Олег Гаваші: точка відліку – можливість робити добро

У Хусті відбулося десяте виїзне засідання колегії облдержадміністрації. Традиційно голова облдержадміністрації Олег Гаваші напередодні побував на виробництві. Цього разу – на спільному українсько-румунському підприємстві «Кромо Пієлмо Україна», що у Рокосові.

Олег Гаваші
Олег Гаваші

Колишні площі молочнотоварної ферми приглянулися італійському інвестору, котрий подібне виробництво мав уже у сусідній Румунії та Угорщині. «Кромо Пієлмо», за словами представника інвестора Джуліано Занатті, – лідер з виробництва спеціального взуття для поліцейських, пожежників, байкерів. Фірма займається також текстилем, торгівельною та посередницькою діяльністю, перевезенням вантажів.


В нашій області їх привабили надлишок робочої сили та неабиякі перспективи розвитку.


Директор ТОВ «Кромо Пієлмо Україна» Семензато Ренніо розповідає про найближчі і перспективні плани. Через півтора-два місяці запустять першу чергу виробництва. Виготовлятимуть заготовки для взуття. Вся продукція ітиме на експорт. Покищо навчають персонал, завозять обладнання та готують до вводу в експлуатацію основні виробничі площі. Кількість працівників сягає 175 чоловік, через півтора року доведуть її до 700. Саме тоді інвестори мають намір працювати і на український ринок.


Олег Гаваші оглянув цех, цікавився, з якими проблемами стикаються іноземні інвестори. А почувши про забюрократизованість нашої дозвільної системи, пообіцяв посприяти у вирішенні нагальних питань. Керівник краю звернув особливу увагу на умови праці місцевих виробничників, спитав, який соціальний пакет матимуть працівники. Він підкреслив: у нашу область прийшло вже кілька всесвітньовідомих фірм. Вони нам довіряють. Днями, наприклад, Президент України взяв участь у відкритті заводу електронних виробів “Джейбіл Сьоркіт Україна” поблизу Ужгорода. Середні та малі інвестори іноді ще приглядаються. Тому кожне нове виробництво – це добрий знак і підтвердження того, що ми йдемо правильним шляхом, – підкреслив керівник краю.


Звітуючи на колегії, голова райдержадміністрації Володимир Качур за точку відліку взяв минулорічний аналогічний період, коли за рейтинговою оцінкою район був у лідерах – займав третє місце. Сьогодні ж він на восьмому. Це обумовлено тим, що нині Хустщина із 46 показників оцінки за дев"ятьма займає перші три місця, а за чотирма – останні.

До речі, обсяги промислового виробництва за січень – серпень 2007 року зросли на  11 відсотків, але це нижче середньообласного показника (22,6 відс.). Скорочення обсягів виробництва порівняно з відповідним періодом 2006 року допустили 6 із 13 підприємств. Обсяги реалізації промислової продукції за січень-липень цього року становлять 38,0 млн. гривень або 1,2 відс. до загальнообласного показника . У розрахунку на одну особу – 397,5 грн. що у 6,3 раза менше середнього по області.


У січні-серпні виробництво яєць всіма категоріями сільгосптоваровиробників зросло на 0,2 відсотка, виробництво молока, м"яса та чисельність поголів"я великої рогатої худоби залишились на минулорічному рівні.


Обсяг роздрібного товарообороту за перше півріччя зріс у порівнянні з відповідним періодом минулого року на 27,7 відс. Але при високих темпах зростання  товарооборот на одну особу, який характеризує стан в галузі, лише 107 грн. при середньообласному по районах 527 грн. І як результат, за показником „роздрібний товарооборот на одну особу”, район займав і займає 18 місце. Щоденний товарооборот на 1 особу лише 60 копійок, в той час у Воловецькому – 4,1 грн., Великоберезнянському – 5,6 грн., Міжгірському районах – 1,3 грн.

Однією із причин такої ситуації – мережа роздрібної торгівлі розвивається переважно за рахунок підприємців-фізичних осіб.

На колегії також говорили про поліпшення фінансового становища суб"єктів господарювання. За січень-серпень 2007 року темп надходження платежів, податків і зборів до бюджетів усіх рівнів (які контролюються податковими органами) становив 130,2 відс. (по області – 127,7 відс.).


В першому півріччі введено в експлуатацію 15,6 тис. кв. метрів житла, що на 17,9  відст. більше, ніж у  відповідному  періоді минулого року (по області приріст 30,2 відс.)  За цим показником район займає 11  місце серед інших регіонів.


На будівництво підвідного газопроводу високого тиску від села Золотарьово до Драгова та газифікацію Драгова виділено

1542,1 тис.грн., з них 583,2 тис.грн.  коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та 958,9 тис.грн. коштів обласного, районного та місцевого бюджетів. За вісім місяців кошти на згаданому об"єкті профінансовано в повному обсязі.


За рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам виділено  для селища Вишково на  реконструкцію котельні № 3 327,1 тис. гривень,  реконструкцію котельні № 4 – 295,0 тис. грн. та на реконструкцію теплової мережі від котельні № 3 – 197,0 тис. гривень. За сім місяців поточного року фінансування по згаданих об"єктах не було.


За рахунок коштів обласного бюджету для фінансування АГРС і газифікацію села Горінчево в поточному році виділено 450,0 тис. гривень.


За перше півріччя за рахунок коштів бюджету розвитку районного бюджету профінансовано 2009,5 тис. гривень.


Відстає Хустщина за рядом показників розвитку малого підприємництва. На 10 тисяч осіб припадає 18 малих підприємств. Цей показник є у 3,5 рази нижчим від середньообласного та  найнижчим серед районів та міст області. Кількість зареєстрованих суб"єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб на 10 тисяч наявного населення становить 258        (в середньому по області 453) і також є найнижчою.


І ще таке. Кількість  підприємців – фізичних осіб в районі збільшується. Станом на 01.07.2007 р. на обліку знаходилось 4897 фізичних осіб, 99,5% із них є платниками податків. Проте надходження від суб"єктів малого підприємництва (юридичних та фізичних осіб) зменшились порівняно з минулорічними. За перше півріччя до районного бюджету надійшло 2282,0 тис. грн., що на 2,4% менше, ніж за відповідний період минулого року.


Не дотягує до середньообласного показника середньомісячна заробітна плата. У липні вона становила 1109,42 гривень. Це 8 місце серед регіонів області.


На ці та інші недоліки у роботі місцевої влади вказав, зокрема, і співдоповідач – начальник головного управління економіки облдержадміністрації Віктор Погорєлов.


А голова облдержадміністрації Олег Гаваші закликав присутніх до конкретики, аналізу зробленого. Він прокоментував кілька важливих проблем, що стосуються і області, і Хустщини зокрема: хід виконання протипаводкової програми “Тиса”, можливості, які відкриваються перед областю у зв"язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу у 2012 році, проблеми газифікації, енергопостачання, стану доріг, довкілля.


Як завжди, особливий наголос керівник краю зробив на втіленні у життя соціальних ініціатив Президента України.


Він наостанок підкреслив:


– Бути при владі – це, передусім, – можливість робити людям добро.

Сайт Закарпатської облдержадміністрації
17 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини