У міжнародному проекті "Дерев'яна архітектура в культурному ландшафті" беруть участь закарпатські пам'ятки (ФОТО)

Завершується перший рік реалізації міжнародного проекту «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності», у якому від України бере участь Національний природний парк «Синевир» і Національний музей народної архітектури та побуту.

У міжнародному проекті "Дерев

Учасники проекту головною метою своєї роботи вбачають попередження деградації цінних культурних ландшафтів в історичних поселеннях, охоронних зонах пам’яток і музеїв просто неба, національних парках Східної Європи.

Одним з таких об’єктів є НПП «Синевир», у регіоні якого збереглися старі дерев’яні будівлі або навіть цілі поселення, де люди дотримуються традиційного будівництва. Тож не випадково у 2015 році сюди приїде експедиція фахівців для обстеження найбільш цінних будівель і створення плану поселень. Щоб підготувати фахівців до даної роботи і визначити цікаві осередки, недавно до НПП «Синевир» приїхала координатор проекту від України Оксана Олійник, яка разом зі співробітниками відділу еколого-освітньої роботи парку, оглянула гірські села. Сформована робоча група досліджувала дерев’яну архітектуру сіл Синевирська Поляна, Синевир, Негровець, Колочава. Звісно, найбільшу цікавість викликали старі споруди, передусім церкви.

Найдавнішим храмом, що зберігся до сьогодні є Церква Святого Духа у селі Колочава. Напис на одвірку цієї споруди засвідчує, що вона зведена у 1795 році. Це тридільна церква з двох зрубів. Вежа споруди завершена бароковим ансамблем, а це гранчаста баня з дахом та кулясті главки, дах ґонтовий.

В період Радянського Союзу у церкві Святого Духа було відкрито музей атеїзму. Зі здобуттям Україною незалежності тут створено церкву-музей. Старі церковні книги, документи, ікони – усе це презентовано для огляду, однак найцікавішим експонатом є сама церква, вік якої перевищує два століття. Про історію храму учасникам проекту розповів відомий краєзнавець Василь Глеба.

Не менш цікавою є дерев’яна церква святого Михайла у селі Негровець, яка зведена у 1818 році. Ця споруда має тесані колоди зрубів, ґонтові дахи, квадратну вежу, вкриту чотирисхилим шатром, з якого тягнеться високий шпиль. Поряд з церквою збереглася й дерев’яна дзвіниця, яка становить двоярусну каркасну споруду, і це є характерно для більшості дерев’яних дзвіниць регіону Національного природного парку «Синевир».

У Синевирській Поляні збереглася дерев’яна церква Покрови Пресвятої Богородиці, яка датується 1817 роком. Для храму характерний бароковий стиль. У 20-х роках ХХ ст. дах церкви повністю вкрито бляшаним покривом, який заховав дерев’яний матеріал споруди. Біля церкви також збереглася двоярусна дзвіниця з декоративним куполом.

Крім старих дерев’яних церков учасники робочої групи вважають дуже цікавими поселення Верхня Буковинка і Плашанки, що на околиці Синевирської Поляни, які можна вважати живими музеями просто неба. Адже тут чудово збереглася дерев’яна житлова архітектура, характерна для цього регіону з мінімальним втручанням сучасних будівельних матеріалів. Щоправда, деякі об’єкти зазнали певної деградації. Втім поселення унікальні, оскільки тут продовжують жити люди, які дотримуються традиційного господарювання і не зраджують прабатьківським традиціям будівництва. Загалом, подібні культурні ландшафти варті уваги і підтримки.

Чимало цікавих споруд описано безпосередньо у селах Колочава, Синевир і Синевирська Поляна, щоправда вони вже «оточені» сучасними будівлями. У ході роботи фахівців НПП «Синевир» і координатора проекту від України Оксани Олійник зібрано величезний обсяг матеріалів про дерев’яну архітектуру регіону, зроблено фотофіксацію і опис найбільш цінних об’єктів. Матеріали систематизовано, належно оформлено і подано на розгляд ради міжнародного проекту «Дерев’яна архітектура в культурному ландшафті: виклики сучасності». Відтак, ці напрацювання стануть орієнтиром у роботі експедиції архітекторів, які приїдуть в НПП «Синевир» наступного року. Також зібрані відомості стали у нагоді при підготовці публікацій для міжнародної наукової конференції, яка відбудеться навесні у Києві.

Крім цього, у рамках проекту готується міжнародна пересувна фотовиставка дерев’яної архітектури в культурному ландшафті, що зосереджена на територіях учасників проекту. Тож під час недавнього обстеження гірських поселень зроблено фотографії, котрі подано для підготовки стендів виставки. Вона відбудеться у різних містах, в тому числі буде презентована в НПП «Синевир».

Про це повідомили в  НПП "Синевир".

 

27 жовтня 2014р.

Теги: архітектура, памятки, проект

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини