В Ужгороді відбулося друге засідання українсько-чеського інтелектуального клубу

4 вересня у Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф.Потушняка відбулося друге засідання Українсько-чеського інтелектуального клубу ім. Івана Ольбрахта, метою якого є розвиток культурних відносин між Закарпаттям та Чехією.

В Ужгороді відбулося друге засідання українсько-чеського інтелектуального клубу

Темою зустрічі стало підбиття підсумків проведеної роботи за літо та  обговорення сучасного стану співпраці краю з Чеською Республікою. 

Моніторинг просвітницько-культурної сфери дав невтішні результати. В області обмаль спільних культурних акцій, які б знайомили краян з традиціями, звичаями та сучасними тенденціями в Чехії. Вирішено налагодити співпрацю з Чеськими центрами у Києві та Львові, які активно пропагують чеську літературу та мистецтво.

Про ситуацію в книжковій сфері розповіла заступник директора Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф.Потушняка Галина Ковальчук. У фондах крайової книгозбірні знаходиться 166 художніх книжок, 5 гастрономічних видань та 7 енциклопедій  чеською мовою. Прикро, що серед  художньої літератури переважають не чеські автори, а переклади творів відомих зарубіжних письменників. Є в наявності 17 підручників та самовчителів і 42 словники. Переважна більшість книг видані в  50-70-х років минулого століття. Є кілька видань 30-х років періоду Чехословацької Республіки. Три нові книги були недавно подаровані бібліотеці Чеським центром в Києві. 

Клуб передав книгозбірні кілька останніх номерів україномовного журналу „Пороги”  української громади Чехії, який виходить в Празі з 1994 р. за  фінансової підтримки  Міністерства культури Чеської Республіки. Головним редактором відомого часопису є закарпатець Олекса Лівінський. Клуб вирішив звернутися до земляка з проханням передати підшивку всіх номерів журналу бібліотеці, щоб і краяни, близькі і родичі яких працюють і проживають  в Чехії, могли знайомитися із життям тамтешньої української громади. Також вирішено попросити допомоги у Чеського центру у Києві у поповненні фондів обласної книгарні чеською літературою.

Члени клубу також взялися активно перекладати найбільш цікаві книги про Закарпаття, написані чехами, які пройшли повз увагу перекладачів. 

Вирішено започаткувати на засіданнях клубу кулінарну сторінку. Відкрили знайомством з чеською кухнею "трдельником" або "тирлом"  - традиційними чеськими солодощами. Трубочки із дріжджового тіста, а це саме вони ховаються під таким дивним найменуванням,  отримали свою назву від  дерев'яних  чи залізних циліндрів "трдло" , на яких вони випікаються над відкритим вогнем.  Коли трдло спечеться, його ще гарячим посипають корицею з цукром і обвалють в мелених горіхах. Пройти повз такий запах і не спробувати ці апетитні трубочки дуже важко, не дарма цей смаколик став улюбленим ярмарковим  пригощанням. Його традиційно їдять без начинки, що дало йому ще й інше значення. Трдло (trdlo) в перекладі з чеської мови означає дурень. Ця велика рум'яна трубочка всередині абсолютно порожня і її розмір часто вводить туристів в оману. Переконатися в правдивості цих слів мали змогу присутні на засіданні, які з'їли трубочки, приготовані одним із членів клубу, в кліп ока.

Оксана Чужа для Закарпаття онлайн. Фото Іванки Когутич

14 вересня 2014р.

Теги: Чехія, бібліотека, трдло

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини