Закарпаття: В Ужгороді пройшла акція молоді проти наркотиків і алкоголю "Я є"

Незвичною виглядала 8 вересня площа Театральна в обласнмоу центрі Закарпаття місті Ужгороді. Якщо суботнім надвечір’ям ви звикли помічати тут, на набережних лавицях, оригінальну молодь, що вживає не менш оригінальні слова та напої, то цього разу на вас чекало приємне здивування.

Закарпаття: В Ужгороді пройшла акція молоді проти наркотиків і алкоголю "Я є"

“Я є” — під такою життєствердною назвою Ужгородом проходила благодійна акція, покликана розвінчати молодіжні переконання, буцімто без алкоголю та наркотиків відпочинок є неповноцінним. Натомість, їх замінило... морозиво, що зветься символічно “Стоп наркотик”.

Утім, не морозивом єдиним закликали до здорового й тверезого способу життя організатори. Місцевим меломанам пощастило насолодитись грою українських гуртів “Good life” та “ Чеховський”, а також гостей із Росії - команди “It’s time”. З лідером останньої, Єгором Грибовим, вдалося поспілкуватись. Більше п’яти років музикант творить позитивний молодіжний рок, інді та бріт-поп і без музики себе не тямить. Однак, це не єдине, в чому він прагне себе проявити. “До прикладу, візьмемо того ж самого фронтмена гурту “U2” Боно, - каже Єгор, - він досяг справді неабияких кар’єрних висот. Тепер його вага в суспільстві дозволяє йому неабияким чином впливати на процес надання як моральної, так і фінансової підтримки всім тим, хто її потребує”. Росіянин, що наразі проживає у Києві, він стверджує, що в Україні дійсно багато соціально активних людей. Їх просто потрібно згуртувати довкола певної проблеми.

На думку Єгора, найбільшою кризою нашого суспільства є саме алкоголізм та наркоманія. За його словами, помилковим буде вважати, що ці дві залежності є суто фізичними. Адже людні, яка потерпіла від подібного лиха, потрібно ставати не тільки на свої фізичні ноги, але й лікуватися морально. Саме з цією метою Єгор Грибов презентував проект Всеукраїнського молодіжного руху “Я є“ (до якого, крім людей шоу-бізнесу, входять також соціологи та творці різноманітних молодіжних проектів). Це - настільні ігри, покликані розвивати в людині особистість. На цей час їх є три: “Льодокол”, що дає змогу пізнати оточуючих з іншого боку та побудувати гармонію в стосунках, “Real life”, яка вчить людей робити висновки зі своїх вчинків, навчаючись на власних помилках, а також “Почни бізнес” - дає змогу дізнатись про принципи побудови бізнесу та роль взаємовідносин і партнерства з людьми. Всі охочі мали змогу спробувати себе в одній з цих ігор. Переможці отримали в подарунок аксесуари від магазину “Sella”, директору якого, Тетяні Ходоровській, і належить задум проведення акції.

Кажуть, спочатку людина вживає наркотичні препарати для того, щоби було добре, згодом - аби не було зле. Так народжується наркозалежність, що неминуче призводить до краху особистості. Один з організаторів акції Фелікс Васерман переконався в правдивості цієї тези на власному досвіді. “Я вживав наркотики більше п’яти років, але завдяки центру реабілітації вже сім років перебуваю у свободі і вважаю себе повноцінним громадянином суспільства, - ділиться він, - А головним є те, що я чітко усвідомив причину свого сцілення: своїм прикладом врятувати або ще тільки застерегти людей від падіння”. Тому, пройшовши курс лікування в центрі реабілітації, при громадській організації “Альтернатива плюс” Фелікс відкрив подібний. А його “учні”, в свою чергу, після видужання відкрили центри й у своїх містах (Одеса, Миколаїв, та в кількох містах Німеччини, де, нагадаємо, легалізували легкі наркотики). В Києві, зі слів Фелікса, від наркотиків тим чи інакшим чином страждає кожна п’ята родина, від алкоголю - кожна друга. Ця проблема торкається людини незалежно від віку (група ризику 13-40 років), статі, соціального та національного статусу. Зважаючи на те, що цю хворобу легше попередити, ніж лікувати, організація займається просвітницькою діяльністю по школах, показуючи цвіту нації фільми, де наркотик - велике зло, що відбирає в людини родину, друзів, роботу, здоров’я і, зрештою, життя. “Ми повинні насамперед привити дітям любов до Бога, зайняти їх творчістю та привчити до фізичних навантажень, праці та спорту”, - саме ці якості, на думку Фелікса, творять особистість і не дають їй зійти з вірного шляху.

Ірина Надворна, ЗІА "Простір", Мукачевo.net
11 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини