Адмінкорпус «Водоканалу Ужгорода» відключили від електроенергії

Сьогодні, 18 серпня, о 10 годині ранку працівники ПАТ «Закарпаттяобленерго», як і попереджалось, відключили від електроенергії адміністративний корпус КП «Водоканал м. Ужгорода». Як повідомив присутнім під час відключення журналістам в. о. генерального директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» Артем Мартинюк, про відімкнення товариство проінформувало як Водоканал, так міську владу, облдержадміністрацію, санепідемстанцію, управління СБУ, прокуратуру та громаду міста загалом ще минулого тижня. Причина відключення – заборгованість КП «Водоканал м. Ужгорода» перед ПАТ «Закарпаттяобленерго», яка станом на 1 серпня 2014 року сягнула 2 млн. 579 тис. грн.

Адмінкорпус «Водоканалу Ужгорода» відключили від електроенергії

В. о. генерального директора ПАТ «Закарпаттяобленерго» А. Мартинюк уточнив, що й досі КП «Водоканал м. Ужгорода» не в повній мірі розраховувалося за спожиту електроенергію, розрахунки щомісяця коливалися в межах 35-60 %. Але рятувала ситуацію урядова постанова, прийнята ще в березні минулого року, згідно з якою  з державного бюджету місцевим бюджетам надавалася субвенція на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню. Мова йде про ту різницю  в тарифах, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості централізованого водопостачання та водовідведення тарифам, що були затверджені органами місцевого самоврядування. Завдяки цій постанові як минулого року, так і цього ужгородський Водоканал фактично розраховувався за спожиту електроенергію, але з червня через брак коштів у бюджеті держави дія постанови припинена. З того моменту й станом на 1 серпня поточного року й виникла така сума заборгованості. ПАТ «Закарпаттяобленерго» вже неодноразово зверталося до Водоканалу  з проханням вжити заходів щодо розрахунку за спожиту енергію, але, на жаль, жодної конструктивної відповіді не отримало. 

«Тому рішення про відключення – вимушений крок, – пояснив журналістам Артем Мартинюк. – На жаль, на сьогодні, коли в Україні оголошений надзвичайний стан в енергетиці, коли вугільні шахти зруйновані й теплоелектростанції з перебоями отримують вугілля для виробництва електроенергії, кожна гривня на рахунку, кожне підприємство – на контролі». 

Згідно з графіком, енергетики вже завтра повинні відімкнути від електропостачання насосні станції у с. Минай та в Новому мікрорайоні Ужгорода. Це означає, що майже половина міста може опинитися без централізованого водопостачання. 

Директор КП «Водоканал м. Ужгорода» Юрій Омеляненко також сьогодні поспілкувався з журналістами. Він підтвердив наявність заборгованості перед ПАТ «Закарпаттяобленерго» і пояснив причину, чому вона виникла. З його слів, насамперед проблема в тім, що населення вкрай погано розраховується за спожиту воду. «Причина цього криється найперше в популістському рішенні Ужгородської міської ради, коли депутати, перевищивши свої повноваження, прийняли рішення, за яким населення має платити за старими тарифами в 6,87 грн. за кубометр, а не за новими, які відповідають собівартості, – пояснив Юрій Омеляненко. – Мешканці міста в такій ситуації просто не розуміють, платити чи ні, думають, приміром, що платять за завищеною ціною, хоча це не так, бо за тарифами, приведеними до собівартості, платить вся країна, а отже, платитиме й Ужгород. Але непродумані заяви призвели до того, що більшість ужгородців перестали оплачувати послуги: якщо досі відсоток оплати за спожиті послуги становив 104 % (така цифра – з урахуванням погашення боргів попередніх років), то наразі не досягає й 50 відсотків. Так і виникає заборгованість. 

Але насправді платити потрібно, до того ж за новими тарифами, вони відповідають чинному законодавству, їх погодила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Більше того: днями на запит щодо законності тарифоутворення та термінів набуття чинності нових тарифів на водопостачання від Нацкомісії надійшла відповідь. У листі вказано: «Відповідно до Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, затвердженого Указом Президента України  від 23.11.2011 № 1073, рішення Комісії, прийняті у межах її повноважень (зокрема, про встановлення тарифів ліцензіатами у сфері централізованого водопостачання та водовідведення), оформлюються постановами та обов’язкові для виконання суб’єктами природних монополій та суб’єктами господарювання на суміжних ринках. Згідно зі статтею 15 Закону України «Про природні монополії», рішення комісії  підлягають виконанню у визначені ними терміни». Тобто, рішення комісії є законними, і ми, КП «Водоканал м. Ужгорода», і громада міста зобов’язані виконувати його». 

Ю. Омеляненко додав, що практично у всіх обласних центрах України, інших містах переглянуті тарифи на водопостачання й водовідведення, приведені до собівартості, і всюди населення платить, ніде не виникає таких проблем, як у нас. «Це означає тільки одне: у нас політика знову втрутилася в економіку, – прокоментував директор КП «Водоканал м. Ужгорода». – Я припускаю, що такими популістськими заявами щодо неправомірності встановлення нових тарифів на водопостачання хтось готує собі політичну платформу для майбутніх виборів».  

На сьогодні ситуація патова: влада поки що не реагує на проблему, в результаті якої може виникнути екологічна катастрофа в Ужгороді. Якщо питання не зрушиться з мертвої точки, ПАТ «Закарпаттяобленерго» просто вимушене буде вимикати насосні та каналізаційні станції міста. Наразі сподівання тільки на те, що допоможе розв’язати проблему обласна влада та інші структури. 

 

Прес-служба ПАТ «Закарпаттяобленерго» 

18 серпня 2014р.

Теги: Водоканал, електроенергія, адмінкорпус

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини