Закарпаття: Газові магістралі довжиною в 40 років

Незважаючи на складне соціально-економічне становище в країні, працівники нафтогазового комплексу зберігають керовані процеси в галузі, забезпечують виконання всіх планових показників, а також у повному обсязі виконують договірні зобов’язання з транспортування російського природного газу в країни Західної та Центральної Європи.

Закарпаття: Газові магістралі довжиною в 40 років

Газова галузь, зокрема Закарпатське лінійно-виробниче управління магістральних газопроводів, невпинно розвивається, впроваджуються новітні технології, які не мають аналогів у нашій країні, виробництво ведеться на рівні міжнародних стандартів.

1 липня нинішнього року управлінню виповнилося 40 років. Це був час його започаткування й становлення, зростання професіоналізму та кадрового потенціалу, час, сповнений напруженої та змістовної праці, створення умов для соціального і професійного розвитку працівників.

За час свого існування колектив управління, наполегливо вирішуючи поставлені перед ним завдання щодо безперебійного транспортування природного газу на експорт, перетворився в колектив з величезним досвідом роботи. В період становлення Української держави, в умовах економічних криз колектив зумів вистояти, зберегти кадровий потенціал, здолав усі труднощі, негаразди і вийшов на новий, більш високий рівень діяльності, культури управління.

Почалося все 1 липня 1967 року, коли було створене Свалявське районне управління газопроводів, яке 2 червня 1972-го перейменоване в Закарпатське лінійне управління магістральних газопроводів у складі Івано-Франківського управління з видобутку і транспорту газу, відомого як УМГ "Прикарпаттрансгаз".

Необхідність створення такої структурної одиниці на Закарпатті виникла тоді, коли було введено в експлуатацію магістральний газопровід "Долина-Ужгород-Держкордон", діаметром 820 мм і протяжністю 189,3 км, у результаті чого 20 липня 1967 року безкомпресорним способом з Надвірнянського газоконденсатного родовища вперше здійснено експорт 155 тис. кубічних метрів природного газу за добу. І до кінця року таким чином перетранспортовано в Європу 265 млн. куб. м газу. Тепер у зимовий період ця кількість газу транспортується за одну добу.

За період діяльності управлінням перетранспортовано на експорт 2,3 трлн. куб. м газу, у т.ч. споживачам Закарпатської області – 10,5 млрд. куб. м.

У 1969 році побудовано перший цех Ужгородської компресорної станції з 15-ма газоперекачувальними агрегатами типу 10 ГКНА для перекачування газу по газопроводу ДУК-1.

У 1974-му введені в експлуатацію друга нитка магістрального газопроводу ДУК-2 (діаметром 1420 мм) і другий компресорний цех в Ужгороді з шістьма газоперекачувальними агрегатами, а в 1978-му – третій компресорний цех на три ГПА.

1975 року завершено будівництво газопроводу-відводу на Угорщину ( діаметром 820 мм, робочим тиском 5,5 МПа) і газовимірювальної станції в м.Берегово, через яку 1 травня 1975 року були подані перші кубометри природного газу на експорт. Для збільшення продуктивності газопроводу ДУК-2 в 1979–81 рр. введено в експлуатацію компресорну станцію в с.Росош Свалявського району з двома компресорними цехами по 6 газоперекачувальних агрегатів у кожному загальною потужністю 120 МВт.

1978–1990 рр. – час інтенсивного будівництва і нарощування потужностей. Побудовано і введено в експлуатацію ділянки експортних газопроводів "Союз", "Уренгой-Помари-Ужгород", "Прогрес" та другої нитки газопроводу-відводу на Угорщину діаметром 1420 мм з робочим тиском 7,5 МПа.

Паралельно із введенням потужних експортних газопроводів і компресорних станцій триває газифікація міст і сіл нашої області. За власні кошти газовиками були збудовані підвідні газопроводи і ГРС до Ужгорода, Мукачева, Чопа, Сваляви, Берегова, Міжгір’я, санаторію "Карпати" та великої чисельності сіл. У 1978 р. державна комісія прийняла в експлуатацію автомобільну газонаповнювальну компресорну станцію (АГНКС) в Ужгороді на 500 заправок і в 1994 р. – АГНКС у м. Сваляві на 250 заправок на добу.

Сьогодні Україна є найбільшим у світі транзитером природного газу. Системами магістральних газопроводів, підпорядкованих Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України", російський природний газ надходить до багатьох країн Західної, Центральної та Східної Європи. Ці системи технологічно пов’язані з аналогічними магістральними газопроводами Росії, Білорусі, Молдови, Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі, а через них – з газопроводами всього Європейського континенту. Пропускна спроможність газотранспортної системи України, яка перебуває в розпорядженні НАК "Нафтогаз України", на вході становить 290 млрд. куб. м, а на виході ( в країни Західної, Центральної і Східної Європи, а також у Молдову та південь Росії) – майже 170 млрд. куб. м на рік.

Через Україну в Європу транспортується близько 97% експортних обсягів газу російського ВАТ "Газпром".

Нині точиться багато розмов про хід виконання Україною зобов’язань щодо забезпечення транспорту російського газу в країни Західної Європи. Згідно з програмою розширення потужностей та забезпечення надійності транзиту газу Закарпатським лінійно-виробничим управлінням магістральних газопроводів ведеться реконструкція компресорних станцій та газових магістралей. Але це тема окремої розмови.

"Трибуна"
09 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини