Очільник Мукачівської єпархії УПЦ МП наразі не взяв під контроль УУБА

Такий висновок можна зробити із інтерв'ю з архієпископом Мукачівським і Ужгородським владикою Феодором, опублікованому в одному з регіональних інтернет-видань.

Очільник Мукачівської єпархії УПЦ МП наразі не взяв під контроль УУБА

На нагадування журналіста щодо того, що віднедавна Священним Синодом на нього покладено ще й обов’язки ректора духовної академії, владика Феодор дипломатично відповів, що "питання про духовну академію-  на стадії вивчення".

Нагадаємо, що, як повідомив ректор Ужгородської української богословської академії архімандрит Віктор (Бедь), прийняте 19 червня 2014 року рішення Священного Синоду УПЦ Московського патріархату щодо кадрових ротацій не впливає на подальшу богословсько-освітню, наукову та структурну діяльність Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія, яка є складовою (підрозділом) єдиного, нероздільного духовно-навчально-наукового комплексу «Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія - Карпатський університет імені Августина Волошина», створеного з благословення Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Україниської Православної Церкви та визнаного Міністерством освіти і науки України в галузі підготовки фахівців з вищою духовно-богословською освітою. Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія і надалі буде функціонувати і розвиватись як вищий духовно-богословський навчальний і науковий заклад в структурі Карпатського університету (первинна назва – Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія) за європейськими стандартами в галузі вищої богословської (теологічної) освіти.

Щодо питання про звільнення архімандрита Віктор (Бедь) з посади Уповноваженого Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, то на дану посаду ректора УУБА-КаУ було призначено розпорядженням Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви від 10 червня 2011 року за № 687 (а не рішенням Священного Синоду УПЦ).

Заяву про зарахування до кліру Мукачівської єпархії УПЦ архімандрит Віктор (Бедь) не подавав та не просив Священний Синод УПЦ про такий перевід, як не просив і Високопресвященнійшого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського, про своє зарахування до кліру очолюваної ним єпархії, оскільки після прийняття чернечого постригу та возведення в сан архімандрита Святійшим Анфімом, митрополитом Фессалонікийським в м. Салоніки (Греція) 20 березня 2010 року, з благословення Блаженнійшого Володимира та Його Відпускної грамоти, архімандрит Віктор (Бедь) є кліриком Елладської Православної Церкви на кафедрі, яка перебуває і у подвійному підпорядкуванні Всесвятійшого Патріарха Константинопольського.

Тож, зважаючи на те, що засновником і ректором Карпатського університету (первинна назва – Українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія), у складі якого і діє як структурний підрозділ Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, є архімандрит Віктор (Бедь Віктор Васильович), то він і надалі залишається керівником як академії, так і університету. А Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія Карпатського університету продовжує свою богословсько-освітню та наукову діяльність як вищий духовно-богословських навчальний заклад ІІІ-ІУ рівня акредитації, повідомилиЗакарпаття онлайн в прес-службі УУБА – КаУ.

Як раніше повідомляло Закарпаття онлайн, 19 червня 2014 року на Священному Синоду УПЦ Московського патріархату було прийнято ряд  кадрових рішень, покликаних ослабити проукраїнський вплив всередині церкви. Зокрема, було ухвалено:

«2. Звільнити архімандрита Віктора (Бедь) з посади Уповноваженого Української Православної Церкви з питань вищої освіти і науки, у зв’язку з її скасуванням.
3. Звільнити архімандрита Віктора (Бедь) з посади ректора Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія та направити його в клір Мукачівської єпархії Української Православної Церкви.
4. Ректором Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія призначити Преосвященного архієпископа Мукачівського і Ужгородського Феодора.
5. Доручити ректору Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія Преосвященному архієпископу Мукачівському і Ужгородському Феодору провести реорганізацію Ужгородської української богословської академії імені святих Кирила і Мефодія у відповідності до Концепції вищої духовної освіти Української Православної Церкви».

23 липня 2014р.

Теги: УУБА, академія, Феодор, Бедь

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини