З майже 600 сховищ та укриттів на Закарпатті можуть бути застосовані лише 140

Реалії сьогодення вимагають від органів влади особливої уваги щодо питань створення умов для захисту населення у надзвичайних ситуаціях. Враховуючи події на Сході країни, можливі надзвичайні ситуації природного і техногенного характеру, все частіше згадується вже давно забуте слово "бомбосховище", де, за потреби, населення може переховуватися у місці перебування — на роботі чи навчанні, в місцях постійного проживання.

З майже 600 сховищ та укриттів на Закарпатті можуть бути застосовані лише 140

«Такого поняття, як бомбосховище, уже давно не існує. Зараз ці місця називають захисними спорудами цивільного захисту (цивільної оборони) і до них відносяться не лише сховища, а й протирадіаційні укриття. 

Зараз на території Закарпатської області знаходиться 584 захисні споруди (з них 105 сховищ та 479 протирадіаційних укриттів). З них можливо якісно застосувати за призначенням 140 захисних споруд (54 сховищ та 86 ПРУ). Решта потребують суттєвої уваги з боку органів влади та керівників об’єктів, на балансі яких вони знаходяться, для можливості реального захисту громадян у разі необхідності», - розповідає заступник начальника Управління ДСНС України у Закарпатській області з державного нагляду та контролю Андрій Сікора.

«На сьогодні в області проінвентаризовано 159 захисних споруд. Результати організації роботи з цього питання, крім Ужгорода, Хуста, Виноградівського та  Іршавського районів, бажають бути кращими. 

Для детального вивчення стану виконання заходів із організації планової технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту), Закарпатської ОДА затверджено графік, згідно з яким у районах та містах області із найнижчими показниками технічної інвентаризації, упродовж першої половини липня поточного року проведено розширені засідання місцевих інвентаризаційних комісій за участі представників облдержадміністрації та фахівців Управління ДСНС України у Закарпатській області з проведення планової технічної інвентаризації захисних споруд цивільної оборони (цивільного захисту). 

Ці питання також були в центрі уваги на нещодавньому розширеному засіданні територіальної інвентаризаційної комісії для проведення в області до кінця року планової технічної інвентаризації захисних споруд.

За результатами роботи відповідних місцевих інвентаризаційних комісій та представників територіальної інвентаризаційної комісії визначено першочергові заходи та прийнято відповідні рішення щодо покращення стану справ з цього питання», - наголосив Андрій Сікора.

Управління ДСНС України у Закарпатській області в черговий раз нагадує порядок інформування та дій населення при виникненні загрози.

В першу чергу, при виникненні загрози здійснюється оповіщення населення.

Якщо ви почули звук сирени — значить щось сталося і потрібно увімкнути радіо або телевізор.

Після сирени по радіо та телебаченню протягом п'яти хвилин розповідатимуть, що сталося і що потрібно робити. На кожний випадок надзвичайних ситуацій підготовлено варіанти повідомлень на можливі надзвичайні ситуації.

При отриманні повідомлення необхідно діяти без паніки й метушні.

Якщо ви знаходитесь на роботі: слід виконувати всі розпорядження керівника цивільного захисту суб’єкта господарської діяльності, діяти у відповідності з планом цивільного захисту, а також брати участь у проведенні аварійно-рятувальних робіт у складі формувань або за вказівками органів управління ЦЗ.

Якщо ви знаходитеся вдома:  з отриманням сигналу «УВАГА ВСІМ», ви повинні:

- тримати постійно включеними репродуктори, радіоприймачі, телевізори для того, щоб слухати розпорядження і вказівки органів влади з питань надзвичайних ситуацій;

- повідомити про отриману інформацію сусідів;

- привести в готовність індивідуальні засоби захисту органів дихання і шкіри. Приготувати найпростіші засоби (повсякденний одяг, взуття, ватномарлеві пов’язки, плівку тощо);

- постійно тримати при собі засоби індивідуального захисту; підготувати медичну аптечку, документи; засоби зв’язку та  особистої гігієни; запас їжі та інше;

- перед виходом провести у квартирі (будинку) протипожежні профілактичні заходи (вимкнути газ, електропостачання та інше); підвищити захисні властивості квартири: зачинити вікна, кватирки, ущільнити їх;

- уточнити місце найближчого укриття (підвальне приміщення), де можна сховатися.

Якщо сигнал застав вас в транспорті, громадському місці (магазині, театрі, на ринку тощо) необхідно уважно й спокійно вислухати повідомлення, визначитись, де поблизу знаходиться укриття і якнайшвидше добратися до нього. 

У сховищі зручніше розміщуватися групами з тих, хто разом працює або мешкає в одному будинку. В кожній групі призначають старшого. Тих, хто з дітьми, розміщують в окремих відсіках або у спеціально відведених місцях. Літніх і хворих намагаються влаштувати ближче до вентиляційних систем.

У сховище (укриття) потрібно приходити зі своїми засобами індивідуального захисту органів дихання, продуктами харчування і документами. Не дозволяється приносити з собою громіздкі, з сильним запахом та легкозаймисті речі. Всі у сховищі зобов'язані виконувати розпорядження чергового по сховищу, надавати посильну допомогу хворим, інвалідам.

 

У ДСНС України у Закарпатській області

 

У ДСНС у Закарпатській області

18 серпня 2014р.

Теги: сховища, укриття

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини