Порошенко: У нас достатньо сил і політичної волі, щоб завдати вирішального удару (ВІДЕО)

Україна готова до відновлення територіальної цілісності всіма способами, але пріоритет наразі надається мирним засобам.

Про це у своєму зверненні заявив президент України Петро Порошенко, повідомляє пресс-служба глави держави.

"У нас тепер достатньо і сил, і політичної волі для того, щоб завдати вирішального удару по незаконно озброєних формуваннях", - заявив Порошенко.

"Усі незаконні збройні формування повинні затямити: ініційоване нами припинення вогню не означає, що українським воїнам заборонено стріляти у відповідь. Будь-які спроби бойовиків атакувати наражатимуться на нашу гідну відсіч", - додав президент.

Разом з тим Порошенко виокремив деталі мирного плану.

За його словами, найближчими днями Верховній Раді буде запропоновано ухвалити закон про непритягнення   до кримінальної відповідальності членів незаконних збройних формувань, які не вбивали мирних жителів та українських воїнів, які у стислі терміни складуть зброю.

"Негайно мають бути звільнені заручники…  від міжнародних спостерігачів до   українських вчителів, лікарів, журналістів, правоохоронців. Для російських найманців буде відкрито коридор для відходу на їхню батьківщину. Але умова така: автомати, танки, БМП, установки "Град" - залишити тут", - додав Порошенко.

На україно-російському кордоні буде створено 10-кілометрову буферну зону, що стане "додатковим захистом від подальшого проникнення найманців та зброї в Україну".

"Ще один важливий елемент плану - звільнення адміністративних будівель в Донецькій та Луганській областях. Демонтаж навколо них блокпостів та барикад. Порядок має повернутися на вулиці всіх українських міст. До речі, не лише на Донбасі. Почути цю інформацію варто й тим, хто безпричинно засидівся на шинах в інших регіонах України", - підкреслив Порошенко.

Також, за його словами, "слід відновити діяльність законних місцевих органів влади".

"Негайне і швидке виконання мирного плану відкриє шлях до політичного діалогу. Закликаю до цього діалогу законно обраних представників місцевого самоврядування, громадських організацій та всіх інших", - додав президент.

При цьому він підкреслив, що діаметрально різні погляди не будуть перешкодою до участі в перемовинах: "Готовий до розмови і з тими, хто схибив, хто помилково став на позиції сепаратизму. Крім звісно, осіб, які причетні до терористичних актів, вбивств чи тортур".

Також Порошенко гарантував безпеку всім учасникам переговорів.

"Суттєве зауваження. Питання територіальної цілісності України - обговоренню не підлягає", - підкрелив він і підсумував: вихід із ситуації - у широкій децентралізації влади.

"Частину своїх повноважень я передам територіальним громадам, місцевим органам влади. І в першому читанні відповідні зміни до Конституції можуть бути ухвалені за декілька тижнів, і остаточно ми можемо розраховувати на прийняття вже у вересні", - наголосив Порошенко.

"Місцеві громади Донбасу матимуть повне право вільно використовувати російську мову наряду з державною", - запевнив Порошенко.

Ті, хто розраховують використати мирні переговори лише для того, щоб потягти час, перегрупувати сили, повинні знати, що в нас є детальний план Б, повідомив Президент України Петро Порошенко у зверненні.

"І при всій критичності ситуації у нас сьогодні ще є вибір і є шанс вирішити справу миром чи війною. І ми цим шансом обов’язково повинні скористатися. Ми передбачаємо різні сценарії. Мирний сценарій основний - це наш план А.

Але ті, хто розраховують використати мирні переговори лише для того, щоб потягти час, перегрупувати сили, повинні знати, що в нас детальний план Б. Я не буду зараз про нього говорити, бо я вірю, що наш мирний план спрацює", - зазначив П.Порошенко.

За його словами мирний план вже зараз підтриманий всією світовою спільнотою.

"Зокрема, Президентом США Бараком Обамою, Президентом Франції Франсуа Олландом, Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Прем'єр-міністром Великобританії Девідом Кемероном, лідерами багатьох інших країн світу, міжнародними організаціями. Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, Генеральним секретарем, Президентом Швейцарії, секретарем ОБСЄ Дідьє Буркхальтером, і сьогодні ми з ним проговорили також участь моніторингової місії ОБСЄ в контролі режиму припинення вогню, Генеральним секретарем Ради Європи Турбйорном Ягландом, іншими міжнародними організаціями.

І нарешті, Президент Росії Володимир Путін також позитивно оцінив рішення України про припинення вогню та підтримав конкретні кроки мого мирного плану з врегулювання ситуації на Донбасі", - наголосив Петро Порошенко.

Як відомо, президент України Петро Порошенко оголосив про припинення антитерористичної операції з п'ятниці, 20 червня, і до 27 червня. За його словами, це робиться для того, щоб терористи могли скласти зброю, а ті, хто цього не зроблять, будуть знищені.

21 червня 2014р.

Теги: цілісність, Порошенко, бойовики, найманці

НОВИНИ: Різне

19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
22:19
Пневматичний пістолет для спорту та тренувань
22:17
Чому виникає запалення нирок і які аналізи допоможуть діагностувати нефрит?
22:15
Чоловічі ремені: Різновид матеріалів, як правильно обирати
00:48
/ 1
У першому турі виборів президента Словаччини виграв прозахідний кандидат
20:59
Оптові продажі промислової фурнітури в Україні: виклики та можливості для бізнесу в 2024 році
21:21
Колористика меблів: дивани яких кольорів виглядають дорого?
22:58
/ 10
Військовий з "Азова" запропонував дозволити бойовим бригадам самим мобілізовувати "ухилянтів"
15:29
Найкращі місця для подорожі в Японію
23:02
/ 2
Макрон: У нас немає лімітів, ми будемо реагувати на поведінку росії
17:10
Блендер на кухні - чому це обов'язкова річ
16:27
Який айфон краще купити у 2024 році?
16:08
Який холодильник краще: Ноу Фрост, статична чи динамічна система охолодження?
15:13
Де надрукувати книги у Львові за розумною ціною?
11:46
"Радіо Свобода": угорщина надіслала лист державам ЄС щодо, начебто, "утисків угорців" в Україні
22:55
Прямі джинси знову в тренді: кому пасують та з чим носити
20:19
Що можна подарувати дружині на річницю весілля
22:24
/ 3
Глава УГКЦ після слів Папи: В Україні нікому на гадку не спадає здатися
10:15
/ 10
Папа Римський Франциск порадив Україні "відважно" і з "відчуттям сорому" підняти перед росією "білий прапор" поразки
20:58
/ 2
Віцеспікер парламенту Словаччини заявив, що росія "не агресор" і "захищає свої інтереси"
20:32
/ 1
фіцо вважає, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через різні погляди на війну рф проти України
13:11
Лазерне шліфування обличчя: Інноваційний підхід до краси
» Всі новини