Микола Вегеш, ректор Ужну: Ужгородців у рідний виш іде все менше...

У вступній кампанії Ужгородського національного університету не відбулося суттєвих змін порівняно з минулим роком. Проте ті, що таки відбулися – доволі суттєві. Насамперед мова йде про підвищення плати за навчання для контрактників на 22-23% на кожну спеціальність.

За словами ректора Ужгородського університету Миколи Вегеша, на прес-конференції, присвяченій закінченню вступної компанії, головний закарпатський ВУЗ був змушений піти на такий крок через те, що уряд Віктора Януковича вирішив підвищити зарплати викладацькому складу вузів.

Однак ця графа розходів фінансується Кабміном лише на 50%. Решту грошей виплачує сам університет. Власне, через це зарплати викладачів лягли, по суті, на плечі абітурієнтів, точніше їхніх батьків. Впродовж цьогорічної кампанії університет заробив близько 3 млн грн. Однак ця сума не така вже й велика, коли зважити, що лише за комунальні послуги ВУЗ сплачує 8 млн грн. в рік.

Микола Миколайович зізнався, що йдучи на такий непопулярний крок, він дуже ризикував: виникали логічні побоювання, що контрактників поменшає, порівняно з минулим роком. Однак, побоювання не підтвердилися. Навпаки – якщо торік студентів на платній основі в УжНУ було близько 1100, то цього річ – понад 1200.

Всього було подано 5200 заяв на вступ до УжНУ. Однак, враховуючи, що чимало абітурієнтів одночасно пробували вступити на дві чи три спеціальності, реальних претендентів було 3150.

Зрозуміло, що при такій кількості бажаючих отримати вищу освіту, недобору не було на жодну спеціальність (виняток – факультет румунської філології. Там при 5 місцях державного замовлення охочих було всього троє). Лідером вдруге поспіль стала спеціальність «туризм» - 18,6 претендентів на місце (пояснюється це зокрема малою кількістю безкоштовних місць – всього 10), далі йшли «Міжнародні економічні відносини» - 16,9, «правознавство» - 11,9, «геодезія» - 10,8, економічна дисципліна «фінанси і кредит» - 9,4.

А серед аутсайдерів опинилися «сестринська справа» - 1 людина на місце, російська філологія – 1,3, фізика –1,6.

Найвищий прохідний бал на безкоштовну форму навчання виявився в німецькій філології – 53 бали з 60. Микола Вегеш пояснює це тим, що на дану спеціальність йдуть люди, які, як правило, вже чудово знають мову. На другій позиції «туризм» - 52 бали, далі йдуть «міжнародні відносини» - 50, «фінанси та кредит» - 50, «правознавство» – 43.

Змінюється і географія нових студентів. Зокрема. Продовжує падати кількість ужгородців, що здобувають освіту в рідному місті. Якщо торік їх було близько тисячі, то тепер – 649. зменшення кількості студентів однак не заважає Ужгороду надалі утримувати першу позицію. Далі йде Ужгородський район, Іршавський район, Виноградівщина. А на останньому місці, також традиційно, опинилася Рахівщина. Проте, за словами Миколи Вегеша, справа тут не в низькому освітньому рівні району, а в географічних особливостях – Рахівчнам набагато ближчий Івано-Франківськ, тому діти їдуть вчитися до оласного центру сусідньої області.

До речі, зменшення кількості ужгородців призвело до нової проблеми – студентам немає, де жити, бо гуртожитки не розраховані на таку кількість людей. Так, при нормі в 900 чоловік, в гуртожитках УжНУ вже поселено 1100 людей – і це ще не межа. Через це ректорат вирішив увести критерій поселення – насамперед місця в гуртожитках надають сиротам, далі напівсиротам, студентам з дальніх районах і т.д.

Національний склад першокурсників звичний. 94,5% нових студентів – українці. За ними йдуть угорці та росіяни. Є й кілька іноземних першокурсників. Зокрема з Німеччини, Росії, Білорусі, Молдови, Угорщини, Ізраїлю, Іраку.
Мукачевo.net
30 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини