протоколи засідання депутатських комісій, депутати не ініціюють громадських обговорень, повідомляють в ГМ ОПОРА.

 
11 листопада 2014р.

Теги: індекс публічності

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини