Закарпаття: Український фонд соціальних інвестицій впроваджує на Іршавщині 17 мікропроектів на загальну суму 6 млн. 231 тис. грн.

Іршавчанка Любов Михайлівна Павлович — місцевий консультант Українського фонду соціальних інвестицій. Ця поважна структура свою роботу в нашій державі розгорнула сім років тому на основі спільного проекту, створеного Урядом України та Світового банку «Фонд соціальних інвестицій».

За словами пані Люби, проект становить понад 77 мільйонів дол. США, включаючи внески українського уряду та місцевих громад — відповідано 9,97 й 6,9 млн. гривень.

Втілення проекту в життя розраховане на кілька років, його метою є поліпшення соціально-економічних умов місцевих громад.
У Закарпатській області Фонд соціальних інвестицій розгорнув свою діяльність у двох районах - Іршавському та Хустському, скоро буде завойовувати сільські простори Свалявщини.

Наразі мова піде про Іршавщину. А те, що Український фонд соціальних інвестицій «поклав» око саме на цей район — не тільки ознака унікальності регіону, який простягнувся від низин і аж до вершин, зокрема, гірські села Лисичеве, Бронька, Суха. Тут доволі сильні сільські ради, вони мають серйозний людський потенціал, а згаданий проект якраз і розрахований для активних, діяльних громад і місцевого самоврядування.
Пані Люба свого часу працювала у районній владі. Вона вміє, знає, усвідомлює, як ухопитися за ту невидиму нитку, що веде до спільних інтересів та втілення програм, які йдуть на користь людям.

В Іршавському районі УФО впроваджує 17 мікропроектів на загальну суму 6 млн. 231 тис. грн., які спрямовані на покращення умов надання сільським жителям освітніх, комунальних і культурних послуг. Мова насамперед іде про дванадцять шкіл, три сільські дороги й дві лікарські амбулаторії. Приміром, у грудні 2006 року в рамках реалізації мікропроектів Українського фонду соціальних інвестицій державною комісією прийнято і здано в експлуатацію вісім шкіл, зокрема, середні у Довгому, Сільці,
Арданові, В. Раковці, Доробратові, Кам'янському, Дубрівці та дев'ятирічку в Греблі.

Варто лишень проїхатися цими населеними пунктами, і одразу впадає у вічі акуратність навчальних закладів. І неозброєним оком видно, що тут вельми якісно попрацював Фонд соціальних інвестицій.

У цьому році на Іршавщині впроваджується ще 9 мікропроектів. Мова йде насамперед про школи Іршави, Заріччя, Імстичева, Сухої, лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини у Хмільнику та Лозі, розбиті дороги на Осій, Чорний Потік і Крайню Мартинку, які не ремонтувалися досить давно.

Однак громадам Іршавщини було б важко виконати фінансові зобов'язання, які вони взяли на себе, якби не районна влада. Саме вона на Іршавщині знайшла можливість і своєчасно забезпечила другу частину внеску громад (а це 10 відсотків від усієї суми) для співфінансування мікропроектів УФО. Її чималий внесок у тому, що проектно-кошторисна документація, яка робилася всіма громадами самостійно й за власні кошти, була виготовлена в максимально короткі строки.

До слова, щодо втілення мікропроектів у селах Іршавщини. У Греблі вартість проекту становила 344 тис. гривень. Тут провели заміну вікон, дверей, встановили пандуси, настелили підлогу з дощок, виконано також інші будівельно-ремонтні роботи. Крім того, що аналогічні роботи здійснили у Дубрівці, тут провели ще зовнішню штукатурку, забезпечили водовідведення з даху тощо. На ці роботи пішло 360 659 грн., а ось у Довгому -одному з найбільших сільських населених пунктів як Іршавщини, так і Закарпаття загалом, проект коштував понад 466 тисяч грн.

Ось така картина діяльності Українського фонду соціальних інвестицій в Іршавському районі. Громади населених пунктів вельми задоволені, що вдалося чимало зробити для підвищення якості життя сільських людей.
Михайло Папіш, "Трембіта"
30 серпня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини