"Закарпаттяобленерго" через суд не допустило держкомпанію до постачання електроенергії до Європи

Спроба держави очолити поставки електроенергії до Європи виявилася невдалою: плани ДП «Укрінтеренрего» повернутися до поставок української електроенергії до Європи зазнають фіаско. Причиною тому стала блокада з боку маловідомих гравців, за діями яких вбачається бажання приватних експортерів зберегти за собою монополію на цьому ринку.

Суд проти держкомпанії

11 червня Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправним і скасував рішення Міністерства енергетики та вугільної промисловості, згідно з яким для ДП «Укрінтеренерго» узгоджено поставки електроенергії до Словаччини. Таким чином, повною мірою задоволено вимоги ПАТ «Закарпаттяобленерго», територією якого держпідприємство збиралося здійснювати цю поставку.

ПАТ пояснює неможливість стати партнером «Укрінтеренерго» тим, що вже зв´язав себе домовленостями з іншими учасниками ринку. Формально це справедливо. За даними «k:», ідеться про чеську компанію Ezpada sro, з якою закарпатське обленерго ще 2012 року підписало контракт на передачу електроенергії до Словаччини.

Але парадокс ситуації в тому, що де-юре «Закарпаттяобленерго» не має ніякого відношення до міждержавної лінії електропередачі «Ужгород 2 — Собранце», якою «Укрінтеренерго» і планувало здійснювати поставки української електроенергії за кордон. Щоб підтвердити цю інформацію, варто зробити відповідний запит оператору високовольтних ЛЕП — ДП «Укренрего», в оперативному підпорядкуванні якого і перебуває ця лінія. Але суд цього не зробив, знайшовши інший привід для задоволення позову. Мова про те, що «Укрінтеренерго» отримало право постачання струму до Словаччини після відповідного рішення Міненерго, а повинно було — після перемоги на аукціоні на право доступу до пропускної спроможності міждержавних ліній електропередач.

Торги проводить держкомпанія «Укренерго» вже чотири роки. Але зараз «Укрінтеренерго» змогла їх обійти абсолютно легально. Річ у тім, що гілка «Ужгород 2 — Собранце» не внесена до списку ЛЕП, чиї передавальні потужності продаються на торгах. Але суд чомусь не звернув на це уваги, і повною мірою задовольнив вимогу обленерго.

Така розв´язка виглядає особливо інтригуюче, якщо враховувати бенефіціарів закарпатського ПАО. Так, мажоритарієм цього підприємства є ТОВ «Енергетична Україна ТВ», що належить австрійській фірмі Ombry Electrical Energy Holding Gmbh, яка, за даними «k:», наближена до бізнесмена Владислава Тинного та екс-віце-прем´єра України Юрія Бойка. Юридично це неможливо довести, оскільки Ombry належить маловідомим фізособам. Але відомо, що фундамент закладено ще на початку 2000-х, коли Владислав Тинний разом з Іваном Фурсіним (наближеним Бойка) заснував компанію ТОВ «АйВіТі Інвестментс». Тож «Закарпаттяобленерго» не загрожує застій.

Іміджева поставка

25 червня «Закарпаттяобленерго» на позачерговому аукціоні «Укренерго» викупило право експорту електроенергії до Словаччини ЛЕП «Ужгород 2 — Собранце». Таким чином, приватний дистриб’ютор зайняв місце державного підприємства. А виграшем компанії стала можливість передавати електроенергію до Словаччини на рівні 7 тис. МВт*год на місяць. На тлі загальнодержавного обсягу продажів електроенергії до Європу (щомісяця до 500 тис. МВт*год) ця цифра виглядає не солідно. Але для «Укрінтеренерго» важливий був не обсяг поставок, а сам факт відновлення своєї участі в цьому бізнесі.

Стратегічна важливість подолання цього бар´єру в тому, що організація поставок електроенергії до Словаччини — лише перший крок держпідприємства на шляху відновлення статусу експортера-монополіста. Це припущення підтверджується тим, що місяць тому Нацкомісія з регулювання електроенергетики збільшила для «Укрінтеренерго» максимальний обсяг поставки електроенергії відразу всемеро — до 3,5 млн. МВт*год на рік. На перших порах використовувати цей обсяг ДП повинно було за рахунок передачі електроенергії на територію Криму. Але все ж основна ставка робилася на повернення держкомпанії до експортних поставок електроенергії до країн Європи — Румунії, Угорщини, Словаччини і Польщі.

Зараз зусиллями «Закарпаттяобленерго» досягнення цієї мети відтерміновано на невизначений час. Що влаштовує не тільки Юрія Бойка, а і його давнього партійного суперника Ріната Ахметова. Зараз нішу експорту енергії займають компанії підконтрольної донецькому мільярдеру групи ДТЕК, що приносить багатомільйонні прибутки. Для збереження цього джерела менеджмент Ріната Леонідовича зробить усе можливе.

07 липня 2014р.

Теги: Закарпаттяобленерго, держкомпаня, електроенергія

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини