На Закарпатті відкрили пункт пропуску "Малі Селменці – Вельке Слеменце" (ФОТО)

На міжнародному пішохідному пункті пропуску "Малі Селменці – Вельке Слеменце", який сполучає Україну та Словаччину, за участі словацьких урядовців відбулися урочистості з приводу відкриття оновленої частини.

На Закарпатті відкрили пункт пропуску "Малі Селменці – Вельке Слеменце" (ФОТО)

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Василь Губаль, будучи присутній на цій міжнародній події, зізнався: мріє про те, аби побачити, як на кордоні у Селменцях зникає колючий дріт й українсько-словацьке село возз’єднується у спільному європейському просторі.

Оновлення словацької частини пункту пропуску було здійснене за рахунок коштів ЄС у Програмі прикордонного співробітництва "Європейський інструмент сусідства і партнерства" в рамках реалізації масштабного проекту «Модернізація та реконструкція пунктів пропуску на словацько-українському кордоні».

До речі, проект включає, зокрема, й облаштування (розширення стику) доріг у пункті пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке», модернізацію обладнання зі словацького боку, а також здійснення реконструкції пасажирської частини пункту пропуску «Ужгород» з української сторони. Наразі це у перспективі, а от на пункті "Малі Селменці – Вельке Слеменце" роботи завершені. Реконструкція коштувала 365 тисяч 610 євро й передбачає більший комфорт для людей, які перетинають кордон, та кращі умови праці для службовців. Торік пункт пропуску перетнули близько 52 тисяч подорожуючих.

Як зазначив присутній на урочистостях Президент державної фіскальної служби Словацької Республіки Франтішек Імрече, він радий відкривати оновлений об’єкт ще й тому, що пункт має передовсім соціальну роль – його використовують для того, аби відвідати родичів, близьких, та навіть провідати родинні могили, адже не секрет, що колись Селменці були одним селом.

Віце-прем'єр міністр і міністр фінансів Словацької Республіки Петро Казимир навів на зібранні цікаву тезу – він розповів, що останнім часом трапляється так, що оновлені Словаччиною пункти пропуску … перестають існувати, бо кордони стають прозорі. Й сподівається, що так відбудеться і тут, на межі з Україною, у Малих Селменцях та Вельких Слеменцях.

Посол України у Словацькій Республіці Олег Гаваші своєю чергою нагадав про приказку, спільну для українців та словаків: "Добрий сусід краще родича" – мовляв. саме у цьому контексті вона більш ніж актуальна.

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Василь Губаль, коментуючи подію, сказав: "Мене вражає те, що я побачив: частина села є в Словаччині, частина – в Україні. Я впевнений, що прагнення закарпатців жити в єдиній європейській сім'ї знімуть ці пункти перетину з нашого кордону, і в тому числі й оцей, оновлену частину якого ми зараз відкривали. Загалом же радує, що люди можуть, перетинати межу між державами й спілкуватися про те, як живуть, хазяйнують і чим переймаються. Але те, що Малі Селменці і Великі Слеменці розділяє колючий дріт – це, на мою думку, неправильно. Я загадав бажання, аби у скорому часі його вже не було".

Керівник краю акцентував: зі словацькими партнерами маємо великі перспективи, держава-сусідка підтримує Україну. "Закарпаття ж передовсім заслуговує на результативну співпрацю з друзями, які по той бік кордону" – сказав очільник області.

Василь Губаль також повідомив, що у спілкуванні із Франтішеком Імрече та Петром Казимиром, відповідно Президентом державної фіскальної служби і віце-прем'єр-міністром Словацької Республіки, отримав запевнення, що Словаччина сприятиме  участі наших краю і країни у міжнародних проектах розвитку.

 

Прес-служба Закарпатської ОДА

26 вересня 2014р.

Теги: Селменці, Слеменці, відкриття

Коментарі

Demon Killer 2014-09-26 / 23:36:05
Цікава інформація. Дуже оригінально працює прес-служба Закарпатської ОДА, подаючи цей матеріал за датою "26 вересня 2014р." під заголовком "На Закарпатті відкрили пункт пропуску "Малі Селменці – Вельке Селменце"". Щоправда, не написано, коли відкрили цей перехід. Наскільки пригадую, його закривали на місяць на реконструкцію зі словацького боку у квітні-травні. Принаймні у липні я його переходив, він був відкритий. А востаннє я переходив через цей перехід 17 вересня, він теж, як не дивно. працював. Коли ж його відкрили, щоб про це передавати інформацію аж 26 вересня? Відповідь: здається, 28 чи 30 травня.

Таку прес-службу треба гнати в шию. Бажано б, щоб після цього матеріалу видання "Закарпаття-онлайн" бодай подало інформацію про те, хто з прес-служби відповідальний за таку, з дозволу сказати, "свіжу" інформацію. А якщо ні - то подати прізвище голови-прес-служби. Як казав російський цар, "дабьі дурь каждого всем видна бьіла".

Та й журналісти видання, розташованого в області, яка має всього чотири переходи зі Словаччиною, могли б знати, коли відкривається чи закривається пункт переходу. Це ж усе-таки подія. А не передруковувати бездумно матеріали тупих чиновників. Соромно і вам, панове.

І нарешті. Для кваліфікованих журналістів і відповідальних чиновників з ОДА. Словацьке село називається не Вельке Селменце, а Вельке Слеменце (Vel'ke Slemence). Якщо вже виносите в заголовки, то не лінуйтеся перевірити.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини