У закарпатській прокуратурі кажуть, що ДАІвці-"бєспрєдельщики" з наркодиспансеру – не винні, а їх колеги – не шахраї

Так, слідчий Закарпатської прокуратури з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері, юрист I класу І. Й. Точок, розглянувши ще у жовтні матеріали досудового розслідування за фактом застосування сили в обласному наркодиспансері інспекторами ДАІ до виноградівця Елеміра Бірова, а у травні цього року – заяву Івана Тегзи щодо вимагання грошей за повернення йому водійського посвідчення, не знайшов доказів викладених фактів, а відтак – прийняв рішення про закриття кримінальних проваджень в обох випадках.

У закарпатській прокуратурі кажуть, що ДАІвці-"бєспрєдельщики" з наркодиспансеру –  не винні, а їх колеги – не шахраї

Улітку минулого року Закарпаття сколихнула історія самоуправства ДАІвців та лікаря-нарколога, коли в обласному наркодиспансері «правоохоронці» застосовували до виноградівця Елеміра Бірова силу, а лікар – взагалі розбив його мобільний, бо водій користувався телефоном у медзакладі. Тоді Елемір Біров, за підтримки Дорожнього контролю Закарпаття та юристів, у пошуках справедливості звернувся у прокуратуру та оскаржив у суді складений на підставі сфальшованого медичного висновку протокол.

Якщо в процесі оскарження протоколу закон став на сторону водія, то ось у випадку з ДАІвцями транспортний прокурор не побачив у їх діях нічого забороненого. Відтак, ДАІшники обійшлись дисциплінарним покаранням. За інформацією Закарпаття онлайн, після скандалу у наркодиспансері «правоохоронців» на деякий час було переведено у ППС, однак нині, як мінімум, інспектора Василя Лущака знов повернуто на роботу в органи ДАІ…

Як ідеться у постанові прокурора про закриття кримінальної справи за фактом історії у наркодиспансері, лікар, який розбив телефон, зробив це через те, що водій «Вів відеозйомку і аудіозапис, на зауваження не реагував, тому лікар вихопив телефон і кинув на підлогу… (Водій – ред.) не виконував вимоги лікаря, говорив по телефону, намагався вийти з приміщення, чим порушував режим тиші та перешкоджав належному проведенню медогляду… Лікар пояснив факт пошкодження телефону небажанням бути знятим на камеру». 

У постанові також пояснюється, що, зі слів інспекторів, ті застосували до водія «заходи фізичного впливу», оскільки той не зважав на зауваження лікаря та інспекторів. Очевидно, йдеться про «зауваження» вимкнути режим відеозйомки, які, втім, абсолютно необгрунтовані і не мають під собою жодних підстав, окрім як приватне бажання самого лікаря. 

Висновок про перебування водія у нетверезому стані, йдеться у документі, нарколог складав, «вигнавши усіх за двері». Причім, висновок «ґрунтується на результатах його, як лікаря, спостережень за поведінкою водія та клінічних ознаках…та враховуючи спиртовий запах з рота водія».

Відтак, кримінальне провадження проти працівників ДАІ прокурор постановив закрити. Паралельно зусиллями юристів було закрито адміністративну справу проти водія Елеміра Бірова – у зв’язку з відсутності в його діях адміністративного правопорушення.

Так само закриттям кримінального провадження постановою того ж таки транспортного прокурора І. Й. Точка завершилось вивчення справи про вимагання з водія ДАІвцями грошей у сумі 1 тисяча гривень за повернення належного йому водійського посвідчення. Історія, про яку йдеться, мала місце вже цього року, коли працівники ДАІ неподалік Хуста зупинили водія, а, після перевірки документів, повідомили, що повернуть посвідчення тільки після сплати ним 1 тисячі гривень. За цим фактом водій тоді у супроводі представників Дорожнього контролю Закарпаття написав відповідну заяву в міліцію, а повідомлення від чоловіка, який телефоном повідомляв координати зустрічі для повернення посвідки, зафіксував в аудіорежимі. Водійські права власник разом з міліцією та «дорожконтролівцями» тоді знайшли на столі у кафе АЗС, де попередньо невідомим по телефону було призначено зустріч, і де, за словами працівника закладу, він документи просто «знайшов».  

Як ідеться у постанові про закриття кримінального провадження стосовно цього факту,  "Проведеним досудовим розслідуванням заява про вилучення посвідчення та вимагання грошей не знайшли свого підтвердження". Так, інспектори ДАІ очікувано заперечили вимагання грошових коштів та проведення тесту на вміст алкоголю, стверджуючи, що посвідчення повернули водію одразу ж після перевірки. У постанові йдеться і про те, що слова працівників ДАІ підтвердили свідки, які начебто були присутніми під час перевірки правоохоронцями документів водія. Крім того, опитаний оператор АЗС сказав, що посвідчення "знайшов на столику в кафе заправки", а інспектори його там лишити "не могли, бо того дня у кафе не заходили". Разом з тим, пояснити факт дзвінка на телефон Івана Тегзи, під час якого тому й було запропоновано забрати документи в кафе, оператор АЗС не зміг, стверджуючи, що нікому сторонньому дзвонити зі свого номера не давав. 

«Відповідно до висновку службового розслідування за даним фактом, проведеного УМВС у Закарпатській області, у, постановою старшого слідчого відділу прокуратури в Закарпатській області І. Точка "за результатами повного, всебічного і неупередженого дослідження усіх обставин" кримінальне провадження про кримінальне правопорушення закрито. Нині, як відомо Закарпаття онлайн, адвокат оскаржує таке рішення і вимагає поновлення кримінальної справи. Бо ж так і незрозумілим залишається, звідки з’явились «свідки» перевірки ДАІвцями документів водія, чому не проведено розстеження факту надходження дзвінка на телефон Івана Тегзи і як так сталось, що камери зовнішнього спостереження у той день працівників ДАІ разом зі службовим авто на автозаправці зафіксували, тоді як працівник закладу їх там чомусь не зустрічав. 

Справа Івана Тегзи

12 серпня 2014р.

Теги: прокуратура, ДАІвці, наркодиспансер, шахраї

Коментарі

мав безпідставні напади обласної прокуратури 2014-08-13 / 20:56:05
Обласна поркуратура це страх Божиц яка фальш і непотріб і перслфідування християн, бійтеся їх як комарів і паразитичних істот. це фальш що у рази виросли у кількості осіб та занятих приміщеннь на відміну від тих юристів що були у часи радянській владі. Олпрокурори то Страх Божий, то прокдуктування біди для простих людей. фе, много людей мають безпідставні напади обласної прокуратури..

патріот зі Сходу 2014-08-13 / 00:39:51
Скоро, скоро буде глобальна чистка у владі. Знайдемо і дістанемо вас всіх - продажні менти і прокурори, чиновники і есбеушники. Отримаєте всі по заслугах. Скоро

активист 2014-08-12 / 23:15:28
молодци закарпаття онлайн

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини