Право на субсидії на житлово-комунальні послуги мають 6 тис закарпатських родин, на тверде паливо і скраплений газ - 7 тис

Як отримати субсидію і компенсацію соціально незахищеним верствам населення Закарпатської області, розповіла під час сьогоднішнього брифінгу у прес-центрі ОДА в.о.директора Департаменту соціального захисту населення Ганна Морозюк.

Право на субсидії на житлово-комунальні послуги мають 6 тис закарпатських родин, на тверде паливо і скраплений газ - 7 тис

«Для посилення соціального захисту найбільш вразливих верств населення через підвищення цін і тарифів на комунальні послуги постановою Кабміну від 5 квітня 2014 року № 83 «Про посилення соціального захисту населен¬ня в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги» (набрала чинності з 1 липня 2014 року) передбачено надання населенню компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв'язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги», - поінформувала журналістів Ганна Морозюк.

Вона також розповіла, хто має право на компенсацію: «Право на отримання компенсації матимуть сім'ї, у яких середньомісячний сукупний дохід за попередні шість місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для родини, що ви¬значається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім'ї відповідно до його належності до основних соці-альних і демографічних груп. До складу сім'ї належать особи, які зареєстровані у житловому приміщенні (будинку).  Цей прожитковий мінімум визначатимуть окремо для кожної сім'ї залежно від її складу, тобто кількості осіб, з яких вона складається», - зазначила керівник департаменту.

Чиновниця зауважила, що у разі, коли будь-хто з пра¬цездатних членів сім'ї надає інформацію про відсутність доходів за будь-який місяць протягом періоду, за який визначається сукупний дохід, до розрахунку приймається дохід цієї людини на рівні прожиткового мінімуму для працез¬датних осіб.

«Відтак, з 1 січня 2014 року на законодавчому рівні встановлені наступні прожиткові мінімуми: для дітей віком до 6 років - 1032 гривні; для дітей віком від 6 до 18 років - 1286 гривень; для працездатних осіб - 1218 гривень; для осіб, які втратили працездатність, - 949 гривень», - проконсультувала посадовець.

Представників мас-медіа цікавило питання, як розраховується прожитковий мінімум. Ганна Степанівна навела приклад: «У житловому приміщенні проживає сім'я, яка складається з двох працездатних осіб та двох дітей (одна дитина віком до 6 років, а інша - від 6 до 18 років). Розрахуємо прожитковий мінімум для них: 1218 гривень * 2 особи + 1286 гривень + 1032 гривні = 4754 гривні. Отже, якщо така родина матиме середньомісячний дохід за попередні шість місяців, що дорівнює або менший за 4754 гривні, вона матиме право на компенсацію додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв'язку з підвищенням цін і тарифів на послуги», - підкреслила Ганна Морозюк.

Вона також уточнила, що компенсація розраховуватиметься як різниця між розміром плати за комунальні по¬слуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та житлових субсидій) після підвищення цін і тарифів на комунальні послуги та розміром відповідного платежу, який сім'я сплачувала до зміни цін і тарифів на комунальні послуги. При цьому застосовують норму володіння чи користування загальною площею житла та норми споживання комунальних послуг, з урахуванням яких призначають компенсацію.

Що стосується документів, які слід надати, то чиновниця їх перерахувала: «Заява до органу соціально¬го захисту населення за місцем реєстрації. Довідка про склад зареєс¬трованих у житловому приміщенні (будинку) осіб. Довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (будинку), за формою, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики від 27 серпня 2004 року № 192 (крім до¬відок про розмір пенсії та соціальної допомоги).  Паспорт».

Журналістів також цікавило питання, хто має право на субсидію. Ганна Морозюк відповіла: «Субсидія призначається уповноваженому власникові (співвласникові) житла, наймачеві державного та громадського житлового фонду, членові житлово-будівельного (житлового) кооперативу, власникові (співвласникові) житлового приміщення, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Право на отримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг у межах встановлених норм перевищують 10% середньомісячного сукупного сімейного доходу (для сімей, які складаються з непрацездатних осіб, і родин, у яких є неповнолітні діти або інваліди І або ІІ групи і доходи яких на одну особу на місяць не перевищують прожиткового мінімуму) або 15% (для сімей, у складі яких є працездатні особи)».

«Для призначення житлової субсидії, - зазначила Ганна Морозюк, - слід звернутися до управління праці та соціаль¬ного захисту населення за місцем вашої реєстрації. У сільській місцевості заяви з необхідними документами для призначення субсидій приймають уповноважені особи, яких визначають виконавчі органи сільських і селищних рад».

Вона також перерахувала, які документи слід надати: заява, декларація про доходи і майновий стан осіб, зареєстро¬ваних у вашому житловому приміщенні, довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у житловому приміщенні (за встановленою формою, крім довідок про розмір пенсії та соціальної допомоги).

Насамкінець брифінгу в.о.директора Департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Ганна Морозюк навела розрахунки компенсації: вартість комунальних послуг до підвищення - 350 грн., вартість комунальних послуг після підвищення - 450 грн., платіж з урахуванням субсидії  400грн., розмір щомісячної компенсації  400 - 350 = 50 грн.

На сьогодні прогнозується, що право на отримання субсидій матимуть приблизно 1,5 мільйона сімей по всій Україні. Що стосується Закарпаття, то на комунально-житлові послуги (світло, воду тощо) цьогоріч мають право 6 тисяч сімей та 7 тисяч – на тверде паливо і скраплений газ. А от до нового опалювального сезону прогнозується на 20% збільшення малозабезпечених сімей, які потребують субсидії на електроенергію.

 

 

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

21 серпня 2014р.

Теги: субсидії, тверде паливо, скраплений газ,

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини