Петро Марко: Грошове забезпечення солдата має бути гідним захисника Вітчизни

Винесені у заголовок слова співзвучні з однією із соціальних ініціатив Президента України Віктора Ющенка, який вважає, що "розмір грошового забезпечення військовослужбовців строкової служби не задовольняє мінімальних потреб молодої людини, відірваної від сім'ї, на яку покладено обоє 'язки захищати Батьківщину. Розмір грошового забезпечення таких військовослужбовців необхідно підвищити вдвічі". Як живеться сьогодні військовослужбовцям — наша розмова з підполковником Петром МАРКОМ, старшим офіцером управління Закарпатського обласного військкомату.

— Справді, мінімальна місячна "зарплата" солдата строкової служби нині — 51 гривня, — сказав у розмові з нашим кореспондентом Петро Марко. — Щоправда, військовослужбовці часто отримують доплати, наприклад, за посади заступника командира взводу, командира відділення чи механіка-водія танка. Втім, при нинішніх цінах ці гроші — не бозна-що... Хоча солдати в армії й отримують все необхідне — харчування, обмундирування, дах над головою і т. ін., та все ж їм потрібні й так звані "кишенькові" гроші: треба купити мило чи зубну щітку, дехто палить, то йому потрібні сигарети. А у звільненні юнаку не заборонено випити чашечку кави чи склянку соку, з'їсти морозиво. Звісно, теперішніх гро-шей на все це вже не вистачає. Добре, якщо з дому висилають, але ж не всі батьки мають таку можливість.

Збільшення грошового забезпечення, вважає офіцер, стало б переконливою мотивацією до служби у війську. Нині, коли триває процес реформування Збройних сил України, весняний та осінній набори в армію поступово скорочуються. Скажімо, під час наступної кампанії планується відібрати близько тисячі призовників. З усієї області. Це небагато, але й ця кількість дається нелегко. Юнаки часто не відповідають армійським вимогам за станом здоров'я, освітнім рівнем чи морально-діловими якостями. Найбільше "відсіюють" лікарі. Кажуть, у середньому по країні на тисячу призовників припадає 1500 діагнозів, тобто деякі юнаки мають справжній "букет" захворювань.

Є й такі, що свідомо ухиляються від служби в армії: придумують собі хвороби, підключають впливових батьків... Але є й такі, що просяться на службу, та ми не можемо взяти їх через їхнє слабке здоров'я. Багато юнаків ідуть служити, розуміючи, що армійська служба може пригодитися у житті. Наприклад, під час влаштування на офіцерські посади в міліції, СБУ, податковій службі, на митниці. Отже, армія не тільки загартовує, перетворюючи юнака на справжнього чоловіка, але й відкриває певні життєві перспективи.

ВСЕ БІЛЬШЕ ОХОЧИХ СЛУЖИТИ ЗА КОНТРАКТОМ

Звісно, бажаючих послужити Батьківщині у лавах Збройних сил буде більше, якщо зросте грошове забезпечення військовослужбовців строкової служби.
До речі, нагадує Петро Марко, з 1 квітня ц.р. було підвищено зарплати іншим категоріям військовиків, зокрема і контрактникам. І набір охочих послужити за контрактом одразу ж пожвавився. Скажімо, цьогоріч ми прийняли вже близько 280 чоловік, що майже у півтора раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найохочіше стають контрактниками молоді люди з Мукачівського, Іршавського, Виноградівського, Берегівського та Ужгородського районів. Вони здебільшого просяться у сухопутні війська і повітряні сили, найрідше — у військовий флот (цьогоріч ми направили туди лише 10 чоловік). До речі, на службу за контрактом приймаємо охочих віком до 40 років.

Раніше мінімальна зарплата контрактника була 570 гривень на місяць, тепер — 800. Військовослужбовці цієї категорії, як і "строковики", мають доплати — за посади, допуск до таємних документів, класну кваліфікацію і т. ін. Проживають контрактники у сім'ях або гуртожитках і ходять на службу, як на звичайну роботу. До слова, за новим Законом "Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей" військова частина зобов'язана винай-мати житло для офіцерів, прапорщиків і контрактників. Прослуживши три роки, контрактник може вступати на заочне навчання у військовий вуз. Але й перед тим, як приступити до роботи, контрактник проходить тримісячну підготовку в навчальному центрі "Десна", що у Чернігівській області, а потім місячні чи півторамісячні курси.

Держава робить усе, підкреслює підполковник Марко, щоби в армії було вигідно служити.

Так, звільняючись із військової служби, офіцер чи прапорщик отримує грошову допомогу в розмірі 25 чи 50 відсотків місячногогрошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби, офіцер чи прапорщик отримує грошову допомогу в розмірі 25 чи 50 відсотків місячного грошового забезпечення за кожен повний календарний рік служби, залежно від підстав звільнення. Рівень грошового забезпечення безпосередньо впливає і на пенсійні виплати. Словом, місячне грошове забезпечення виконує функцію не лише задоволення поточних життєвих потреб військовослужбовця, але й базового нормативу його "інвестицій у майбутнє" — грошової допомоги при звільненні зі Збройних сил та пенсії.

НЕ ВСІ ПРОБЛЕМИ ПОКИ ЩО ВИРІШЕНІ...

Утім, є тут і проблеми. Зокрема, не всі доплати до окладу враховуються під час перерахунків раніше призначених пенсій. Отож на 1 січня 2005 року диспропорція у розмірах пенсійного забезпечення військовослужбовців, звільнених у запас в різні роки за однакових умов, досягла відчутних розмірів. Після внесення змін до закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців ці диспропорції практично ліквідовані. Упродовж минулого року проблем з виплатами пенсій не було.
Доки на державному рівні не буде переглянута система грошового забезпечення, зберігатимуться джерела проблем. Головні вади діючої системи — диспропорція у розмірах посадових окладів та різного роду надбавок, різні підходи до формування структури грошового забезпечення військовослужбовців та заробітної плати державних службовців, відсутність єдиних стандартів грошового забезпечення службовців різних військових формувань.

Відрадно, що це розуміє керівництво держави. На доручення Президента України спільна робоча група Міністерства праці та соціальної політики, Міністерства оборони та органів управління інших військових формувань підготувала проекти нормативно-правових актів, якими передбачено підвищення посадових окладів і окладів за військовим званням, скасування неефективної системи надбавок і доплат, усунення диспропорцій у розмірах грошового забезпечення військовослужбовців силових структур.

Переконаний, сказав на завершення розмови підполковник Марко, що грошове забезпечення військовослужбовців нині не відповідає ступеню соціальної значимості військової служби, не дозволяє самостійно, без допомоги держави, забезпечити гідні житлові умови сім'ї. Тому так схвально сприйнята у військах соціальна ініціатива Президента України щодо суттєвого підвищення фошового забезпечення солдатам строкової служби. Це помітний крок уперед, за яким, очевидно, будуть і наступні...
Записав Ярослав Ядловський
05 вересня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини